• Publicerat 16 maj, 2018
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Viktor Arvidsson har motbevisat de som tvivlat. Foto: Bildbyrån

Han mäter 176 centimeter över jorden. För det fick Viktor Arvidsson höra att han var för liten för att bli något. Men en sommar bestämde han sig för att visa att kritikerna hade fel. Nu är 25-åringen en stjärna i NHL.
– Det handlar om min vilja och min beslutsamhet skulle jag säga. Att aldrig ge upp, säger Arvidsson till hockeysverige.se. 

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Till vardags spelar han för Nashville Predators i NHL. Viktor Arvidsson är numera en stjärna i världens bästa liga med två raka 60-poängssäsonger bakom sig. Men just nu är 25-åringen i Köpenhamn för att spela VM. Och han är lite av en drömförstärkning för Tre Kronor.

Så har snacket inte alltid gått. Tidigt i karriären fick Kusmark-sonen höra att han var för liten till växten för att lyckas. Men det gick ändå. Frågan är bara hur?
– Det handlar om min vilja och min beslutsamhet skulle jag säga. Att aldrig ge upp. Jag har försökt att kämpa trots alla motgångar jag har haft, berättar Arvidsson när hockeysverige.se träffar honom i Köpenhamn.
– Jag tror det är mycket därför. Att jag är en spelare som inte räds att gå in i dueller och vara där det gör ont.

Är det någon specifik motgång du tänker på?
– Det tog ett tag innan jag blev draftad. Det tog även ett tag för mig att komma upp i A-laget (Skellefteå) och få mina matcher där. Det är sådana saker, att folk inte trodde på mig för att jag var mindre. Det handlar om den typen av motgångar, att folk har pratat om sådana saker.

Fick du höra det rakt ut? 
– Jag fick höra att jag behövde bli starkare och sådana saker. Fast att jag ändå tyckte att jag levererade på juniornivå, säger Arvidsson och får något i blicken.
– Jag bestämde mig en sommar. Nu ska jag bevisa att jag verkligen kan. Då fick jag chansen i Skellefteås A-lag och det var väldigt skönt.


Foto: Christopher Hanewinckel/Bildbyrån

”BETYTT OTROLIGT MYCKET FÖR MIN KARRIÄR”

Det är sommar 2012. Viktor Arvidsson har ingen aning om att han ska spela sin första hela säsong i SHL. Och ännu mindre att han ska bli svensk mästare.
Lasse Johansson har betytt otroligt mycket för min karriär. Han var väl den som såg mig i juniorlagen. Han och (Hans) Wallson plockade upp mig i Skellefteå A-lag och gav mig chansen där. Jag fick spela mycket, speciellt i powerplay.
– De två och Stefan Thomson (fystränare, Skellefteå AIK) var på mig lite i A-laget. De ville att jag skulle bli starkare och en bättre spelare fysiskt. Just för kunna orka spela på mina intensitet en hel match.

Sedan har det gått snabbt. SM-guldet 2012 följdes upp med en kanonsäng i Skellefteå, och forwarden blev på nytt svensk mästare.

”DET SOM GÖR ATT HAN ÄR DEN HAN ÄR”

Viktor Arvidsson hade motbevisat de som tvivlat i SHL. Men det var bara början. Sommaren 2014 plockades han av Nashville Predators i fjärderundan. Hela tre år efter att han för första gången fanns tillgänglig i draften. Att Predators tog svensken som 112:e framstår som ett jättefynd så här i efterhand. Nu har Arvidsson spelat tre säsonger som ordinarie. Och i ett av NHL:s bästa lag slutade han tvåa i poängligan. 61 poäng, kom snubblande nära 30 mål för andra säsongen i rad.
– Han har haft en fantastiskt rolig resa och jag har fått förmånen att jobba med honom sedan han var 17, säger Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg.
– Arvidssons intensitet, vilja och driv att göra lite extra än någon annan. Det är det som gör att han är den han är. Han har alltid varit en väldigt skicklig och skillad spelare. Men just det här att även om han är lite mindre så är han inne i skiten i hela tiden.
– Vad jag menar med med det är att han går in framför mål, även om det är backar på två meter som står och boxar ut och cross-checkar. Och han är längs sargen för att vinna pucken. Hans tävlingsinstinkt är helt grym.

Spelet i NHL har blivit en hel del annorlunda de senaste åren. Och det är sådana som Arvidsson som bryter mönster.
– Ja, spelet har ändrats lite. Men samtidigt så var exempelvis Mats Näslund inte så stor heller, och han var riktigt riktigt bra i NHL, även om det var en annan tid, säger Grönborg.
– Men visst har spelet ändrats. Det märks att det går mer mot skicklighet. Tävlingsviljan är grym på Arvidsson och det var den på Mats Näslund också.


Viktor Arvidsson på VM 2018.
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

”DET HAR JAG ALLTID TROTT PÅ”

Viktor Arvidsson har gått sin egen väg. Och frågan är om han någonsin tvivlat på sig själv?
– Nej. Jag har alltid trott att jag kan vara en framgångsrik spelare inom hockey. Det har jag alltid trott på. Men om det skulle bli i Sverige eller borta i Nordamerika. Det fick tiden utvisa och det har gått bra där borta. Det har varit jättekul de här åren.

Annons:
Du kan lira Powerplay från Svenska Spel Sport & Casino varje SHL-omgång. Läs mer här!
Åldersgräns 18 år för spel online. Stödlinjen: 020-81 91 00.