• Publicerat 15 maj, 2018
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Lasse Johansson öppnade dörren för Viktor Arvidsson. Foto: Bildbyrån

I kväll ställs Tre Kronor mot Ryssland i en ren gruppfinal. Det blir också ett möte mellan Viktor Arvidsson och Lasse Johansson. Johansson, tidigare sportchef i Skellefteå AIK, har numera en roll i det ryska hockeyförbundet. Men det verkar ändå bli ett mycket kärt återseende.
– Han har betytt otroligt mycket för mig, säger Arvidsson. 

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
De skördade stora framgångar tillsammans i Skellefteå AIK. Viktor Arvidsson som spelare och Lasse Johansson som sportchef. I kväll står de på varsin sida när Tre Kronor möter Ryssland i VM. En match som blir en ren gruppfinal.
– Det ska bli kul. Ett tufft motstånd och vi spelar för gruppsegern. Det ska bli roligt att möta ett så slagkraftigt lag, säger Arvidsson.

Till vardags är Arvidsson en toppspelare i NHL. 25-åringen har gjort 61 poäng två säsonger i rad. Och vägen till succén gick som bekant via Skellefteå. Där var det en viss Johansson som hjälpte Kusmark-sonen på traven.
– Han (Lasse) har betytt otroligt mycket för min karriär. Han var väl den som såg mig i juniorlagen. Han och (Hans) Wallson plockade upp mig i Skellefteå A-lag och gav mig chansen där. Jag fick spela mycket, speciellt i powerplay.


Arvidsson i Nashville Predators.
Foto: Bildbyrån

”TYCKTE ATT JAG BEHÖVDE BLI BÄTTRE TRÄNAD”

Viktor Arvidsson, som endast mäter 176 centimeter, har inte direkt haft storleken på sin sida. Men med hård träning och har han kompenserat det mesta. Och Johansson visade tidigt förtroende för en ung Arvidsson.
– Vi hade väl en dialog när jag skulle upp till Skellefteås A-lag och han tyckte att jag behövde bli lite bättre tränad och sådana saker. Jag kände väl själv att jag också behövde det.
– Vi jobbade hårt under en sommar och det lyckades väldigt bra. Jag kom igång väldigt positivt efter det och har sedan fortsatt att bara jobba med smågrejor.

De båda är också fortsatt goda vänner. Men i kväll står de alltså i olika ringhörnor. Och att Lasse Johansson fick en roll i det ryska hockeyförbundet var något som överraskade Arvidsson.
– Ja, litegrann. Jag såg någon bild där han stod och scoutade på läktaren, sedan gick jag in på nätet och läste. Kul för honom. Han är framgångsrik och roligt att han har fått den chansen.

Enda minuset är väl att Johansson kan lämna en gedigen scoutingrapport på sina gamla spelare. Annars levererar ”Arvy” en egen analys på sitt spel.
– Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara, säger han och ler.
– Jag är väl en spelare som vill bidra med energi och få saker att hända jag är på isen.


Arvidsson i Tre Kronor.
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

”DET VAR LITE DET SOM LOCKADE”

Lasse Johansson har hjälpt Arvidsson till en fantastisk karriär. En karriär som nu ska få ännu mer guldkant. Efter uttåget ur Stanley Cup jagar forwarden nu en annan dröm.
– Det är ett VM-guld som lockar. Jag fick meddelande av både John Klingberg och Adam (Larsson) ganska direkt efter att vi hade åkt ut.
– Det kändes kul att de ville att jag skulle komma. Så det var lite som lockade också. Det kändes som de verkligen ville vinna och hade ett ”go” i gruppen. Då kändes det självklart att komma hit.

Matchen mellan Tre Kronor och Ryssland startar klockan 20:15.