• Publicerat 16 maj, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Filip Forsberg.Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

Han kom, han sågs – och han chockade de flesta i både publiken och tv-sofforna med sitt överraskande enhandsskott. Filip Forsberg var het i VM-debuten.
– Man ser spetskvalitéerna, säger förbundskapten Rikard Grönborg till hockeysverige.se efter 3–1-segern mot Ryssland.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Filip Forsbergs inträde i det svenska VM-laget har skapat ökade förhoppningar om ett nytt guld. 23-åringen kommer från ett Stanley Cup-slutspel där han var glödande het för sitt Nashville Predators och stod för 16 poäng på 13 matcher.

I sin första VM-match efter Nashvilles sorti visade han omedelbart klass. Forsberg lämnade visserligen isen utan mål eller poäng, men hann med att pricka stolpen i powerplay och dessutom stå för matchens stora delikatess. Ett överraskande enhandsskott som ryske målvakten Vasilij Kosjetjkin räddade med vissa besvär i slutet av andra perioden.
– Jag försöker skydda pucken med ena handen och överraska målvakten. Det var nära, säger Forsberg själv efter vinsten.

Förbundskapten Rikard Grönborg var imponerad, men tror att NHL-stjärnan har ännu mer att ge.
– Man ser spetskvalitéerna under några sekvenser i matchen. Det finns en växel till, definitivt, men jag gillar jobbet över hela banan, menar Grönborg som också var imponerad av Forsbergs enhandsskott.
– Det är lite av en konst.

KLAFFADE MED KEMPE

Forsberg spelade tillsammans med lagkamraten från Nashville, Viktor Arvidsson, och Adrian Kempe. Den sistnämnde var nöjd med samarbetet.
– Vi hade en del kemi. Jag försöker bara använda min fart, gör ett bra jobb defensivt och ge dem luckor för man vet att det är där de är bra när de får pucken, säger Kempe.

Forsberg var också nöjd.
– Det är första matchen för oss, men det funkade bra. Han är en stor och stark center som är bra åt båda hållen. Jag tror vi kan bygga vidare på det i nästa match, säger han som trots jetlag tyckte att allt kändes bra.
– Det var varmt i arenan och det var en liten omställning. Men det kändes bra.

De blågula fansen som dominerade läktaren var också en glädjande upplevelse för Forsberg.
– Jäkligt roligt. Jag har hört om det innan jag klev ut på isen. Nu var det kul att få uppleva det. Förhoppningsvis steppar de upp det ännu mer nu i slutspelet.

Vad känner man under nationalsången?
– Det var roligt. Det var ett tag sedan man fick höra den nu. Jäkligt skoj.