Sarah Berglind har haft ett tufft år med två tragiska dödsfall i sin omgivning.Foto: Bildbyrån

Hon har upplevt mer än någon ska behöva uppleva och för en tid sedan berättade OS-målvakten Sarah Berglind att hon tar timeout från hockey. I en intervju med hockeysverige.se berättar hon om tiden efter de två dödsfallen.

Svenska OS-målvakten Sarah Berglind som förra säsongen spelade för Modo har valt att göra ett uppehåll från hockeyn. I november 2017 berättade hon om tragedin som hade drabbat henne och hennes familj då storebror Jens avled efter en olycka. Tidigare samma år gick dessutom hennes målvaktskollega i Modo, Markus Olsson, bort. Det har med andra ord varit ett tufft år för 22-åringen från Östersund vilket alltså lätt till att hon nu valt att släppa alla hockeytankar för en tid.
–  Som helhet så är det för att jag känner mig helt slut. De senaste åren har blivit för mycket för mig av olika anledningar och min energi och motivation har hamnat på botten. Jag har aldrig riktigt tagit den vilan jag har behövt, sedan tar det mycket på det mentala att förlora en av sina närmsta, berättar Sarah Berglind för hockeyspelare som trots allt gjorde en mycket fin säsong i SDHL som ledde hela vägen till OS i Sydkorea.
– Det var den roligaste säsongen jag har haft. Vi hade ett riktigt bra lag, ett härligt gäng och det gick mycket bättre för oss jämfört med tidigare säsonger.

Sarah Berglind. Foto: Ronnie Rönnkvist

Gick det att fokusera fullt ut efter tragedin först med din målvaktskompis och sedan din bror?
– Ishockeyn för mig blev lite som terapi. Där kunde jag egentligen släppa allt och bara fokusera på träningen och matcherna.

Hur hanterade du hela den här biten för att må så bra som möjligt?
– För mig är det viktigt att aldrig lägga mig ner och ge upp. Att se positivt på saker och alltid sträva framåt oavsett vad som händer. Jag försöker alltid påminna mig själv om att fortsätta kämpa, det är drivkraften för mig.

Hur såg och ser dina mörka dagar ut?
– Mycket känslor uppstår som inte går att beskriva. Många bilder och minnen som kommer upp i huvudet, sådant du önskar du aldrig skulle få vara med om.
– Att vakna på nätterna efter mardrömmar är nog bland det jobbigaste…

MÅLVAKTSKOLLEGAN HAR BETYTT MYCKET

Trots allt fick alltså Sarah Berglind åka med till OS där hon tillsammans med Minatsu Murase var i första hand back-up bakom Sara Grahn.
– Jag är jättestolt över mig själv att jag lyckades ta mig med. Det var verkligen ett kvitto för mig att drömmar blir till verklighet så länge du aldrig ger upp.

En som har betytt mycket för Sarah Berglind under den jobbiga tiden men som hon även haft väldigt roligt tillsammans med är målvaktskollegan i Modo, Emma Söderberg.
– Hon har betytt jättemycket. Det har ju varit en liten speciell situation med tanke på konkurrensen, men jag tycker att vi båda har hanterat det väldigt bra och relationen har varit väldigt viktigt för att få det hela att fungera.
– Min sambo är Björn är annars den som har betytt allt för mig. Sedan har jag några få vänner och arbetskollegor som ställer upp i vått och torrt. De håller jag fast vid.

Emma Söderberg och Sarah Berglind. Foto: Ronnie Rönnkvist

Har du gett upp hockeyn helt eller när ser vi dig på is igen?
– Det kan jag inte säga idag. Just nu vill jag bara koppla bort allt och ta det lugnt.

Känner du att suget börja komma tillbaka eller är det bara skönt att ha distans till det?
– Just nu behöver få distans till allt, sedan får vi se vad som händer.

Är det Modo som gäller vid en eventuell comeback eller kan du tänka dig en flytt för att bryta mönstret?
– Det får vi se. Jag lämnar alla dörrar öppna för framtiden.

Hur tänker du kring Modo som tappar väldigt många spelare?
– Det är förståeligt att folk vill röra på sig. Inte för att man har varit missnöjd i föreningen utan snarare att man kanske vill flytta på sig och prova på något nytt. Men Björn (Edlund) gör ett väldigt bra jobb för damerna i föreningen och jag är säker på att han kommer få ihop ett bra lag.

Hur ser sommaren ut för dig framöver, blir det semester hemma i Östersund?
– Jag jobbar på som vanligt just nu i ”Ö-vik” men ska försöka komma hem till Östersund något mer i sommar då jag har tänkt att vara lite ledig, avslutar Sarah Berglind som vi hoppas vara tillbaka på isen när hon laddat om sina batterier.