Solveig Neunzert.Foto: Ronnie Rönnkvist och Bildbyrån

Hon är bara 18 år men ska till hösten gå in på sin fjärde säsong i SDHL för Djurgården. Då vill Solveig Neunzert hitta tillbaka till jämnheten i spelet som hon tycker inte riktigt fanns där förra säsongen.
– Det beror nog på många olika anledningar, men varför… Jag vet faktiskt inte. Det var bara väldigt upp och ner, berättar hon för hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Född i Holland, uppväxt i Schweiz och fostrad i Boo IF:s pojklag. Där har ni en av svensk hockeys stora framtidsnamn. Det handlar om Solveig Neunzert. För tre säsonger sedan skev hon på för Djurgården och sedan dess har den nu 18-åriga backen vunnit ett SM-guld och debuterat i Damkronorna.
– Det var lite skillnad mellan att spela med killarna i Boo och att komma till damerna i Djurgården, berättar Solveig Neunzert när vi slår oss ner på en trappa utanför Hovet i Stockholm.
– Skillnaden var framförallt spelet. Med killarna var det mer fysisk kontakt medan tjejerna är lite mer fokuserade på själva spelet. Jag hade inga problem i spelet med fysiska kontakten, men jag är en mer spelförande spelare.

Du är trots allt ganska fysisk i din spelstil.
– Ja, det är jag också och det har jag fått med mig från killarna.

BRA POÄNGSKÖRD

Solveig Neunzert kom till Djurgården inför säsongen 2015/16 och sedan dess har hennes utvecklingskurva pekat rakt uppåt.
– Jag har utvecklat väldigt mycket och har också haft flera olika tränare sedan jag kom hit. Först var det Jarred Cipparone och senaste säsongen Roger Öhman. Dessutom har jag haft en hel del olika tränare på hockeygymnasiet.
– Alla har lärt mig olika grejer där några av dom verkligen har gått in på detaljerna. På så vis har jag utvecklats mycket dels då på detaljer, men jag har även blivit lugnare i spelet.

Under sina 101 matcher i SDHL med Djurgården har hon svarat för elva mål och totalt 32 poäng, vilket är bra siffror för en 18-årig back. Styrkan i sitt spel tycker hon annars är vid sidan av det fysiska spelet spelförståelsen.
– Min styrka tror jag är spelsinnet. Jag har ganska bra koll på vad som händer ute på planen och jag är bra på att hitta spelarna. Det här med spelsinnet ligger nog kvar sedan jag spelade med killarna. När jag spelade där gällde att titta upp så jag inte åkte på någon smäll. Jag lärde mig att kolla upp och framförallt spela ett snabbt spel, berättar djurgårdsbacken som inte bara har tävlat inom hockeyn då hon var yngre.
– Jag har hållit på med många olika sporter. Hockeyn har ändå jämt varit mitt fokus. Sedan var det skidor och friidrott ett tag, men jag bestämde mig för hockey eftersom det är roligast.

Det hade inte heller varit helt omöjligt att vi hade fått sett henne i den alpina världscupen.
– Fotboll var inte min grej. Jag var faktiskt väldigt dålig på fotboll (skratt). Däremot var jag riktigt bra på skidor. Jag tävlade och vann ganska mycket. Även över dom som var äldre än jag. Skidåkningen fick jag med mig från Schweiz, men jag tyckte, som sagt var, att hockeyn var roligare så jag slutade med skidorna.

Har du ångrat det någon gång?
– Nej, aldrig. Nu blir det bara semester-åk med familjen och kompisar.

Året till ishockeyn, hade du koll på att det fanns damhockey då du växte upp eller hade du all fokus på att spela med killar?
– När jag var yngre måste jag nog ändå säga att jag hade mindre koll. Det var mer fokus på hockeyn med killarna då och koll på SHL-lagen.
– Sedan kom jag till Stålbucklan och alla camper som fanns. Då vet jag att jag blev medveten om att SDHL fanns.

