Tre Kronor får se upp. Schweiz har några riktigt stora hot i sitt VM-lag.
VM 2018

Hoten mot svenskt VM-guld: ”Kommer att ha några duster”

ANNONS

I kväll kan Tre Kronor ta sitt andra raka VM-guld. Men Schweiz vill givetvis ställa in den svenska guldfesten. Och det finns en rad hot att se upp med. Inte minst Kevin Fiala och Roman Josi. Två spelare som är lagkamrater med Viktor Arvidsson och Filip Forsberg i Nashville Predators.
– Två oerhört duktiga spelare, säger Forsberg till hockeysverige.se. 

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tre Kronor ställs mot Schweiz i VM-finalen. Alplandet som överraskande har slagit ut både Finland och sedan Kanada för att få få spela om guldet. Och även om Sverige är stora favoriter – det finns några riktigt stora hot att se upp med hos motståndarna.

Schweizarna Kevin Fiala och Roman Josi spelar till vardags i Nashville Predators. Där är de lagkamrater med tre spelare i Tre Kronors VM-trupp. Mattias Ekholm, Viktor Arvidsson och Filip Forsberg.
– Jag stötte på Josi på frukosten i morse och hejade lite snabbt. Det är inte så att man slutar vara vänner just nu, men fram mot åtta ikväll är det klart att det blir strid, konstaterar Forsberg efter lagets värmning inför finalen.
– Josi och Kevin är två oerhört duktiga spelare och de har betytt oerhört mycket för Nashville. Framför allt Josi som är lagkapten. Han har egentligen varit vår bästa spelare de senaste åren. En oerhört duktig skridskoåkare.
– Kevin är också en oerhört duktig skridskoåkare. Skicklig som få. Det blir riktigt tufft såklart.


Från vänster: Forsberg, Arvidsson, Josi och Fiala.
Foto: Bildbyrån

”VI KOMMER ATT HA NÅGRA DUSTER”

Lagkamraten Viktor Arvidsson kan vinna sin första internationella titel. Forwarden fick frågan om han kommer att vara ovän med Josi fram till att slutsignalen i finalen.
– Ovänner är väl kanske att ta i. Men vi är professionella och vet vad som krävs för att vinna och det är klart att vi inte kommer åka runt och snacka på isen. Det är en match som båda lagen vill vinna. Vi är vinnarskallar båda två. Så det är klart att vi kommer att ha några duster, berättar ”Arvy”.
– Men det ska bli kul. Man förväntar sig inte att möta sina lagkompisar man spelar med till vardags i en VM-final. Det är en helt ny upplevelse för mig och jag ska gå in och njuta och det tror jag att de också kommer att göra.

Vänskapen till Kevin Fiala är dessutom mer än bara en lagkamrat.
– Vi är européer och det är klart att vi umgås även på fritiden. Jag och Kevin bodde i samma lägenhetskomplex. Han kan även mycket svenska så det blir som en till svensk i Nashville.


Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

”TRÅKIGA SVAR”

VM-final är inte vilken match som helst. Men förberedelserna är det.
– Äta, sova och ta hand om kroppen. Sedan äta och ta hand om kroppen igen. Det är ganska tråkiga svar men det är som precis inför vilken match som helst, säger Forsberg.

Just Filip Forsberg och Viktor Arvidsson anslöt sent i VM, just på grund av att Nashville Predators åkte ut ur Stanley Cup-slutspelet. Men de båda kom till en annan speciell grupp med spelare.
– Jag har samma känsla som jag hade från dag ett, även om den har stärkt sig ännu mer. Vi är ett jäkligt sammansvetsat gäng. Alla har höga krav och jobbar hårt för varandra.

Jobba hårt för precis vad Tre Kronor kommer behöva göra. För Schweiz har som sagt fällt två guldkandidater på väg till finalen. Och lita på att de kommer vara minst lika motiverade i en final. Att dyka upp som förlorare i Nashville till hösten vill man såklart inte heller göra.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL