CAPS LEVER. Efter 3–0-segern i natt för Washington spela en sjunde och avgörande match om Stanley Cup.
Washington

Fick Capitals hemmaarena att koka: ”Vi gav dem något att jubla åt”

ANNONS

Braden Holtby höll sin första nolla för säsongen – i den viktigaste matchen – och tvingade fram en match sju i konferensfinalen mot Tampa Bay. Washington Capitals fysiska spel gav den annars svårflörtade hemmapubliken anledning att jubla i 3-0-segern.
– Vi hade bra energi i arenan i dag, säger Washingtons tränare Barry Trotz.

WASHINGTON (HOCKEYSVERIGE.SE)
Konferensfinalen mellan Washington Capitals och Tampa Bay Lightnings har på många sätt varit en målvaktskamp. I synnerhet har Tampa Bays Andrej Vasilevskij spikat igen och agerat tryggt, vilket banat väg för lagets tre konsekutiva vinster.

Men i den för Washington livsviktiga match sex klev Braden Holtby fram – och höll sin första nolla för säsongen.
– Jättebra match av Holtby. Ska man gå vidare och komma långt i slutspelet måste man ha en het målvakt. Och han visar varför han är en av de bästa i dag, säger lagkamraten Nicklas Bäckström.

Tampa Bays powerplay har varit hyperfarligt under slutspelet, men i match sex var spelet inte lika övertygande, trots att man fick tre chanser i numerärt överläge.
– Vi var inte bra i idag. Vi var inte nära att ha den desperationen som Washington hade, säger Tampa Bays tränare Jon Cooper

I stället för ett effektivt Tampa Bay var det Capitals som till slut bröt dödläget i sitt första powerplay, efter 35 minuter spelade. Nicklas Bäckström höll pucken till höger, letade efter passning, och trädde in den till T.J Oshie som ensam i slottet kunde trycka in 1-0 till Washington.
– Det är alltid en bra chans när Oshie är fri i slottet. Det handlar om att försöka titta någon annanstans och sen lägga in den, det var mycket klubbor i vägen, men ibland måste göra såna passningar säger Bäckström.

FYSISKT SPEL

Det var ett fysiskt Washington Capitals som kom laddade till match sex. Det smällde ofta och mycket, i ett tempo som tidigare matcher i serien inte varit i närheten av. Det hårda spelet tände Capital One Arena. Den annars kräsna hemmapubliken höjde gång på gång ljudvolymen, en tvärartad vändning sett till att man under delar av match fyra buat ut sitt hemmalag.
– Vi hade bra energi i arenan i dag. Fansen var inte ängsliga och vi gav dem något att jubla åt, säger Barry Trotz.

Tvåmålsskytten T.J. Oshie var en av spelarna som också kände av det fysiska spelet.
– Jag tycker det gör stor skillnad. I de här matcherna känns det som att alla tillför energi, och den vill man kontrollera för att sedan använda för att skapa momentum, säger T.J. Oshie.

Washingtons tränare Barry Trotz var nöjd med sitt lag efter matchen.
– Det här laget har växt samman. Alla respekterar varandra och bryr sig om detaljer. Det har tagit det till sina hjärtan, säger Barry Trotz.
– Vi har varit väldigt fokuserade på att inte låta tillfälligheter störa vårt fokus. Pucken studsar hit och dit, men vi tänker bara på nästa situation. Ett steg, ett andetag, ett steg, ett andetag, säger Barry Trotz.

Efter matchen fyllde hemmafansen huvudstadens gator, som om en karneval gjort tillfälligt gästspel. Det är uppenbart att en Stanley Cup-final skulle vara historisk inte bara för ishockeyfansen, utan för hela staden, vars sportlag i decennier kämpat i motvind. Innan Capitals tog sig till konferensfinal hade inte ett enda lag från Washington lyckats med bedriften på 20 år, med alla de fyra stora amerikanska sporterna inräknade: ishockey, amerikansk fotboll, baseball och basket. Och nu har man chansen att ta sig till Stanley Cup-final och tävla om att bli landets bästa ishockeylag. Match sju spelas på onsdag.

JESPER SPANNE

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL