• Publicerat 17 maj, 2018
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
GULDGENERATIONEN. Rickard Rakell, John Klingberg, Filip Forsberg och Mika Zibanejad har vunnit tillsammans förr.Foto: Bildbyrån

De vann JVM-guld 2012. I dag är samma årgångar framträdande i Tre Kronor. Och nu vill guldgenerationen surfa vidare på framgångsvågen. För de har redan skapat speciella band. Relationer som kan bli nyckeln till ett nytt guld – VM-guld i Köpenhamn.
– Vi känner varandra så himla bra och har haft den glädjen tillsammans innan. Det är någonting man vill uppnå igen, säger John Klingberg till hockeysverige.se. 

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Vi tar oss tillbaka till junior-VM i Calgary 2012. Mika Zibanejad avgör finalen mot Ryssland med ett klassiskt mål i sudden death. Sverige vinner sitta första VM-guld på 31 år. Och de som bärgade guldet var en generation spelare födda på tidigt 90-tal.

Förra året var det dags för ett nytt svenskt guldfirande. Tre Kronor vann VM-guld i Köln. Och återigen var det några av spelarna från JVM-laget som satte stora avtryck i framgången. Joakim Nordström, Victor Rask, John Klingberg var alla med i Calgary.

Nu kan det vara dags igen. Sverige har ett kanonlag på VM i Danmark. Och det är återigen stort inslag från ”guldgenerationen” 2012. Den här gången återfinns totalt fem spelare; Rickard Rakell, Filip Forsberg, Johan Larsson, Zibanejad och John Klingberg. Tillsammans med många andra bildar de Tre Kronors yngsta VM-lag på 26 år.

Klingberg menar att det här ”guldbandet” spelarna emellan betyder jättemycket.
– Jag tror att det är en fördel. Vi känner varandra så himla bra och har haft den där glädjen tillsammans innan. Det är någonting man vill uppnå igen. Jag tror det är därför som så många ställer upp och kommer till VM, säger han.

Backen berättar hur han tänkte när Dallas Stars säsong tog slut alldeles för tidigt.
– På något sätt hör man av sig till varandra när man märker att man missar slutspelet där borta i Nordamerika. Man ställer frågor, ‘ska du spela? Hur känner du? Ska du åka?’
– Man triggar liksom igång varandra för att man vet att man har en riktigt bra chans att vinna med ett sådant slagkraftigt lag. Då vill man vara med och bidra och vara med och göra den resan. Det har blivit en grej att man triggar igång varandra och det är därför som vi har så bra lag som vi har nu.

”HAR VÄLDIGT ROLIGT TILLSAMMANS – ÄVEN UTANFÖR ISEN”

Och just gemenskapen är något som kan bli nyckeln till ett nytt guld.
– Absolut. Det tror jag verkligen. Vi har väldigt roligt tillsammans, även utanför isen. Vi hittar på grejor tillsammans och vi känner varandra ganska bra vid det här läget. Det är bara positivt, säger Klingberg.

Tre Kronor har inte bara ett väldigt ungt lag. De har också kanske sitt bästa VM-lag i modern tid. Det finns inte mindre än 20 NHL-spelare i truppen. Och den tajta gruppen ska förhoppningsvis göra skillnad på isen.
– Vi har så kul utanför isen vilket gör att man vill jobba så hårt för varandra på isen också. Det är liksom den stora glädjen, att vara här ihop och jobba tillsammans.


En ung Klingberg firar JVM-guldet med Zibanejad.
Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”KÄNNER ALLA I LAGET”

Rickard Rakell var som bekant med på JVM 2012. Att de fick vinna den turneringen har påverkat den goda sammanhållning som nu finns i Tre Kronor.
– Ja, det tror jag. Jag tror även att vi här är väldigt anpassningsbara, säger forwarden, till vardags i Anaheim Ducks.
– Jag tycker även det känn som att alla backpar och kedjor har minst två stycken spelare som har spelat eller spelar tillsammans sedan innan. Det är klart att det kanske hjälper litegrann.

Ja, främst pekar Rakell på att hela årets lag redan har speciella band.
– Förutom vi fyra som vann JVM ihop så tror jag att man någon gång i karriären har spelat med alla i det här laget. Det är ett väldigt ungt lag. Och även om man har spelat ihop på landslagsturneringar eller läger innan så känns det ändå som att man känner alla i laget.

”VILL GÖRA DET IGEN”

De kan blicka tillbaka på en väldigt fin historia. Men de är ändå här för att skapa nya minnen.
– Hur det slutade föra året gör att man vill göra det igen. Och det som hände i VM förra året gör att fler vill komma och göra samma resa, konstaterar Klingberg.
– Nu är man i Köpenhamn och känner att man har sådant tryck på läktarna och då vill man vara med om något historiskt. Det känns nästan som att vi är på hemmais, det är någonting man verkligen vill vara med om.

Tre Kronors kvartsfinal mot Lettland spelas i kväll klockan 20:15.