George McPhee gör upp mot Steve Yzerman och Kevin Cheveldayoff.Foto: IBL

NHL fortsätter att tillkännage finalisterna inför NHL Awards i Las Vegas den 20 juni. Nu har det blivit dags för årets General Manager att utses och en av de nominerade kan få fira på hemmaplan, Golden Knights byggmästare George McPhee. Som sina motståndare har han Winnipegs Kevin Cheveldayoff och Tampas Steve Yzerman.

Kevin Cheveldayoffs Winnipeg är i konferensfinal för första gången någonsin och dessutom var deras grundserie även den den bästa noteringen genom historien. 48-åringen anställdes 2011 när Atlanta Trashers flyttades till Winnipeg och han har sedan sakta men säkert byggt upp det lag som nu tagit sig lång i slutspelet.

Inför årets trade deadline bytte han till sig Paul Stastny och Joe Morrow, två spelare som har bidragit till slutspelssuccén. Cheveldayoff är i final i denna kategori för första gången.

EXPANSIONSDRAFTEN EN NYCKEL

George McPhee har varit finalist en gång tidigare. 2010 när han byggde det Washington-lag som vann Presidents Trophy. Men det han har gjort i Vegas saknar högst troligt motstycke och mycket av framgångarna hos det lag som just nu är två segrar från en Stanley Cup-final lades i samband med expansionsdraften.

Elva spelare som hämtades in där hade under grundserien sina bästa poängnoteringar i karriären för en säsong. Exempelvis William Karlsson (78), Jonathan Marchessault (75), David Perron (66), Reilly Smith (60) och Erik Haula (55).

HEMVÄVDA TAMPA

Tampas Steve Yzerman har metodiskt under flera år byggt upp det Tampa Bay som nu nämns som en het Stanley Cup-kandidat. Den här säsongen har de satt klubbrekord gällande poäng (113) och segrar (54).

De har gjort det tack vare ett, med NHL-mått mätt, hemvävt lag där spelarna varit länge i klubben och fått växa i lugn och ro. Exempel på det är  Nikita Kucherov, Steven Stamkos, Victor Hedman och Andrei Vasilevskiy.

Steve Yzerman är den ende av finalisterna som tidigare vunnit utmärkelsen.