Michael Lindqvist.Foto: Ronnie Rönnkvist

Det har gått snabbt för Danderydskillen Michael Lindqvist. För lite drygt ett år sedan åkte han runt i AIK:s gulsvarta tröja som en allsvensk spelare. Till hösten ska han försöka ta en plats i klassiska New York Rangers. När hockeysverige.se träffade 23-åringen för en pratstund iklädde han sig Rangers-tröjan för första gången.
— Jag hade bra möten med Rangers och dom förklarade sin syn på mig, berättar han.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Michael Lindqvist debuterade i SHL redan säsongen 2013/14, men det var först den här säsongen som han visade att han höll allra högsta klass i svensk hockeys högsta liga. 20 mål och totalt 34 poäng på 33 matcher är imponerande siffror. Hans framgångar i Sverige den här men även tidigare säsonger har uppmärksammats i NHL och efter säsongen skrev 23-åringen från Danderyd på ett kontrakt med New York Rangers.
– Egentligen var det en process som började på hösten och höll på hela vintern och våren, berättar Michal Lindqvist när hockeysverige.se träffar honom för en intervju i solen på Söder i Stockholm med utsikt över Kungsholmen, Norrmalm och Gamla Stan.
– Jag är inte draftad utan ”free agent” så jag hade den friheten att kunna välja lag. Nu fanns det ganska många lag som var intresserade, men jag hade bra möten med Rangers och dom förklarade sin syn på mig. Dom berättade även om situationen som är med den ”rebuild” som pågår där så jag ser fram emot säsongen och jag hoppas kunna ta en tröja snabbt.

VM-HJÄLTEN POSITIV

Michael Lindqvist hade även kontakt med Rangers svenska forward Mika Zibanejad innan han skrev på kontraktet.
– Jag pratade med Mika på telefon för att höra mig för hur det är att spela där med allt runtomkring. Han hade bara bra saker att säga vilket förstärkte mina redan goda intryck.

Mika Zibanejad. Foto: Ronnie Rönnkvist

Har du varit i New York Rangers hemmaarena, Madison Square Garden, tidigare?
– Jag har varit i New York en gång tidigare. Sedan var jag över i våras när jag skrev på. Då bjöd dom in mig så jag var där i fem dagar.
– Jag tog med mig pappa över så vi fick se New York, träningsanläggningen och träffa lite folk från organisationen. Däremot har jag aldrig varit i Madison Square Garden, men det ska bli en cool upplevelse.

Nu kanske du får inleda i fjärdekedjan eller farmarlaget, vilka förväntningar har du inledningsvis?
– Från början gäller det att komma över och göra en bra camp. Just nu håller jag på att förbereda mig inför den. Vi får helt enkelt se, men min ambition är såklart att få spela direkt. Sedan är det en väldigt tuff konkurrens så det gäller att vara på tå på campen och visa att jag har den nivå i mig så att jag kan vara med i NHL.
– Jag är medveten om att det är tufft, men jag har en tro på mig själv att jag klarar det. Förhoppningsvis kan jag göra en bra camp så jag får chansen direkt.

FRUKTAR INTE BAKGÅRDEN

Om det mot förmodan inte skulle bli NHL direkt för 23-åringen så räds han inte att inleda säsongen med spel i AHL.
– Jag vet att många har gått den vägen. Bland annat har Matz Zuccarello spelat en eller en och en halv säsong i AHL. Många andra har också gjort så. Det är inte många som går in i NHL direkt utan går den där vägen. Framförallt då européer. Det kommer att bli en omställningsperiod och jag har aldrig tidigare spelat på en liten rink så det kommer nog ta ett litet tag innan jag anpassat mig.
– Jag tror också att det kommer ta lite längre tid att anpassa mig till NHL än vad det gjorde att anpassa mig från Hockeyallsvenskan till SHL för min del.

Det var annars i Danderyd allting började för den före detta AIK och Färjestads-forwarden.
– Vi har egentligen ingen tradition i släkten när det gäller hockey. Pappa var mer för fotboll, men jag har en bror, Alex, som är tre år äldre än jag och som hade kompisar som spelade hockey. Då ville även brorsan prova. Pappa var lite skeptisk i början om just hockey, men min bror fick gå på en träning och sedan började han spela. Han tyckte hockeyn var kul och fortsatte.
– Det fanns en ute-rink på Danderydsvallen där han tränade. Medan han tränade var jag och lärde mig åka skridskor på den lilla is-plätten. På den vägen var det.

Efter spel i Danderyd, D/E och SDE Hockey valde Michael Lundqvist att ta klivet över till AIK och deras hockeygymnasium.
– Jag har varit AIK:are större delen av livet. Dom känslorna förstärktes bara mer och mer ju längre jag spelade i AIK. Går jag på fotboll idag så ser jag givetvis AIK. Det är klubben i mitt hjärta.

BRA TRÄNARE I AIK – MELIN BETYDDE MYCKET

AIK har också betytt väldigt mycket för honom som hockeyspelare.
– Absolut, klubben har betytt jättemycket. Vi tränade väldigt bra på skol-tid, alltså på förmiddagarna, och sedan med laget på eftermiddagarna. Jag hade väldigt många bra tränare som gav mig en utbildning. Nu lades grunden tidigare än så, men jag utvecklades väldigt mycket under juniortiden i AIK. Det var även i AIK jag fick chansen i A-laget och vidare till dit jag kommit idag.

Roger Melin. Foto: Bildbyrån

En som har varit viktig för Michael Lindqvist utveckling är AIK:s tidigare coach Roger Melin.
– Han har betytt mycket. När jag debuterade i A-laget (2012/13) hade Roger lämnat. Jag blev bofast i A-laget först säsongen efter, då vi åkte ur SHL. Säsongen efter var väldigt turbulent och vi kvalade neråt. Det var inte så jäkla roligt just då.
– Sedan kom Roger (Melin) och (Anders) Gozzi tillbaka. Då vart det lite av en nystart. Jag trivdes hur bra som helst med Roger och hans trygga ledarskap. Jag utvecklades väldigt mycket under dom två säsonger jag hade honom.

Vad är det som gör att du får lite av ett genombrott din senaste säsong, 2016/17, i AIK?
– Det började egentligen säsongen innan. Jag, ”Sampa” (Christian Sandberg) och ”Danne” Olsson-Trkulja spelade mycket tillsammans den säsongen. Vi hittade en bra kemi och fick fortsätta spela med varandra säsongen efter.
– Just den kontinuiteten vi hade i vår kedja och att vi fick bygga vidare på den kemi vi hade gjorde att vi spelade väldigt bra tillsammans. Det var en rolig säsong, men jag hade redan innan den säsongen lite erbjudanden att ta steget till SHL. Jag kände ändå inte då att det var någon klubb som jag verkligen ville gå till. I stället valde jag att stanna i AIK en säsong till. Med facit i hand var det väldigt bra för mig.

Går man upp en serie brukar det givetvis bli tuffare, men när du kom till Färjestad gick det ännu bättre för dig, hur kan du förklara det där?
– (Skratt) Jag vet inte och den frågan har jag fått av extremt många. Du möter ju bättre spelare, men samtidigt spelar du med bättre spelare eftersom det är en nivå upp.
– Det kändes som att jag lyfte mig tack med den grymma omgivningen som jag fick. Allt från träningsförutsättningar till medspelare och så vidare. Sedan hade jag haft en bra sommar där jag tränat väldigt hårt och förberedde mig på bästa sätt.
– En annan grej som jag tror hade en stor betydelse var att jag redan hade gjort en hel säsong i SHL med AIK. Jag kände redan den säsongen, då jag fortfarande var junior, att jag kunde vara med och bidra. Framförallt mot slutet av den säsongen spelade jag väldigt mycket och det här var en trygghet jag hade med mig in i säsongen som var.
– Jag visste lite redan innan vad SHL handlade om när säsongen med Färjestad startade. Det hjälpte mig att komma in i allt så snabbt som jag nu gjorde.

FICK EN SMAKSTART I FÄRJESTAD

Givetvis påverkades självförtroendet positivt när han fick göra mål i sin första SHL-match med Färjestad.
– Det var SHL:s första mål den säsongen och det hjälpte givetvis mig också. Dessutom hade jag haft en väldigt bra försäsong. Jag hade gjort många mål på försäsongen, men någonstans gäller det att leverera när det är skarpt läge. Att då få göra det här målet i premiären var otroligt skönt.
– Jag växte som spelare av det och sedan rullade det på hela säsongen även om jag hade mina motgångar med skador.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Nu väntar en sommar för Michael Lindqvist där han ska förbereda sig inför sin största hockeyresa.
– Nu är jag hemma här och kör fys med Fredrik Sjölander (Träningsverkstaden) som jag har haft under flera år. Sedan är jag en hel del i Karlstad och tränar. Det finns en hel del spelare där som jag kör med.
– Jag ska även över en vecka till New York. Det blir också att åka utomlands en sväng, men sedan blir det hem och förbereda mig här i Stockholm inför campen som drar igång i början av september. Jag åker över i slutet eller mitten av augusti och det ska bli fantastiskt kul, avslutar Michael Lindqvist innan han för första gången får iklä sig New York Rangers klassiska tröja.

Annons:
Du kan lira Powerplay från Svenska Spel Sport & Casino varje SHL-omgång. Läs mer här!
Åldersgräns 18 år för spel online. Stödlinjen: 020-81 91 00.