Mats Sundin och Auston Matthews.Foto: Bildbyrån

Mats Sundin var lagkapten i Toronto under elva säsonger. Nu ger han sin syn på Torontos kommande kapten – som tippas bli Auston Matthews.
– Det måste vara någon som blir bättre av att ha ett C, säger legendaren till  TSN 1050.

När Dion Phaneuf trejdades till Ottawa i februari 2016 försvann inte bara en av Torontos mer profilerade spelare. Då försvann också lagets kapten. Den senaste de haft. De två åren som passerat sedan dess har Maple Leafs nämligen stått utan lagkapten.

Nu tippas Auston Matthews ta över rollen efter att Tyler Bozak, Leo Komarov och Morgan Rielly haft rollerna som assisterande lagkaptener förra säsongen. Mats Sundin, själv lagkapten i elva säsonger, är inte övertygad om att Matthews måste vara lagkapten.
– Det är enkelt att säga Auston Matthews, att han ska vara lagkapten. Men med det sagt, det måste vara en spelare och en person som vill ha det ansvaret. Det måste vara någon som faktiskt blir bättre av att ha ett C på bröstet, säger han i en radiointervju med TSN 1050.

”FÖRST IN I GYMMET”

”Sudden” är tydlig med vad han vill se hos en bra ledarfigur.
– De flesta av de bra ledarna jag spelat med leder med exempel. De leder med hur de spelar på isen, de tävlar mest, de behandlar sina medspelare på ett väldigt professionellt sätt i omklädningsrummet, de behandlar alla lika oavsett om du är en spelare, en materialare eller personen i garaget där du parkerar bilen.
– De är proffsiga utanför isen och först in i gymmet. Det är den kulturen du vill se hos din ledare och när du har en sådan, speciellt om det är en spelare med bra lön eller är en stjärna, så kommer resten av laget följa med. Det vill jag se hos en ledare.

Han menar dock att frågan inte nödvändigtvis är så laddad för spelarna i spelargruppen.
– Om du är inne i laget vet du vilka som är ledarna. Jag är säker på att alla på insidan vet vilka som kan bli ny lagkapten.

Auston Matthews fyller 21 lagom till nästa säsongs start och skulle bli en av de yngsta kaptenerna någonsin om han fick uppdraget. Dessutom spelar han i det hårdast bevakade laget av samtliga i NHL. När Toronto utser ny lagkapten, om de ens utser någon till nästa säsong, är oklart. Den nye general managern Kyle Dubas sade nyligen att de inte har någon brådska i frågan.