"Masken" med Viktor Fasth, Oscar Alsenfelt, Valentina Lizana Wallner och Linus Ullmark.Foto: Ronnie Rönnkvist / Bildbyrån / All Over Press

Han har fostrat några av Sveriges främsta målvakter och jämförs ständigt med Erik Granqvist. I en intervju med hockeysverige.se berättar Maciej Szwoch om sin raketkarriär som tog honom till en av Sveriges största klubbar. Karriären kickstartades som 21-åring.
– Först skulle jag bara ha U16 men helt plötsligt hade jag hand om hela juniorverksamheten. Ett år senare jobbade jag med Viktor Fasth i Hockeyallsvenskan, berättar ”Masken”.

Maciej Szwoch, eller ”Masken” kort och gott, har coachat flera av landets bästa målvakter. Bland andra Oscar Alsenfelt, Linus Ullmark, Viktor Fasth och Anton Forsberg. Lägg därtill tidigare NHL-målvakten Justin Pogge, numera i Rögle, och OS-målvakten Valentina Lizana Wallner. Sedan tre säsonger tillbaka jobbar han som målvaktstränare i Färjestad och till kommande säsong ska han coacha Markus Svensson och Adam Werner.

Foto: Bildbyrån

När hockeysverige.se får en intervju med 32-åringen från Trollhättan visar det sig dessutom att han och Stefan Liv har en sak gemensamt förutom att båda har varit målvakter.
– Mitt namn är från Polen. Jag är född i Gdansk. Det enda jag och Stefan Liv hade gemensamt är att vi föddes i grannstäderna. Sedan blev han en lite bättre målvakt än vad jag blev, säger Szwoch med ett lätt skratt och fortsätter:
– Jag är uppväxt i Trollhättan, gick hockeygymnasiet i Tingsryd och pluggade på universitet i Växjö.

Du spelade i Tingsryd under stora delar av juniortiden, hade du tillgång till målvaktstränare där?
– Det blev en chock då jag kom till Tingsryd. Redan under en av första veckorna efter att jag kom dit såg jag nuvarande sportchefen i Karlskrona, Patric Larsson, ha sommarträning med Oliver (Ekman-Larsson) och vilka det nu var. Dom tränade då hårdare än vad jag hade gjort i hela mitt liv och då skulle jag börja på hockeygymnasiet där (skratt). Det var jobbigt men själva byn och hockeykulturen där är fantastisk. Att dom har kunnat driva elithockey på den lilla orten som man gjort under så många år är fantastiskt. All eloge till Tingsryd. Det märks verkligen att bygden ställer upp bakom klubben.
– Jag hade sporadiskt en målvaktstränare i Tingsryd. Det var Johan Clarberg som har haft olika roller i föreningen. Sista året där jobbade vi ganska tajt tillsammans. Den första riktigt utstuderade målvaktstränare jag hade var faktiskt Thomas Magnusson. Thomas kom jag i kontakt med på Sweden Hockey Institute efter det att jag slutade på hockeygymnasiet. Han jobbade då bland annat med Djurgården. Sedan hade jag även Thomas Javeblad och någon mer. 

LADE AV – SOM 21-ÅRING

”Masken” var bara 21 år när han valde att sluta spela hockey. Året efter klev han in i rollen som målvaktstränare i Växjö.
– För mig handlade det om att jag själv inte hade fått den här kontinuerliga hjälpen. Det började bli fler som gjorde det här med målvaktsträning mer professionellt samtidigt som jag alltid velat jobba med ishockey. Hela mitt liv har präglats av hockeyn.
– Jag tänkte att jag provar. Jag ringde Tobias Björklund på Växjö Lakers. Samtidigt pluggade jag själv på Coaching och sportmanagement-programmet på universitet. Jag sa att jag pluggade och frågade vad dom ville ha hjälp med.
– Vi träffades förutsättningslöst. Först skulle jag bara ha U16 men helt plötsligt hade jag hand om hela juniorverksamheten. Ett år senare jobbade jag med Viktor Fasth i Hockeyallsvenskan. Allt gick väldigt snabbt där.

Maciej Szwoch var runt i flera klubbar som målvaktstränare under några säsonger både i Sverige och Norge, men även på juniorlandslagsnivå. Säsongen 2011/12 fick han en mer fast arbetsplats då han erbjöds målvaktstränarjobbet i Modo.

TACKAR MENTALE COACHEN

Under den här resan, har du haft en nyckel i ditt målvaktsledarskap eller har du formats utav trender?
– Andy Swärd, tveklöst. Svaret kommer blixtsnabbt innan ”Masken” utvecklar vad han har betytt för honom som mentor och målvaktstränare.
– Han har jobbat med massvis av målvakter. I samma veva som jag började jobba med Oscar Alsenfelt började jag och Andy jobba tillsammans. Det är kanske den största nyckeln då jag kommer till mitt eget ledarskap. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till honom för utan hans hjälp hade jag inte kunnat göra det jobbet jag gör idag och ha den förståelse som jag har idag för hur det fungerar.

Vad tillförde han dig i dina ledaregenskaper?
– Kunskap och förståelse för hur olika människor fungerar, vilka mekanismer som triggar igång när du blir stressad och varför olika människor gör som dom gör. Hur kan man balansera upp det som ledare?
– I grunden handlar det om att förstå mina egenskaper som människa och målvaktens egenskaper och sedan hur vi balanserar upp varandra.

