TAR HJÄLP. ANdré Burakovsky hoppas att Andy Swärd ska hjälpa honom att undvika de mentala dipparna.
Washington

NHL-svensken tar hjälp av mentale coachen: ”Börjar ifrågasätta mig själv”

ANNONS

André Burakovsky har inlett finalspelet i Stanley Cup starkt. Men säsongen har i sin helhet varit ojämn och för undvika svackor i framtiden tar han hjälp av mentale coachen Andy Swärd.
– Så fort jag har några dåliga matcher börjar jag ifrågasätta mig själv och det är det som har hämmat mig lite grann, säger Burakovsky till nhl.com/sv.

Det lossnade rejält för André Burakovsky i den sjunde och avgörande konferensfinalen mot Tampa Bay Lightning. Med sina två mål i 4–0-segern hade 23-åringen en stor del i att Washington säkrade sin plats i Stanley Cup-finalen mot Vegas Golden Knights.

Väl där har Burakovsky fortsatt att vara produktiv. Inför nattens tredje finalmatch har han tre assist på två matcher och stod bland annat för en riktigt fin prestation som banade väg för Lars Ellers 1–1-kvittering i den senaste finalen.

Men trots att det pekar uppåt för Malmösonen just nu har det varit en ojämn säsong. Mycket beroende på skador som har satt käppar i hjulen, men också till en följd av hur han själv har haft en tendens att fastna i formsvackor längre än nödvändigt på grund av hur hård han är mot sig själv.

I en intervju med NHL:s svenska sajt berättar Burakovsky att han anlitat mentale coachen Andy Swärd, som bland annat jobbar med Jesper Bratt, för att bli bättre på att lägga dåliga matcher bakom sig.

”MÅSTE LÄRA MIG ATT LÄGGA DET BAKOM MIG”

– Den mentala biten av sporten har varit ett av de största problemen för mig, säger Burakovsky till nhl.com/sv.
– Jag har haft problem med det i några år att jag är väldigt hård mot mig själv. Så fort jag har några dåliga matcher börjar jag ifrågasätta mig själv och det är det som har hämmat mig lite grann. Så snart man börjar ifrågasätta sig själv och tänka för mycket kommer det att bli problem. Jag måste lära mig att lägga det bakom mig. Det är något som jag kommer att jobba hårt på i framtiden.

Burakovskys coach Barry Trotz säger till sajten att han ser enorm potential i Burakovsky och att han tror att det kommer att lossna för den unge forwarden när han får lite mer erfarenhet.
– Han är sin egen värsta kritiker för han bryr sig väldigt mycket om vad han kan göra och vad han kan bidra med, säger Trotz.
– Ibland skulle han behöva defragmentera sin dator lite grann för han har en tendens att fastna i sitt eget huvud. Men det är något som kommer att lossna med mognaden, med förståelse hur man själv fungerar och hur sporten fungerar. Han kommer att ta steg och hittills i serien har han varit riktigt bra.

Samarbetet med Swärd ska inledas i sommar. André Burakovsky kommer från en grundserie där skador begränsade honom till 56 matcher. På dessa stod han för tolv mål och 25 poäng. I slutspelet gick han poänglös från isen i sina sju första matcher. Sedan dess har han fem poäng (2+3) på de senaste tre.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM