• Publicerat 17 maj, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
VEM STÅR? Anders Nilsson och Magnus Hellberg har båda övertygat under VM.Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

Anders Nilsson eller Magnus Hellberg? Samma fråga har ställts inför varje match i VM. Hockeysverige.se lät målvaktstränaren Stefan Ladhe berätta hur Tre Kronor går till väga för att välja mellan två jämna målvakter.
– Man försöker titta på tryggheten och självförtroendet, säger Ladhe till hockeysverige.se.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
I fjol var Henrik Lundqvist den uttalade förstamålvakten när han kom till VM i Köln. I år har vi skådat en betydligt mer oviss kamp om förstaspaden i Tre Kronors kasse. Både Magnus Hellberg och Anders Nilsson har spelat stabilt och det var först när den sistnämnde fick starten mot Ryssland i gruppfinalen som en förstakeeper började utkristallisera sig.

Allt annat än att Nilsson får starten i kvartsfinalen mot Lettland i kväll skulle vara en överraskning. Men precis som inför tidigare matcher lämnar inte Rikard Grönborg något besked om vem som ska stå kommande match.
– Anders gjorde en riktigt bra match senast och ”Mange” har varit riktigt bra tidigare matcher. Det är en ganska angenäm situation att vara i. Vi ska diskutera och titta på motståndet och ta ett beslut utefter det, säger förbundskaptenen inför kvarten.

Stefan Ladhe, målvaktstränare i Tre Kronor sedan säsongen 2010/11, är den som håller mest koll på Nilsson och Hellberg under turneringen. Hans ord väger tungt när det kommer till att välja vem som ska stå.
– Han är ju specialisten, så han har en hög input, men vi diskuterar allihop i grupp och gör vi det så tror jag att vi kommer fram till ett bra beslut. Jag ser till att beslutet blir gjort. Det är mitt jobb, säger Grönborg.

”DÄRFÖR HAR VI FORTSATT ATT GE BÅDA FÖRTROENDE”

För Ladhe har den här turneringen inneburit en utmaning i och med att båda målvakterna presterat bra hockey. Han berättar att mycket av beslutet om vem som ska stå har tagits utifrån dagsform.
– När man kommer till VM handlar det om vem som är bäst i dag. Vi måste ha det bästa laget vi kan i varje match, oavsett om vi har Vitryssland i första omgången eller någon annan motståndare..
– Man försöker titta på tryggheten, självförtroendet… Hur ser det ut? De första matcherna när killarna hade stått två matcher vardera var det helt jämnt. Då känns det jättefel att satsa på en. Därför har vi fortsatt att ge båda förtroende tills man ser att någon steppar ifrån. Men hittills har båda hållit en bra nivå. Så länge vi vinner matcher och det ser bra ut är det svårt att föredra den ena eller det andra. Det finns ingen anledning att peka ut en som etta innan vi verkligen sett skillnad.

Vad kan den skillnaden bestå av?
– Vissa situationer i en match dyker det alltid upp situationer när en målvakt måste ta fram en riktigt bra räddning. Då spelar det ingen roll vad motståndaren heter. Klarar man av det och visar upp en trygghet och ett lugn är det positiva signaler som vi försöker plocka upp.
– Men nu har ju båda två har sett lugna ut i sin roll och sitt spelsätt och det är ju det som gör det så svårt.


Ladhe med Nilsson, Filip Gustavsson och Hellberg. Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

”DE SKILJER SIG EN HEL DEL”

När man träffar Magnus Hellberg och Anders Nilsson utanför isen kan man lätt få intrycket av att de är samma sorts målvakter. Båda två är närmare två meter långa och kastar stora skuggor över de flesta i sin närhet. Men stilmässigt skiljer det ganska mycket dem emellan, säger Stefan Ladhe.
– När man möter dem i korridoren, men när de kommer in på isen har de spelidéer som skiljer sig en hel del, förklarar han.
– Anders är mer atletisk för att vara så stor. Han kryper ihop lite och får ut sina långa ben, får fram handskarna på ett bra sätt. ”Mange” spelar mer upprätt på knä, har mer av en täckande stil även om han också kan sträcka ut när det behövs.

Målvakter brukar säga att de uppskattar att vara uttalad etta för att känna förtroende och trygghet. Men hård konkurrens tvingar dem samtidigt att hålla sig på tå och prestera kontinuerligt. Det är något som både Nilsson och Hellberg uttryckt under turneringens gång.
– Alla målvakter vill spela så mycket som möjligt och självklart jag också. Det är klart att jag också vill spela varje match, har Anders Nilsson sagt.
– Samtidigt får man vara realistisk. ”Mange” spelade fantastiskt bra de inledande veckorna fram till VM och spelat riktigt riktigt bra de två första matcherna. Så det är väldigt tuff konkurrens bland svenska målvakter vilket är jätteroligt. Kul att vi båda kan vara med och bidra till vinster.

”VI GILLAR ATT NÖRDA NED OSS”

Magnus Hellberg har varit inne på samma spår:
– Det är så här jag tycker att det ska vara. Man ska få spela om det. Anders är en otroligt bra målvakt med mycket rutin. När jag lirar ska jag göra allt jag kan för att laget ska vinna. Vill de spela Anders ska jag stötta honom allt jag kan för att vi ska vinna också. Vi har ett bra samarbete och pushar varandra varje dag.

Samarbete, komplimanger och ömsesidig respekt. Medan vi i media ofta drar oss med olika uttryck som skulle indikera att det finns en rivalitet målvakter emellan tycks de själva hålla en annan ton. Givetvis vill de, som Anders Nilsson intygar, stå alla matcher. Men inom målvaktsskrået tycks det finnas en respekt som gör att konflikterna är ovanligt få.
– Det är inte så överallt, utan det handlar mycket om hur de här killarna är som människor, säger Stefan Ladhe.
– Jag upplever oftast att målvakter håller ihop och att vår lilla familj pratar mycket och har bra kommunikation sinsemellan. Både vi målvaktstränare som pratar med varandra och lär oss saker av varandra och olika målvakter som pratar och utbyter erfarenheter. Det finns alltid smådetaljer att prata om. Vi gillar att nörda ned oss.

Stefan Ladhe skrattar.
Målvaktsspel handlar bevisligen om mycket mer än att ”bara” rädda pucken.