Hur skulle du säga att målvaktsspelet utvecklats sedan du klev in i jobbet 2007?
– Oj… massor. Främst skulle jag säga att målvaktstränarrollen har blivit mycket mer accepterad. När jag började var fortfarande rollen lite i skymundan, en liten kuf som inte riktigt involverades i lagtaktik och så vidare. Idag är målvaktstränaren en ganska stor del av ett team.
– Sedan har spelet utvecklats på samma sätt som utespelarnas. Målvakterna har blivit starkare, bättre, det har blivit fler utmaningar, skyttar har börjat förstå hur man ska motverka målvakters styrkor och så vidare. Egentligen har det bara följt med den vanliga hockeyutvecklingen.

”ALLA MÅLVAKTER HAR ETT RECEPT”

Många hävdar att dagens målvakter är stöpta i samma form, men det håller inte 32-åringen från Trollhättan med om.
– Det tycker jag inte alls. Jag tittar på ganska mycket hockey och visst finns det liknelser samtidigt som vi lär oss av varandra. Tillgången till information om målvaktens utveckling är mycket lättare att få tag på idag. Det räcker att gå in på instagram för att hitta massor med inspiration. Klart att den då blir snarlik.
– Men jag har svårt att se att Jonathan Quick och Henrik Lundqvist ser likadana ut. Dom är varandras ytterligheter. Tittar du runt om i ligan, vi kan exempelvis se på Färjestad nästa säsong med Markus Svensson och Adam Werner. Det är jätteduktiga och kompetenta målvakter, men dom är väldigt olika utifrån spelsätt och spelidé. Så jag tycker inte alls att det påståendet passar in.

Är det här Andy Swärds tankar kommer in och du får rätta dig mer utefter målvakten och inte tvärtom?
– Både ja och nej. Främst har jag lärt mig, utefter vad du beskriver, genom att göra en massa misstag själv och gör så fortfarande. Det är också så jag lär mig.
– Jag tycker att det är extremt viktig att lyssna på vem vi har att göra med. Alla målvakter har ett recept och mitt största jobb är att förstå det. Om jag bara tillför mitt recept, vad jag tycker är bra och inte bra, då kommer vi missa en massa saker. Vi kommer skapa problem som vi annars kan undvika.
– Själv brukar jag ta med mig målvakterna ut på en kaffe, vilket är ganska passande om man bor i Karlstad antar jag (skratt). Vi går promenader, jag ställer en massa frågor på olika sätt för att jag ska få en bild av hur dom tycker och tänker. Jag kanske kommer med några provocerande påståenden för att se hur reaktionen blir.
– Efter en timmes promenad eller ett antal promenader beroende på hur bra man känner varandra så får jag en ganska bra bild. För mig är det grymt viktigt att utgå ifrån vem dom är, vart dom är på väg och vart dom har varit.

JÄMFÖRS MED ERIK GRANQVIST

Du tränade dammålvakterna i Modo, går det att träna tjejerna på samma sätt som herrmålvakterna?
– Ja, det tycker jag. Sedan skiljer spelet, hastighet och så vidare. Men grundtanken tycker jag att vi har kunnat behålla på ett ganska snarlikt sätt. Man eller kvinna spelar ingen roll. Jobbet är detsamma.
– Sedan är ”Valle” (Valentina Lizana Wallner), som jag hade i Modo, en fantastiskt härlig person och vi hade väldigt roligt på isen. Hon brukade rycka med sig Erika (Grahm) som skytt så det blev lite forwardsträning, lite målvaktsträning och väldigt mycket skratt. Det var kul att framförallt följa henne OS-året (2014) då vi jobbade tillsammans.

Vad den här erfarenheten nyttig för dig som målvaktstränare?
– Alla erfarenheter oavsett vad det är ser jag som nyttiga erfarenheter. Jag bryr mig väldigt, väldigt mycket om dom jag jobbar med.
– Vid ett tillfälle var jag väldigt frustrerad på ”Valle” eftersom jag tyckte att det fanns så mycket mer att ta fram, och ville hon verkligen det här? Vi gick i klinch, men på något sätt hamnade vi närmare varandra tack vare den här allvarliga diskussionen. Klart att det var nyttigt och jag lärde mig jättemycket av att jobba med henne.

Hur skulle du beskriva din egen utveckling sedan du kom till Färjestad?
– Färjestad är en storklubb och det märks. Den största utvecklingen har varit att lära mig hantera alla förväntningarna som finns här i Karlstad. Det var väldigt mycket folk som pratade om Erik Granqvist och jämförde mig med honom. Visst, det blir jag givetvis jätteglad och smickrad över.
– Erik gjorde det absolut bästa han kunde under dom givna förutsättningarna som fanns när han var här. Jag gör det bästa jag kan under dom givna förutsättningarna som finns när jag är här, men det tog lite tid att lära mig att hantera det. Även om jag och Erik är goda vänner, gillar att bolla idéer kring målvaktsspelet och vi har mycket kontakt med varandra så är han den fantastiska människa han är och jag är den jag är och det har varit en väldigt rolig resa så här långt, avslutar Färjestads målvaktstränare Maciej ”Masken” Szwoch