• Publicerat 16 maj, 2018
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Anders Nilsson.Foto: Bildbyrån

Under VM 2014 växte han ut till en fantom i målet. Och frågan är om Anders Nilsson inte håller på att göra samma sak nu. 28-åringen fick chansen i gruppfinalen mot Ryssland – ett förtroende han förvaltade på bästa sätt.
– Jag får lite flashbacks från VM 2014. Där var han en gigant i målet, säger förbundskapten Rikard Grönborg till hockeysverige.se. 

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Inför match sju i årets VM hade Magnus Hellberg och Anders Nilsson delat lika på antalet matcher. Men i den avgörande gruppfinalen mot Ryssland var det den sistnämnda som fick förtroendet.

Och det var en tillit som Nilsson verkligen tog vara på. 28-åringen, till vardags i Vancouver Canucks, släppte bara en puck förbi sig, Han var en av hjältarna när Tre Kronor vann med 3–1, och säkrade gruppsegern.
– En jätteskön vinst såklart. Speciellt i en sådan här match med slutspelskaraktär. Två väldigt bra lag som möts där ute med många individuellt skickliga spelare som kan skapa chanser. Och det ser man, jag tycker det är ganska mycket chanser åt båda hållen, berättar målvakten för hockeysverige.se.
– Det blir en tuff match med chanser, känslor och allt möjligt. Då känns det extra skönt att vi kan vinna den.

Är du nöjd med din egna insats?
– Det kändes bra. Men man är alltid nöjd när man vinner höll jag på att säga. Fast att de får ett tidigt mål i matchen får vi inte panik utan spelar vårt spel och fem mot fem är vi bättre laget där ute.
– Vi får dock många utvisningar mot oss och ryssarna har ett väldigt bra powerplay. Duktiga på att hålla i pucken och det är också så de skapar många av sina chanser.


Nilsson efter segern mot Ryssland.
Foto: Bildbyrån

”JAG HADE INGEN KÄNSLA VEM DET SKULLE BLI”

Beskedet om att han skulle stå mot Ryssland kom dagen innan nedsläpp.
– Jag hade väl ingen känsla alls vem det skulle bli. Jag var inställd på att spela och förberedde mig på att spela. Sedan så visste jag att Magnus (Hellberg) också har spelat fantastiskt bra.
– Jag hade faktiskt ingen känsla vem det skulle bli av oss. Men när jag fick beskedet att det var jag så var det såklart roligt.

Vad betyder förtroendet?
– Jättekul, självklart. Som alla andra målvakter vill man spela så mycket som möjligt. Desto tuffare och viktigare matcher, desto roligare är det att spela. Du får lite extra adrenalin i kroppen och klart att det är kul att spela sådana här matcher.


Anders Nilsson efter VM-bronset 2014.
Foto: Bildbyrån

”EN AV BANANS BÄSTA SPELARE”

Det var framför allt i boxplay och under den tredje perioden som Nilsson fick visa sin klass. Tre Kronor hade en 2–1-ledning. Och Luleå-sonen hade stängt butiken för kvällen.
– Han var riktigt bra. En av banans bästa spelare. Kul att se honom, berömmer Filip Forsberg.

Var han en matchvinnare?
– Ja, det skulle jag säga. Han gör några riktigt viktiga räddningar. Framför allt på slutet och det är det vi kommer behöva framöver.

2014 var senaste Anders Nilsson hade förstaspaden i ett VM. På nio matcher hadde målvakten en räddningsprocent på 93,8 och släppte in blott 1,54 mål per match. Och frågan är om han inte är på väg att ta förstaspaden även i årets VM.
– Jag får lite flashbacks från Minsk-VM 2014. Där var han en gigant i målet. Jag tycker jag att han var riktigt bra idag, berömmer förbundskapten Rikard Grönborg.

Vad gjorde att han fick förtroendet mot Ryssland?
– Det är flera orsaker. Magnus Hellberg hade säkert kommit in och gjort en riktigt bra match också. Jag tycker att båda visat att de kan göra riktigt bra ifrån sig.

”EN OTROLIG FOTBOLLSLOBB”

Och förutom en grym insats i målet satte Nilsson fler avtryck i 3–1-segern. Keepern hade en assist på Sveriges sista mål i tom kasse.
– Jag tänkte först hålla pucken men det var ett väldigt bra snack av (Mattias) Ekholm. Domarna var kyliga och valde att inte blåsa av. Jag fick släppa ut den med handsken och det var en otrolig fotbollslobb som han säkert har tränat på tidigt, konstaterar Nilsson med ett leende.
– Väldigt skönt att se den gå in.

Ett mål som satte spiken i kistan. Och kanske avgjorde det Tre Kronors målvaktsval resterande del av världsmästerskapet i Köpenhamn.