• Publicerat 17 maj, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
MATCVHVINNARE. Samarbetet mellan Connor McDavid och Ryan O'Reilly tog Kanada till VM-semifinal.Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

Kanada är vidare till VM-semifinal. Ryan O’Reilly avgjorde en galen kvartsfinal mot Ryssland i förlängningen med sitt 5–4-mål – efter en smörpassning från Connor McDavid. Nu möter man Finland eller Schweiz i lördagens semi.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det blev ett riktigt drama när Kanada och Ryssland drabbade samman i torsdagens VM-kvartsfinal i Royal Arena. Det krävdes förlängning för att skilja lagen åt. Väl där avgjorde Kanada i powerplay genom Ryan O’Reilly i powerplay sedan den ryske OS-hjälten Kirill Kaprizov hamnat i utvisningsbåset.

O’Reilly stötte in segerpucken på en milimeterprecis passning från Connor McDavid. Det skickar Kanada vidare till semifinal mot vinnaren i kvällens möte mellan Finland och Schweiz i Herning.

Efter första perioden kunde man knappast ana att det skulle krävas förlängning för att avgöra matchen. Kanada var det klart bättre laget och tog kommando om tillställningen i powerplay. Connor McDavids droppass nådde hårdskjutande Colton Parayko. St. Louis-backen visade upp sin hästspark till skott när prickade Igor Sjestjorkins första kryss.

GALEN SLUTPERIOD

Ryssland sköt bara fyra skott på mål i första perioden och såg lika bortkomna ut under första halvan av av andra. Med Sergej Andronov i utvisningsbåset gick Kanada till attack i powerplay och fick utdelning. Ryan Nugent-Hopkins skickade in sitt femte VM-mål efter förarbete av McDavid och Parayko.

Där och då vaknade slutligen Ryssland. För just som matchen såg ut att rinna i väg kom repliken. Ilja Michejev tog plats framför kassen och slog in Artiom Anisimovs passning bakom Darcy Kuemper. Bara en dryg minut efter Kanadas 2–0.

Och ryssarna var inte klara där. Med 2.28 kvar av perioden sköt Aleksandr Barabanov kvitteringen och skapade förutsättningar för en spännande slutperiod.

Den blev inget annat än galen!

SVAGA MÅLVAKTSINSATSER

Kyle Turris återgav Kanada ledningen framspelad av Jaden Schwartz innan Ryssland snabbt svarade när Sergej Andronov styrde in Nikita Zajtsevs skott med handsken. 3–3.

Kanada lät sig inte nedslås. Columbus Blue Jackets succérookie Pierre-Luc Dubois visade vilja när han trängde sig bort från sin bevakning och forcerade in 4–3 efter att Sjestjorkin släppt en billig retur. Han var inte den enda målvakten som darrade.

Den ryska 4–4-kvitteringen från Artiom Anisimov borde nog Darcy Kuemper ha tagit. Det var ett backhandsskott ur dålig vinkel från högerkanten som överrumplade Arizona Coyotes-målvakten. Det tog matchen till förlängningen där Ryan O’Reilly avgjorde.