• Publicerat 16 maj, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
LEVERANS. Zibanejad, Rakell och Janmark fortsätter att vara vassa.Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

De blev Tre Kronors matchvinnare igen. Toppkedjan med Mika Zibanejad, Rickard Rakell och Mattias Janmark fortsätter att leverera. Mot Ryssland blev trion tungan på vågen.
– Jag tycker att vi gjorde det lite bättre än mot Schweiz i slutsekunderna, skämtar Zibanejad efter 3–1-segern.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Rikard Grönborg gillar inte att man kallar det förstakedja. Men det är svårt att blunda för att Mika Zibanejad, Rickard Rakell och Mattias Janmark varit Tre Kronors ledande formation under årets världsmästerskap i Danmark. Även nu när Grönborg fått in tunga NHL-förstärkningar i truppen.

Mot Ryssland var det formationens bägge mål i andra perioden som vände och avgjorde matchen.
– Det är så pass många bra spelare här, men det är skönt för oss också att ha grabbar som vi har i laget, säger Zibanejad till hockeysverige.se.
– Alla vill delta och all vill vara de killarna. I dag var det vår tur och vi lyckades få in några puckar, men jag tycker det är fantastiskt jobb från allihop.

Han satte själv 1–1-målet i powerplay efter att Rickard Rakell skymt målvakten Vasilij Kosjetjkin.
– Det var inte det bästa skottet i mitt liv, men den lyckades gå in. Jag försökte knäppa den  snabbt på mål och han hade ett rätt stort ”five hole” som vi fick se innan matchen. Den slank in, berättar han om sin femte VM-fullträff.

”DE FÅR OSS GÅENDE…”

2–1 bar också Zibanejads signum.
– Det började med en bra forecheck och sedan kör Janmark en rätt skön bredsida på blåinjen. Den studsade fram till mig och jag hittade inget läge att skjuta riktigt. Sedan började kolla runt och då ser jag Rakell perfekt, säger han och lägger skämtsamt till:
– Jag tycker att vi gjorde det lite bättre än mot Schweiz i slutsekunderna.

Detta apropå den osannolika miss han själv och Rakell stod för när de skulle spika matchen efter att schweizarna tagit ut målvakten.

Förbundskaptenen gladdes åt att formationen fortsatte leverera, trots att andra NHL-stjärnor kommit in i truppen och pockat på uppmärksamhet och speltid.
– De producerar framåt och det är jättekul att de gör det. De vill ha den här rollen och nu känner de att de får konkurrens på de här minuterna också, säger Grönborg.

Även Patric Hörnqvist var imponerad.
– De får oss gående med deras PP-mål och sedan gör de ett strålande jobb på sitt andra mål. Alla kedjor spelar bra och de klev upp för oss. Det var skönt att se.