• Publicerat 16 maj, 2018
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Mattias Ekholm firar sitt mål mot Ryssland.Foto: Bildbyrån

Mattias Ekholm avgjorde Rysslands-mötet med sitt mål i tom bur. Men skottet från eget zon var en chansning – och vid en miss hade Peter Popovic inte varit helt nöjd. 
– Jag tänkte att ‘va fan, jag går för det’, säger Ekholm. 

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Med bara dryga minuten kvar hade Tre Kronor en 2-1-ledning. Men ryssarna plockade målvakten och gick givetvis stenhårt för en kvittering. Men Rysslands chansning med tom bur dödade Mattias Ekholm – som kontrade med en egen chansning.

Nashville-backen fick pucken i egen zon, och drog iväg den mot det öppna målet. En vågad handling, som kunde ha slutat med en offensiv tekning för motståndarna. Men den här gången gick det hem. Ekholms mål avgjorde, och Sverige vann gruppfinalen med 3-1.
– Det är väl en 50/50-situation. Det håller jag med om. Jag stod och tänkte ett par gånger. Sedan fick jag den på forehand-sidan också, vilket är rätt sida för mig. Det är klart att man kan försöka hitta en passning, men det brukar bli icing i alla fall. Så jag tänkte att ‘va fan, jag går för det’.
– 
Jag fick ju lov och se till att den gick in. Ett sådant läge får man inte missa. Det var ett viktigt mål när de hade tryck i zon och var ett mål ifrån kvittering

Ekholms chansning var dessutom ett eget initiativ. Peter ”Poppe” Popovic, som är ansvarig för backarna, verkade inte helt övertygad om att det var rätt beslut av Ekholm.
– Hade jag missat hade han (Popovic) nog inte blivit så glad vad det verkar. De hade väl någon fadäs tidigare i turneringen med ett missat mål, så det var tur att den gick in, säger han och ler lite.
– Tydligen har de haft något möte, men då var jag inte här. Så jag gick väl på eget bevåg där och testade. ”Poppe” hade en blick på mig i slutet där. Men med facit i hand så var det ett bra beslut.


Ekholm och Popovic.
Foto: Bildbyrån

SPELADE MED LÅNAD UTRUSTNING

Chansningen som hittade rätt. Men något som ännu inte hittat rätt är Mattias Ekholms utrustning. 27-åringen från Dalarna fick spela med en helt lånad utrustning. Den skadade back-kollegan, Erik Gustafsson, erbjöd sina prylar.
– Endast klubban är min egna. Även skridskorna är lånade.
– Men det känns helt okej. Jag tycker att det var över förväntan. När man kommer in i match så tänker man inte så mycket på det. Det gick mycket bättre än jag hade kunnat tänka mig. Jag fick i alla fall värmningen på mig att testa allt.

Så med tanke på förutsättningarna, hur summerar du din egna insats?
– Jag tyckte väl att det också kändes helt okej. Jag var inte inne på några jättestora farligheter bakåt. Det är väl det som är min första uppgift, och så hade jag ett par lägen att sätta dit den också. Sedan var det skönt att jag fick göra ett mål i öppen kasse. Vi hade väl matchen ändå men det var skönt.

I och med vinsten säkrade Sverige gruppsegern. Nu väntar kvartsfinal mot Lettland. En batalj som avgörs på torsdag klockan 20:15.