Vilket lag får jubla efter Stanley Cup-finalen?
Washington

KÅGSTRÖM: Så bra är finallagen – lagdel för lagdel

ANNONS

Natten till tisdag, svensk tid, drar Stanley Cup-finalen mellan Vegas Golden Knights och Washington Capitals igång. Hur finalserien än slutar kommer en förstagångsvinnare stå som segrare, efter år av dominans från Pittsburgh, Chicago och Los Angeles. Här kommer en genomgång av finallagen – lagdel för lagdel.

Succélaget Vegas Golden Knights kan som första expansionslag på 100 år vinna Stanley Cup redan under sin första säsong i ligan (Toronto Hockey Club vann säsongen 1917/18). På andra sidan står ett Washington Capitals med Stanley Cup-törstande superstjärnor i Alexander Ovechkin och Nicklas Bäckström i laget.

Nu, med bara lite mer än ett dygn till nedsläpp i den första finalmatchen i Las Vegas, tänkte jag försöka mig på det här med att tippa finalserien. Tillvägagångssättet blir att försöka sätta ett betyg mellan 1 och 5 på de olika lagdelarna för att i slutändan se vem som har samlat ihop högst antal poäng – som på så vis borde vara de rimliga vinnarna i årets final.
Vi börjar med lagets sista utpost och jobbar oss sedan uppåt i banan via backarna och forwardsen, innan vi tar en titt i båset på huvudtränaren för att sedan avrunda med special teams.

MÅLVAKTER

Vegas: 5
Var ska man börja med Marc-André Fleurys spel i detta Stanley Cup-slutspel? Den trefaldige Stanley Cup-segraren spelar sin livs bästa hockey just nu och har endast släppt in 27 mål på 15 spelade matcher. Visst, Fleury kan inte ta åt sig ALL ära för de få antalet insläppta mål då han fått god hjälp av en stark defensiv, men utan Fleurys fina målvaktsspel hade Vegas nog inte ens fått sätta sin fot i finalspelet. Med en stekhet i Fleury i kassen kan Vegas framgångssaga den här säsongen få ett väldigt lyckligt slut.

Washington: 4
Braden Holtby hade inte den starkaste av grundserier, och faktum är att tyske reserven Philipp Grubauer var den som inledde slutspelet mellan stolparna för Washington.
Men, efter att Grubauer förlorat de två inledande matcherna i förstarundan mot Columbus har Holtby klivit fram och spelat riktigt, riktigt bra. Med strax över två insläppta mål per match, två hållna nollor (där båda kom i match 6 och 7 mot i konferensfinalen mot Tampa) och en räddningsprocent på över 92 procent har kanadensaren höjt sitt spel avsevärt i slutspelet.

BACKAR

Vegas: 4
Vegas har kanske inte den starkaste backsidan på papperet, men som kollektiv har man varit ett av ligans bästa lag defensivt den här säsongen. Man har nga stjärnbackar likt sina motståndare, men spelare som Nate Schmidt, Shea Theodore och Colin Miller har sina bästa säsonger i karriären just nu och har varit viktiga pjäser i slutspelet. Det ska bli speciellt kul att se Schmidt i finalspelet, då han som ni kanske vet släpptes av Washington i förra sommarens expansionsdraft. Avsaknaden av en riktig spetsback drar dock ned betyget ett snäpp.

Washington: 5
John Carlson, Matt Niskanen och Dmitri Orlov är de tre bästa backarna som kommer till spel i den här finalserien, och alla tillhör de Washington. Washington har förvisso kanske inte samma djup i sin backbesättning som Vegas har, men ovan nämnda trio är en spets som heter duga. Brooks Orpik är en back som med sitt ledarskap och rutin stabiliserar upp backsidan. Faktum är att Orpik är den enda spelaren i Capitals som har en Stanley Cup-ring sedan tidigare. I slutändan är det Washington som får extrapoängen på backsidan, mycket tack vare ovan nämnda trio.

Marc André Fleury och Shea Theodore är nycklar i Vegas defensiv. FOTO: IBL.

FORWARDS

Vegas: 3
En trea är kanske ett lite hårt betyg med tanke på att man har en förstakedja med William Karlsson, Jonathan Marchessault och Reilly Smith som varit en av NHL:s bästa kedjor den här säsongen. Men tittar man längre ned i forwardsuppsättningen är det ingenting som ger en skrämselhicka direkt. Man har James Neal som med sin rutin från fjolårets final med Nashville som så klart är en viktig spelare, men ställer man de två forwardsuppsättningarna mot varandra måste fördelen gå till Washington.

Washington: 5
Ovechkin. Bäckström. Kuznetsov. Oshie.
Ja, listan på stjärnforwards i Washington kan göras lång. Nu har förvisso Bäckström gått halvskadad (eller helskadad?) under stora delar av slutspelet, men trots att han inte kunnat spela på full förmåga har svensken ändå levererat över en poäng per match i slutspelet. Alexander Ovechkin har aldrig vunnit Stanley Cup och räkna med att se en hungrig Ovechkin i finalspelet. Washington har den offensiva arsenal man behöver i en Stanley Cup-final – nu är det upp till superstjärnorna att leverera.

TRÄNARE

Vegas: 5
Det skulle kännas fel att ge Gerard Gallant annat än ett toppbetyg med tanke på vad han åstadkommit med Vegas den här säsongen. Han har lyckats sätta ihop ett lag med spelare som i stort sett varit överflödiga hos de övriga 30 NHL-lagen och gjort de till Stanley Cup-finalister. Det räcker nästan så. Gallant har en given Jack Adams Award (priset som delas ut till säsongens bästa tränare) att inkassera efter säsongen.

Washington: 4
Här känns det tufft att ge Barry Trotz något annat än en femma, men när jag ställde Washingtons insats den här säsongen mot Vegas blev det så här. Trotz har aldrig varit i Stanley Cup-final tidigare, men har vunnit Jack Adams Award en gång (2016) och var en del av det kanadensiska lag som vann World Cup förra sommaren. Om det är någon tränare jag skulle unna en Stanley Cup-ring är det den gode Trotz.

Barry Trotz håller i det taktiska – Alex Ovetjkin ska göra det i powerplay. FOTO: All Over Press

POWERPLAY

Vegas: 3
Vegas gör mål 17,5 procent av sina chanser i numerärt överläge. Inga supersiffror direkt, men inga direkt dåliga siffror heller. Jonathan Marchessault är den spelare som stått för flest poäng i spel i numerärt överläge för Vegas med sina sex poäng under slutspelet.

Washington: 5
Med 28,8 procent i powerplayeffektivitet är Washington slutspelets näst effektivaste lag, bara slagna av Bostons hypereffektiva powerplay (36,4 procent). Om man ska se något negativt i Washingtons powerplay är det väl att det i stort sett bara är en formation som producerar, men då känns det som att man griper efter halmstrån. Med Oshie, Carlson och framförallt Ovechkin som skottalternativ samt Kuznetsov och Bäckström som playmakers har Washington ett mångdimensionerat powerplay som, beviserligen, är mycket svårstoppat.

BOXPLAY

Vegas: 5
Vegas har slutspelets fjärde bästa boxplay med sina 82,5 procent, och då har man lag som Colorado och Los Angeles framför sig, lag som endast spelade en runda i slutspelet och alltså spelat betydligt färre matcher än Vegas. Deryk Engelland, Brayden McNabb och tidigare Skellefteå-profilen Pierre-Edouard Bellemare får stort förtroende i Vegas boxplay och gör ett hästjobb varje kväll. Om det är något lag som ska stå emot Washingtons sylvassa powerplay är det Vegas.

Washington: 3
Washington är det lag som släppt in flest mål i boxplay (15) under slutspelet och det är väl här laget kanske har sin största svaghet. Med en boxprocent på 75,4 är Washington endast det tionde bästa laget i slutspelet. Washington är också det lag som spelat boxplay flest gånger i slutspelet (61 gånger), så att hålla sig utanför utvisningsbåset blir en viktig del i Washingtons matchplan i finalserien.

