Vegas Golden Knights.Foto: USA TODAY Network / IBL Bildbyrå

Det blev en svängig första Stanley Cup-final. Matchen bytte ledare fyra gånger och totalt bjöd Vegas Golden Knights och Washington Capitals på hela tio mål. Och när krutröken hade lagt sig i T-Mobile Arena stod hemmalaget som vinnare, 6-4.

Genom slutspelet, och framförallt i förra rundan mot Winnipeg, tog Vegas ofta ledningen tidigt i matcherna. Särskilt tidigt blev det inte denna gång men visst tog Vegas även ledningen den här gången. Klockan hade tickat 7:15 minuter när Colin Miller spräckte dödläget och därmed spädde på den redan magiska stämningen i T-Mobile Arena. Men det skulle bli en svängig match.

Sju minuter senare kvitterade Capitals genom Brett Connolly och bara 42 sekunder senare, med 15:23 minuter tickade av öppningsperioden, gav Nicklas Bäckström gästerna ledningen, framspelad av svenskbekante Jakub Vrana. Och de blågula influenserna på den här matchen var inte över. Innan periodpausen hade William Karlsson kvitterat Capitals ledning.

Oavgjort var det även efter två perioders spel då lagen delade på målskörden med ett vardera; Reilly Smith gav Golden Knights ledningen efter 3:21 minuters spel och Capitalsbacken John Carlson kvitterade strax innan halva matchen var spelad.

Reaves målskytt igen

I slutperioden gav den omtalade Tom Wilson Capitals ledningen efter dryga minutens spel. Men det här var Golden Knights kväll. Ryan Reaves kvitterade redan efter 2:41 och Tomas Nosek bröt sedan dödläget efter 9:44 minuters spel. Samme Nosek satte sedan spiken i kistan med tre sekunder kvar av matchen. Efteråt var Caps tränare ändå hoppfull om nästa match.
– Jag förväntar mig att vi kan svara upp på det här. Vi har ytterligare en nivå i vårt spel. Jag tycker att det är spännande. Det var första gången som några av våra killar spelade mot det här laget, i den här arenan. Jag är säker på att vi har en nivå till, menade Barry Trotz.

Golden Knights forward Ryan Reaves, som gjorde mål för andra matchen i rad, menade att den magiska stämningen i T-Mobile Arena kändes ned på bänken:
– Fansen har varit fantastiska och det visade dom ikväll. Vi kunde bygga på den energin, menade Reaves.

Femte gången sedan år 2000

Det här var för övrigt bara den femte gången som en finalmatch på den här sidan millenieskiftet innehåller minst tio mål. Övriga matcher; Dallas – New Jersey 3-7 (2000), Chicago – Philadelphia 6-5 och 7-4 (båda 2010) samt Chicago – Boston 6-5 (OT; 2013). Gemensam nämnare för alla desas matcher? Vinnarna vann även Stanley Cup.