FINALJUBEL! Gregory Hofmann blev en av målskyttarna när Schweiz tog sig till VM-final.
VM 2018

KLART: Skrällen ett faktum – Schweiz blir Tre Kronors finalmotståndare

Schweiz fortsätter att överraska i VM. På lördagskvällen blev de klara för final – mot Tre Kronor. Detta efter en 3–2-seger i semifinalen mot Kanada.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det blir en repris på VM-finalen 2013.
Schweiz skrällde i sin semifinal mot Kanada, vann med 3–2 och möter Tre Kronor i morgondagens final i Köpenhamn.

Schweiz fick ett psykologiskt viktigt ledningsmål med 79 sekunder kvar av första perioden. Tristan Scherwey kom loss och sköt ett skott som slank in ovanför plockhandsken på Darcy Kuemper i Kanadas kasse.

Kanada kvitterade i andra perioden när Bo Horvat hittade rätt bakom Leonardo Genoni. Men glädjen varade inte länge. Redan 2.20 efter 1–1-målet gjorde Gregory Hofmann 2–1 till Schweiz och gick till andra pausvilan med ledningen.

Kanada dominerade skottstatistiken och vaskade fram en del chanser, men stoppades gång efter annan av Genoni. Horvat hade ett jätteläge tidigt i tredje perioden. I stället för kvittering vände spelet och Gaetan Haas styrde in ett skott från Sven Andrighetto. 3–1 och en alltför tung uppförsbacke för Kanada att bestiga även om Colton Parayko reducerade med drygt två minuter kvar att spela. Närmare kom Kanada aldrig.

Nu blir det precis som för fem år sedan en final mellan Sverige och Schweiz. Den gången blev Sverige världsmästare på hemmais i Globen efter en klar 5–1-seger.