Vilket lag får jubla efter Stanley Cup-finalen?
Washington

KÅGSTRÖM: Så bra är finallagen – lagdel för lagdel

ANNONS

Natten till tisdag, svensk tid, drar Stanley Cup-finalen mellan Vegas Golden Knights och Washington Capitals igång. Hur finalserien än slutar kommer en förstagångsvinnare stå som segrare, efter år av dominans från Pittsburgh, Chicago och Los Angeles. Här kommer en genomgång av finallagen – lagdel för lagdel.

Succélaget Vegas Golden Knights kan som första expansionslag på 100 år vinna Stanley Cup redan under sin första säsong i ligan (Toronto Hockey Club vann säsongen 1917/18). På andra sidan står ett Washington Capitals med Stanley Cup-törstande superstjärnor i Alexander Ovechkin och Nicklas Bäckström i laget.

Nu, med bara lite mer än ett dygn till nedsläpp i den första finalmatchen i Las Vegas, tänkte jag försöka mig på det här med att tippa finalserien. Tillvägagångssättet blir att försöka sätta ett betyg mellan 1 och 5 på de olika lagdelarna för att i slutändan se vem som har samlat ihop högst antal poäng – som på så vis borde vara de rimliga vinnarna i årets final.
Vi börjar med lagets sista utpost och jobbar oss sedan uppåt i banan via backarna och forwardsen, innan vi tar en titt i båset på huvudtränaren för att sedan avrunda med special teams.

MÅLVAKTER

Vegas: 5
Var ska man börja med Marc-André Fleurys spel i detta Stanley Cup-slutspel? Den trefaldige Stanley Cup-segraren spelar sin livs bästa hockey just nu och har endast släppt in 27 mål på 15 spelade matcher. Visst, Fleury kan inte ta åt sig ALL ära för de få antalet insläppta mål då han fått god hjälp av en stark defensiv, men utan Fleurys fina målvaktsspel hade Vegas nog inte ens fått sätta sin fot i finalspelet. Med en stekhet i Fleury i kassen kan Vegas framgångssaga den här säsongen få ett väldigt lyckligt slut.

Washington: 4
Braden Holtby hade inte den starkaste av grundserier, och faktum är att tyske reserven Philipp Grubauer var den som inledde slutspelet mellan stolparna för Washington.
Men, efter att Grubauer förlorat de två inledande matcherna i förstarundan mot Columbus har Holtby klivit fram och spelat riktigt, riktigt bra. Med strax över två insläppta mål per match, två hållna nollor (där båda kom i match 6 och 7 mot i konferensfinalen mot Tampa) och en räddningsprocent på över 92 procent har kanadensaren höjt sitt spel avsevärt i slutspelet.

BACKAR

Vegas: 4
Vegas har kanske inte den starkaste backsidan på papperet, men som kollektiv har man varit ett av ligans bästa lag defensivt den här säsongen. Man har nga stjärnbackar likt sina motståndare, men spelare som Nate Schmidt, Shea Theodore och Colin Miller har sina bästa säsonger i karriären just nu och har varit viktiga pjäser i slutspelet. Det ska bli speciellt kul att se Schmidt i finalspelet, då han som ni kanske vet släpptes av Washington i förra sommarens expansionsdraft. Avsaknaden av en riktig spetsback drar dock ned betyget ett snäpp.

Washington: 5
John Carlson, Matt Niskanen och Dmitri Orlov är de tre bästa backarna som kommer till spel i den här finalserien, och alla tillhör de Washington. Washington har förvisso kanske inte samma djup i sin backbesättning som Vegas har, men ovan nämnda trio är en spets som heter duga. Brooks Orpik är en back som med sitt ledarskap och rutin stabiliserar upp backsidan. Faktum är att Orpik är den enda spelaren i Capitals som har en Stanley Cup-ring sedan tidigare. I slutändan är det Washington som får extrapoängen på backsidan, mycket tack vare ovan nämnda trio.

Marc André Fleury och Shea Theodore är nycklar i Vegas defensiv. FOTO: IBL.

FORWARDS

Vegas: 3
En trea är kanske ett lite hårt betyg med tanke på att man har en förstakedja med William Karlsson, Jonathan Marchessault och Reilly Smith som varit en av NHL:s bästa kedjor den här säsongen. Men tittar man längre ned i forwardsuppsättningen är det ingenting som ger en skrämselhicka direkt. Man har James Neal som med sin rutin från fjolårets final med Nashville som så klart är en viktig spelare, men ställer man de två forwardsuppsättningarna mot varandra måste fördelen gå till Washington.

Washington: 5
Ovechkin. Bäckström. Kuznetsov. Oshie.
Ja, listan på stjärnforwards i Washington kan göras lång. Nu har förvisso Bäckström gått halvskadad (eller helskadad?) under stora delar av slutspelet, men trots att han inte kunnat spela på full förmåga har svensken ändå levererat över en poäng per match i slutspelet. Alexander Ovechkin har aldrig vunnit Stanley Cup och räkna med att se en hungrig Ovechkin i finalspelet. Washington har den offensiva arsenal man behöver i en Stanley Cup-final – nu är det upp till superstjärnorna att leverera.

TRÄNARE

Vegas: 5
Det skulle kännas fel att ge Gerard Gallant annat än ett toppbetyg med tanke på vad han åstadkommit med Vegas den här säsongen. Han har lyckats sätta ihop ett lag med spelare som i stort sett varit överflödiga hos de övriga 30 NHL-lagen och gjort de till Stanley Cup-finalister. Det räcker nästan så. Gallant har en given Jack Adams Award (priset som delas ut till säsongens bästa tränare) att inkassera efter säsongen.

Washington: 4
Här känns det tufft att ge Barry Trotz något annat än en femma, men när jag ställde Washingtons insats den här säsongen mot Vegas blev det så här. Trotz har aldrig varit i Stanley Cup-final tidigare, men har vunnit Jack Adams Award en gång (2016) och var en del av det kanadensiska lag som vann World Cup förra sommaren. Om det är någon tränare jag skulle unna en Stanley Cup-ring är det den gode Trotz.

Barry Trotz håller i det taktiska – Alex Ovetjkin ska göra det i powerplay. FOTO: All Over Press

POWERPLAY

Vegas: 3
Vegas gör mål 17,5 procent av sina chanser i numerärt överläge. Inga supersiffror direkt, men inga direkt dåliga siffror heller. Jonathan Marchessault är den spelare som stått för flest poäng i spel i numerärt överläge för Vegas med sina sex poäng under slutspelet.

Washington: 5
Med 28,8 procent i powerplayeffektivitet är Washington slutspelets näst effektivaste lag, bara slagna av Bostons hypereffektiva powerplay (36,4 procent). Om man ska se något negativt i Washingtons powerplay är det väl att det i stort sett bara är en formation som producerar, men då känns det som att man griper efter halmstrån. Med Oshie, Carlson och framförallt Ovechkin som skottalternativ samt Kuznetsov och Bäckström som playmakers har Washington ett mångdimensionerat powerplay som, beviserligen, är mycket svårstoppat.

BOXPLAY

Vegas: 5
Vegas har slutspelets fjärde bästa boxplay med sina 82,5 procent, och då har man lag som Colorado och Los Angeles framför sig, lag som endast spelade en runda i slutspelet och alltså spelat betydligt färre matcher än Vegas. Deryk Engelland, Brayden McNabb och tidigare Skellefteå-profilen Pierre-Edouard Bellemare får stort förtroende i Vegas boxplay och gör ett hästjobb varje kväll. Om det är något lag som ska stå emot Washingtons sylvassa powerplay är det Vegas.

Washington: 3
Washington är det lag som släppt in flest mål i boxplay (15) under slutspelet och det är väl här laget kanske har sin största svaghet. Med en boxprocent på 75,4 är Washington endast det tionde bästa laget i slutspelet. Washington är också det lag som spelat boxplay flest gånger i slutspelet (61 gånger), så att hålla sig utanför utvisningsbåset blir en viktig del i Washingtons matchplan i finalserien.

TOTALT

Vegas: 25
Washington: 26

Ja, som ni ser är det Washington som drar det längsta strået, mycket tack vara den offensiva firepower man besitter. Jag förutspår att det kommer bli en mycket jämn och underhållande finalserie, men som kanske inte blir överdrivet målrik (främst med tanke på Fleurys fina spel i slutspelet).
I slutändan tror jag ändå att det är Alexander Ovechkin, i egenskap av lagkapten, som Gary Bettman kommer att ropa fram för att ta emot Stanley Cup-pokalen. Det är nog inte många ögon som kommer att vara torra när den 32-årige ryssen äntligen får lyfta Lord Stanley mot skyn inför en jublande hemmapublik i Capital One Arena.

Tips: 4–2 i matcher till Washington.

Efter många års fiaskon – i år kan Washington vinna. FOTO: USA Today.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga