Mattias Ekholm firar sitt mål mot Ryssland.
VM 2018

Chansade – och avgjorde: ”Han hade nog inte blivit så glad annars”

ANNONS

Mattias Ekholm avgjorde Rysslands-mötet med sitt mål i tom bur. Men skottet från eget zon var en chansning – och vid en miss hade Peter Popovic inte varit helt nöjd. 
– Jag tänkte att ‘va fan, jag går för det’, säger Ekholm. 

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Med bara dryga minuten kvar hade Tre Kronor en 2-1-ledning. Men ryssarna plockade målvakten och gick givetvis stenhårt för en kvittering. Men Rysslands chansning med tom bur dödade Mattias Ekholm – som kontrade med en egen chansning.

Nashville-backen fick pucken i egen zon, och drog iväg den mot det öppna målet. En vågad handling, som kunde ha slutat med en offensiv tekning för motståndarna. Men den här gången gick det hem. Ekholms mål avgjorde, och Sverige vann gruppfinalen med 3-1.
– Det är väl en 50/50-situation. Det håller jag med om. Jag stod och tänkte ett par gånger. Sedan fick jag den på forehand-sidan också, vilket är rätt sida för mig. Det är klart att man kan försöka hitta en passning, men det brukar bli icing i alla fall. Så jag tänkte att ‘va fan, jag går för det’.
– 
Jag fick ju lov och se till att den gick in. Ett sådant läge får man inte missa. Det var ett viktigt mål när de hade tryck i zon och var ett mål ifrån kvittering

Ekholms chansning var dessutom ett eget initiativ. Peter ”Poppe” Popovic, som är ansvarig för backarna, verkade inte helt övertygad om att det var rätt beslut av Ekholm.
– Hade jag missat hade han (Popovic) nog inte blivit så glad vad det verkar. De hade väl någon fadäs tidigare i turneringen med ett missat mål, så det var tur att den gick in, säger han och ler lite.
– Tydligen har de haft något möte, men då var jag inte här. Så jag gick väl på eget bevåg där och testade. ”Poppe” hade en blick på mig i slutet där. Men med facit i hand så var det ett bra beslut.


Ekholm och Popovic.
Foto: Bildbyrån

SPELADE MED LÅNAD UTRUSTNING

Chansningen som hittade rätt. Men något som ännu inte hittat rätt är Mattias Ekholms utrustning. 27-åringen från Dalarna fick spela med en helt lånad utrustning. Den skadade back-kollegan, Erik Gustafsson, erbjöd sina prylar.
– Endast klubban är min egna. Även skridskorna är lånade.
– Men det känns helt okej. Jag tycker att det var över förväntan. När man kommer in i match så tänker man inte så mycket på det. Det gick mycket bättre än jag hade kunnat tänka mig. Jag fick i alla fall värmningen på mig att testa allt.

Så med tanke på förutsättningarna, hur summerar du din egna insats?
– Jag tyckte väl att det också kändes helt okej. Jag var inte inne på några jättestora farligheter bakåt. Det är väl det som är min första uppgift, och så hade jag ett par lägen att sätta dit den också. Sedan var det skönt att jag fick göra ett mål i öppen kasse. Vi hade väl matchen ändå men det var skönt.

I och med vinsten säkrade Sverige gruppsegern. Nu väntar kvartsfinal mot Lettland. En batalj som avgörs på torsdag klockan 20:15.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch