Sverige är världsmästare
VM 2018

SVERIGE ÄR VÄRLDSMÄSTARE

Efter en riktig rackarrysare är Sverige världsmästare i ishockey 2018. Det skulle krävas straffar för att fastställa slutresultatet 3-2.

Den första perioden bjöd på ett intensivt tempo där båda lagen skapade chanser. Men ivägen stod två storspelande målvakter i Anders Nilsson och Leonardo Genoni.
— Det är kul. Vi spelar om guld så det ska vara intensivt. Jättebra lag och de åker mycket skridskor och är farliga offensiva, sa Gustav Nyquist till TV3 i första pausen.

Just Gustav Nyquist var den som satte kvitteringen i slutet av den första perioden. Bara minuten innan hade nämligen Nino Niederreiter gett Schweiz ledningen. Två slumpmål, men sett till chansfördelningen i inledningsperioden så var 1-1 ett rättvisande resultat.

I den andra perioden chockstartade Schweiz när Timo Meier utnyttjade lite virrvarr i det svenska laget och distinkt satte dit pucken bakom Nilsson. Den här gången skulle det dröja innan Sverige kvitterade. Närmare tolv minuter.

Sverige satte ett våldsamt tryck i den schweiziska zonen i mitten av perioden, en press som varade i flera minuter innan Enzo Corvi tvingades dra på sig en utvisning. På det efterföljande numerära överläget smiskade Mika Zibanejad in 2-2.
— Båda lagen har haft sina stunder. Vi hade en riktigt bra tid i anfallszon innan målet, sa han i andra pausen.

Sett över hela matchen var det Sverige som hade det mesta av spelet och som satte det högsta trycket. Mikael Backlund fick ett friläge som Roman Josi tvingades avstyra genom en regelvidrighet.

Det numerära överläget resulterade inte och när Josi skulle kliva in på isen igen sträckte han ut klubban igen för fånga pucken, med fötterna kvar i båset. Tydligen får man inte göra så och schweizaren visades ut igen.

Men det blev inga fler mål under ordinarie tid, trots att Mattias Ekholm jobbade sig till ett friläge i slutsekunderna. Den 20 minuter långa förlängningen blev mållös. Med sekunder kvar prickade Adam Larsson stolpen.

På straffläggningen kunde Oliver Ekman Larsson och Filip Forsberg göra mål medans Sven Andrighetto blev Schweiz enda målskytt.