Washington Capitals supportrar har fått en oväntad gåva - från Qatar.Foto: Pixabay och IBL

Sena matchstarter och långa övertidsperioder har ställt till problem för Capitalsfansen i  Washington DC. Tunnelbanan i staden stänger nämligen 23.30. Men nu kommer räddningen – staten Qatar kliver in med 100.000 dollar för att hålla tunnelbanan öppen en timme extra.

WASHINGTON D.C (HOCKEYSVERIGE.SE)
Upprinnelsen till den bisarra situationen är att flera supportrar till Washington Capitals blivit fast i staden efter utdragna matcher tidigare under slutspelet. Flera av Capitals matcher har gått till övertid, vilket tvingat fans till ett tufft beslut – gå hem innan matchens avgörande eller bli strandad utanför Capital One Arena.

QATAR SLANTAR UPP

Så var läget fram tills nu. På tisdagen, inför match tre i konferensfinalen mellan Washington Capitals och Tampa Bay Lightning kom enligt Washington Post ett meddelande från Jack Evans, som sitter i Metro DC:s styrelse, det ansvariga företaget för tunnelbanedriften i staden. Budskapet: Qatar betalar de 100.000 dollar det kostar att hålla tunnelbanan öppen en extra timme.

Hur står det egentligen till med ishockeyintresset i Qatar? Nåväl, man har en liga bestående av sju lag. Förra säsongen fick laget Rink Rats lyfta bucklan. Totalt finns två ishockeyrinkar i landet, varav den ena är belägen inuti ett köpcenter i huvudstaden Doha. Ett landslag har man också, men laget har inte spelat tillsammans sedan 2016 och inte vunnit något sedan man tog en bronsmedalj i Gulfmästerskapen 2014, efter att ha slagit Oman i matchen om tredjepris.

POLITISK HANDLING

Det exakta svaret på varför en liten oljestat på den Arabiska halvön, som mest består av sandklätt slättland, involverar sig i amerikanska ishockeyfans välmående, förblir obesvarat. Men Qatar har tidigare gjort investeringar för att rusta upp stadskärnan i Washington DC, så gissningsvis är agerandet bara en del av ett sofistikerat soft power-projekt, behäftad med politiska mål snarare än kärlek till ishockey.

Nu får i alla fall Capitalsfansen en möjlighet att se klart matcher som går till övertid utan att bli fast utanför Capital One Arena.
– Capitals och tunnelbanan är båda källor till stolthet för vår region. Vi vill att alla ska kunna njuta av matchen, oavsett om man är inne i arenan eller ute med vänner och hejar på Capitals, sa Jack Evans efter meddelandet om tunnelbanans förlängda öppettid.

JESPER SPANNE