TOTALT

Vegas: 25
Washington: 26

Ja, som ni ser är det Washington som drar det längsta strået, mycket tack vara den offensiva firepower man besitter. Jag förutspår att det kommer bli en mycket jämn och underhållande finalserie, men som kanske inte blir överdrivet målrik (främst med tanke på Fleurys fina spel i slutspelet).
I slutändan tror jag ändå att det är Alexander Ovechkin, i egenskap av lagkapten, som Gary Bettman kommer att ropa fram för att ta emot Stanley Cup-pokalen. Det är nog inte många ögon som kommer att vara torra när den 32-årige ryssen äntligen får lyfta Lord Stanley mot skyn inför en jublande hemmapublik i Capital One Arena.

Tips: 4–2 i matcher till Washington.

Efter många års fiaskon – i år kan Washington vinna. FOTO: USA Today.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 17 mars
15:00 Brynäs - Nybro Hockeyallsvenskan
15:05 Luleå - Modo SDHL
18:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
20:30 Vegas Golden Knights - New Jersey Devils NHL
23:00 Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings NHL
23:00 Chicago Blackhawks - San Jose Sharks NHL
23:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Columbus Blue Jackets - Winnipeg Jets NHL
00:00 St Louis Blues - Anaheim Ducks NHL
måndag 18 mars
17:30 Lukko - TPS Åbo Liiga
19:00 Luleå - Örebro SHL
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
tisdag 19 mars
01:30 Calgary Flames - Washington Capitals NHL
03:00 Seattle Kraken - Buffalo Sabres NHL
18:05 Luleå - Modo SDHL
19:00 AIK - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Nybro Hockeyallsvenskan
00:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
00:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
00:00 New York Rangers - Winnipeg Jets NHL
00:00 Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Toronto Maple Leafs NHL
00:30 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 20 mars
01:00 St Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
01:00 Nashville Predators - San Jose Sharks NHL
02:00 Edmonton Oilers - Montreal Canadiens NHL
03:00 Vegas Golden Knights - Tampa Bay Lightning NHL
03:00 Vancouver Canucks - Buffalo Sabres NHL
03:00 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Minnesota Wild NHL
17:30 Kärpät - Jukurit Liiga
17:30 Pelicans - Helsingfors IFK Liiga
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:30 Washington Capitals - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 21 mars
01:00 Dallas Stars - Arizona Coyotes NHL
03:00 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Östersund - Västervik Hockeyallsvenskan
00:00 Ottawa Senators - St Louis Blues NHL
00:00 Boston Bruins - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Philadelphia Flyers NHL
00:00 New Jersey Devils - Winnipeg Jets NHL
00:00 Detroit Red Wings - New York Islanders NHL
00:30 Florida Panthers - Nashville Predators NHL
fredag 22 mars
02:00 Edmonton Oilers - Buffalo Sabres NHL
03:00 Anaheim Ducks - Chicago Blackhawks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Montreal Canadiens NHL
03:30 Vegas Golden Knights - Seattle Kraken NHL
03:30 San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning NHL
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Frölunda - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Linköping SHL
19:00 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Carolina Hurricanes NHL
lördag 23 mars
01:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Colorado Avalanche - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Arizona Coyotes - Seattle Kraken NHL
15:15 Färjestad - Rögle SHL
16:00 Kärpät - Jukurit Liiga
16:00 Pelicans - Helsingfors IFK Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
18:00 New York Islanders - Winnipeg Jets NHL
18:30 Nybro - Brynäs Hockeyallsvenskan
18:30 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Minnesota Wild - St Louis Blues NHL
22:00 Nashville Predators - Detroit Red Wings NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Edmonton Oilers NHL
söndag 24 mars
01:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
03:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
03:30 San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning NHL
03:30 Los Angeles Kings - Tampa Bay Lightning NHL
03:30 Vegas Golden Knights - Columbus Blue Jackets NHL
15:00 Skellefteå - Linköping SHL
15:00 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Washington Capitals - Winnipeg Jets NHL
18:30 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:30 BIK Karlskoga - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
22:00 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
23:00 Ottawa Senators - Edmonton Oilers NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
23:00 Philadelphia Flyers - Florida Panthers NHL