ÅKTE UT MOT LULEÅ

Många hockeytalanger på damsidan har som barn haft spel i NHL som målbild. Solveig Neunzert är inget undantag.
– Jag har alltid sagt att jag vill vara den första kvinnliga spelaren i NHL. Det hade varit rätt så coolt och vem vet, det kanske kommer ha ha…

Solveig Neunzert. Foto: Ronnie Rönnkvist

Djurgården vann SM-guld för två säsonger sedan. Inför förra säsongen såg laget också väldigt starkt ut på pappret trots att man tappat en stjärnspelare som Tina Enström. Men säsongen slutade med att Djurgården åkte ur mot blivande svenska mästarna Luleå i semifinal.
– I slutet av säsongen då vi vann SM-guld kändes vi starkare som lag. Förra säsongen var vi inte lika starka som lag och det var väldigt splittrat.

På vilket sätt var det splittrat?
– Alla ville lite olika grejer. I spelet kanske det var lite kommunikationsproblem ibland. Jag tycker ändå att vi kom ihop ganska bra som lag i slutet, men vi kunde ha fått ut våra styrkor mer eftersom vi hade ett väldigt bra lag på pappret.

Roger Öhman var ny tränare för Djurgården inför säsongen. Givetvis påverkade det till viss del prestationen då det kommer in en ny röst på träningarna och matcherna.
-Självklart var det så eftersom det var något nytt. Vi hade två nya tränare och självklart var det tufft för dom att komma in i damhockeyn eftersom dom aldrig hade tränat damer tidigare. Först handlade komma in i allt nytt.

Tog det inte lång tid att spela ihop lag även guldsäsongen på grund av alla skador?
– Vi hade verkligen problem med skador vilket gjorde att vi inte riktigt kunde spela ihop oss. Det skulle jag säga att vi hade förra säsongen också och det var ett tag som vi spelade med väldigt få spelare. Givetvis försvårade det saken ännu mer.

”MOTIVATIONEN VAR INTE PÅ TOPP HOS ALLA”

Solveig Neunzert gjorde tre mål och totalt elva poäng på 36 matcher förra säsongen, en säsong som för övrigt tog henne hela vägen till Damkronorna.
– Jag tycker att min säsong var upp och ner. Jag brukar vara en spelare som är mer jämn.

Varför blev det så?
– Det beror nog på många olika anledningar, men varför… Jag vet faktiskt inte. Det var bara väldigt upp och ner.

Handlade det om några skador eller var det mentala bitar?
– Jag vet inte. Det kanske handlade om stämningen vi hade i laget. Vi hade ingen dålig stämning men den var konstig. Motivationen var inte på topp hos alla.

Du får ändå debutera i landslaget, hur upplevde du det här?
– Det var något nytt och väldigt kul att få testa på. Vi spelade mot finskorna och vann dessutom, vilket var väldigt skönt.
– Jag hade hört av tjejerna i laget som hade spelat i landslaget längre än jag att det var länge sedan vi hade slagit finskorna. Det gjorde att matchen blev speciell. Alla tjejerna var verkligen att ”nu ska vi verkligen vinna”. Det var kul att kunna bidra till att vi gjorde det.

TACKADE NEJ TILL ELITCAMPEN

I dagarna skulle Solveig Neunzert vara med på elitcampen i Norrtälje, men hon valde att tacka nej.
– Jag har väldigt mycket i skolan just nu. Jag går sista året på gymnasiet och jag läste upp vad jag har kvar sista två veckorna i skolan. Det var både mycket och viktigt. Då pratade jag med både Ylva (Martinsen) och mina lärare. Lärarna tyckte att jag skulle vara kvar i skolan samtidigt som det gäller att jag presterar bra för att få betygen jag vill ha. Då menade Ylva också att jag skulle stanna hemma och plugga i stället.

Hur tänker du kring att Ylva Martinsen släpper iväg dig till skolan istället för att vara på landslagsläger?
– Jag tycker att det är väldigt förstående av henne. Det känns riktigt skönt för det är ändå viktigt med skolan.

Vad har du för yrkesmässiga målsättningar vid sidan av hockeyn?
– Oj… svår fråga. Jag har inga specifika planer utan jag vill till att börja med ha en bra utbildning. Nu blir det en säsong till i Djurgården och jag kommer nog jobba vid sidan av då. Sedan kommer jag åka över till college, men det är inte klart vilken skola det blir.

Tror du att den dagen kommer då du kommer kunna leva på hockeyn?
– Det hade varit en dröm och sjukt skönt, men det är en lång väg dit.

Och svaret på frågan?
Ja, jag tror det kommer ske, avslutar Solveig Neunzert med ett leende.