• Publicerat 14 maj, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
BILDAR BACKPAR? Mattias Ekholm och Mikael Wikstrand från IFK Ore kan bilda backpar mot Ryssland.Foto: Bildbyrån

De kommer båda från lilla IFK Ore i Dalarna. I morgondagens VM-möte med Ryssland spelar Mattias Ekholm och Mikael Wikstrand tillsammans för första i sina karriärer. Antagligen i samma backpar.
– Procentuellt från den klubben har vi lyckats hyfsat, säger Wikstrand till hockeysverige.se.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Direkt från flygplatsen till träningshallen i Köpenhamn. Väl där tvingades Mattias Ekholm genomföra sitt första träningspass med Tre Kronor i skadade Erik Gustafssons utrustning.
– Vanliga kroppsskydd går bra, men skridskor är ingen höjdare, skrockar Nashville Predators-backen som till råga på allt är divisionsrival med Chicago Blackhawks-backen Gustafsson i NHL till vardags,
– Den tar emot lite måste jag säga (skratt).

28-årige Ekholm är en rutinerad VM-back. Han gjorde tre raka turneringar mellan 2014 och 2016, precis i spannet mellan de senaste två VM-gulden. Nu är han på plats i Danmark för att försöka fylla den luckan – och lägga besvikelsen över Nashvilles slutspelssorti bakom sig.
– Man är någonstans en vinnarskalle och vill kunna avsluta på ett positivt sätt. Med det här laget kändes det som en självklarhet att åka och representera Sverige, säger Ekholm.

SAMMA MODERKLUBB – NU FÅR DE SPELA IHOP FÖR FÖRSTA GÅNGEN

VM innebär en chans att bekanta sig ytterligare med Mikael Wikstrand. Den tre år yngre backen har samma moderklubb som Ekholm i IFK Ore från Furudal. Båda har dessutom gemensamt att de båda tagit vägen via Mora till SHL-spel.
– Han spelade i IFK Ores 93:or när jag kom upp genom pojklagsleden och visste att han var en väldigt stor talang, berättar Ekholm.
– Jag har nog känt till honom sedan han var sex-sju år och att man skulle stå här 20 år senare trodde man nog inte.

Trots både Ore och Mora som en gemensam nämnare har Ekholm och Wikstrand aldrig spelat med varandra.
– När jag kom upp i A-laget i Mora gick han till Brynäs, så vi har aldrig spelat ihop. Men vi känner varandra och snackar när vi ses, förklarar WIkstrand.


Ekholm och Wikstrand i Moras färger. Foto: BILDBYRÅN

GÄSTADE KÄNDA HOCKEYSKOLAN

Med tanke på Erik Gustafssons skada är det inte orimligt att tro att Ekholm och Wikstrand bildar backpar i morgondagens möte med Ryssland.
– Det är fruktansvärt stort för IFK Ore. Det är en klubb som alla förmodligen inte känner till för bygden är inte alls stort. Att två stycken därifrån är på ett VM är väldigt stort, säger Mattias Ekholm.

WIkstrand håller med.
– Det är stort för Furudal över lag, även om Ekholm inte är därifrån. Procentuellt från den klubben har vi lyckats hyfsat i alla fall, ler han.

Medan Wikstrand är från själva Furudal, en by med runt 400 invånare, växte Ekholm upp i Vikarbyn utanför Rättvik. Det var egentligen där han inledde sin hockeybana under sitt första år som aktiv. Men Ore blev snabbt hans klubb och han har varit en trogen besökare på Furudals välkända hockeyskola, tidigare i forna förbundskaptenen Bengt ”Fisken” Ohlsons regi. Både som barn och vuxen.
– Fyra år har jag gått där så jag har starka ”connections” där. Jag har varit sommargäst ett par år i rad och det ligger mig nära hjärtat, säger Ekholm.

PASSFRÅGAN LÖSTE ALLT

Mattias Ekholms fjärde VM-medverkan hängde till viss del på om han kunde få med sig familjen till Danmark. Fästmön Ida Björnstad och Ekholm fick sonen William i slutet av mars. När han lyckades få ett pass löste sig allt.
– Hade de inte kunnat följa med hade jag nog stannat, men vi fick ihop det under sista timmarna. Då löste det sig att få med dem hit. Det bidrog till att jag kom hit, säger Ekholm.
– Hade inte löst sig hade det blivit svårare för då hade Ida fått åka själv med William på planet och det hade jag inte velat utsätta henne för. Hade inte passet kommit i tid hade det blivit svårare, men nu löste sig allt.

Det är positivt för Tre Kronor. Men även för en liten stolt förening i Dalarna vid namn IFK Ore.

LÄS ÄVEN:

BODIN: Snälla Grönborg – ge oss backparet från ”byn”