William Nylander. …
Toronto

Torontokännaren: ‘Det här kontraktet borde Nylander få’

ANNONS

William Nylanders kontrakt går ut om en månad. Nu ska han skriva på sitt första stora kontrakt med Toronto. Enligt The Athletics James Mirtle bör svensken få ett sexårskontrakt – minst.

William Nylander gjorde inget poängmässigt kliv utan stannade på exakt samma poäng (61) som under sin första hela säsong i Toronto. Därmed gick han miste om möjligheten att få ett superstjärnekontrakt när han nu ska skriva på sitt första riktiga avtal med Toronto Maple Leafs.

Nylanders framtid har varit omdiskuterad och ett ämne för rubriker ända sedan han etablerade i NHL. Anledningen? Auston Matthews och Mitch Marner. Toronto har tre potentiella superstjärnor framåt, vilket kommer röra till det nu när trion ska börja förhandla om dyra kontrakt.

JÄMFÖRS MED STORSTJÄRNORNA

The Athletics Torontokännare James Mirtle har i en lång artikel idag resonerat kring svenskens framtid. Han säger att parterna ännu inte börjat förhandla, men att det är nära förestående, och att det riskerar att bli en process som kan dra ut på tiden. William Nylander har inte rätt att dra det hela till skiljedomstol vilket gör att det helt enkelt är upp till klubben och Nylander att komma överens. Mirtle jämför med två andra spelare som varit i liknande situationer: Johnny Gaudreau i Calgary och Brandon Saad i Chicago. I Gaudreaus fall kom parterna överens om ett sexårskontrakt värt 6,75 miljoner dollar först två dagar innan seriestart. Han missade således hela träningslägret. Brandon Saad trejdades iväg till Columbus där han fick ett sexårskontrakt på sex miljoner dollar, då Chicago insåg att de då inte skulle ha råd att behålla Saad. Nu är han som bekant tillbaka hos Blackhawks igen.

William Nylander har gjort 135 poäng på 185 matcher i Toronto och Mirtle jämför honom då med David Pastrnak som hade gjort 123 poäng på 170 matcher i samma situation. Han fick ett sexårskontrakt värt 6,66 miljoner dollar. Det vill säga i samma trakter som Saad och Gaudreau.

SJU MILJONER DOLLAR PER SÄSONG

Och det är där Mirtle tror att Nylander kommer hamna också. Han ser det som ganska osannolikt att svensken kommer få ett så kallat brokontrakt för att där bevisa sin storhet. Mirtle vill se att Toronto ger nummer 29 ett sex- eller sjuårskontrakt värt sju miljoner dollar. Anledningen till att Nylanders lönetaksträff kan hamna högre än de tidigare nämnda är att lönetaket väntas gå upp och landa kring 80 miljoner dollar. Rent procentuellt slukar han då ett lika stort utrymme som de övriga gjorde när deras kontrakt skrevs.

James Mirtle menar att den enda anledningen till att Toronto inte skulle vilja ge Nylander sex år eller mer är att de är osäkra på hur bra han kommer bli. Skulle svensken däremot slå igenom stort under ett kortare kontrakt kommer Maple Leafs sannolikt inte heller ha råd att behålla honom när det nya kontraktet skulle förhandlas. The Athletic-skribenten tror nämligen att Nylanders poängskörd kommer bli större än de 61 poäng han gjort nu.

Så, ett långt kontrakt i trakterna kring sju miljoner dollar per säsong alltså. Det skulle kunna bli William Nylanders kommande avtal i Toronto.

Nästa sommar går kontrakten ut med Mitch Marner och Auston Matthews.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL