Ted Brithén har blivit far till ett tvillingpar.Foto: Bildbyrån och Instagram

För två månader sedan blev Ted Brithén och flickvännen Johanna föräldrar till två barn, på samma gång. I en intervju berättar Röglestjärnan om de starka känslorna som följde.
– Så här dagarna efter räcker det att jag tänker att tvillingarna ska få träffa min mamma, alltså deras farmor för att jag ska börja gråta.

Ibland är inte hockeyn det viktigaste i livet. Fråga Rögles stjärncenter Ted Brithén. Efter att ha varit med och räddat Rögle undan kvalspel började en ny fas i hans liv då han och hans flickvän Johanna i början av april blev föräldrar till två döttrar.
– Det ska vara tufft med tvillingar under första månaderna. I alla fall är det vad jag har hört. Samtidigt är det kanske första tre, fyra månaderna som är lite extra jobbigt. Sedan är det kanske rent av enklare att ha tvillingar eftersom de kan ta hand om varandra lite, säger den stolta tvillingpappa och fortsätter:
– Förhoppningsvis, när säsongen drar igång kan tjejerna hjälpas åt att ta hand om varandra lite. Sedan har jag en fantastisk fästmö, Johanna, som är en riktigt bra mamma så jag är inte orolig alls för att hockeyn ska få lida på något sätt.

Kommer du att vara pappaledig något?
– Jag kommer kunna träna på förmiddagarna och sedan kommer jag vara med här hemma hela dagarna under sommaren. Jag försöker hålla igång kroppen hela tiden och planera sömnen så bra som möjligt.
– Sommarmånaderna fram till augusti blir som en pappaledighet. Samtidigt känns det otroligt bra att få vara med här i början och i den här lilla bubblan som vi lever i nu.

På tal om bubbla, kan du beskriva känslan då ni på ultraljudet fick se att ni väntade tvillingar?
– Vi hade pratat om det innan eftersom min fästmö har tvillingar i släkten. Vi visste att chansen eller risken fanns. Nu säger vi chans, för idag ser vi inget annat än det.
– När det hände var jag mer så att jag tyckte att det var coolt, mäktigt och allt sådant. Sedan förstår jag kanske inte innebörden i hur mycket jobb det kan vara att ha tvillingar. Det gjorde Johanna mer. Vi hade lite olika reaktioner, men idag känner vi oss bara lyckligt lottade.

Hur var första dygnen som tvåbarnspappa?
– Första dagarna då vi var kvar på BB, jag har aldrig gråtit så mycket i hela mitt liv av lycka och kärlek. Det är en kärlek och känslor som jag aldrig har upplevt tidigare.
– Redan då första tvillingen kom ut började jag gråta. Då undrade jag hur jag skulle kunna gråta då nästa kom, men det gjorde jag ännu mer. Det blev verkligen fullt ös på tårarna och en väldig speciell känsla. Det här hoppas jag alla får uppleva någon gång.
– Så här dagarna efter räcker det att jag tänker att tvillingarna ska få träffa min mamma, alltså deras farmor för att jag ska börja gråta. Samma sak när jag tänker på att tjejerna ska få träffa sin farfar. Då klarar jag inte av att hålla tårarna tillbaka eftersom jag är en så stolt pappa. Jag börjar gråta nu då jag pratar om det, säger Ted Brithén med blandat gråt och skratt i rösten.

Pappa till Ted Brithén är som bekant den skicklige tränaren Jim Brithén, men sonen tror inte att han kommer lägga ner tränarkarriären för att bli farfar på heltid.
– (Skratt) Det här är nog hans tionde och elfte barnbarn. Han har lite rutin på det där och brukar vara bra på att kombinera alltihopa.

Ted Brithén är fostrad i Rögle men har senaste fyra säsongerna spelat för HV71 där han bland annat blev svensk mästare föra säsongen. Inför säsongen 2017/18 valde han att återvända hem till moderklubben.
– Säsongen har varit väldigt fram och tillbaka. Resultatmässigt var det en tuff start på säsongen för allihop. Under säsongens gång fick vi ihop gruppen mycket mer. Cam Abbott kom in som tränare och strukturerade upp allt. Han var rakt på sagt när det gälle vad som krävdes om vi skulle bli ett vinnande lag.
– Det var inget annat än hårt arbete av alla killar i laget som gjorde att vi vände allt till något positivt. Vi var faktiskt tillslut inte överdrivet långt ifrån en play-in plats.

Chris och Cam Abbott.

Vad har bröderna Abbot tillfört Rögle som lag och förening?
– Egentligen är det att ställa krav på ett annorlunda sätt på alla individer i hela föreningen. De har en förmåga att se vem som passar bäst på vilken post. Är det någon som inte passar så har varken Cam eller Chris några problem att byta ut den, vilket de båda har makt till. Det blir såklart en kravbild som höjs och det ser jag bara som positivt.
– Vi tränade lite hårdare på isen också och lite mer på det här rakare spelet som vi behövde spela. Jag tror Cam förstod vilken kapacitet vi hade i laget och hur vi behövde spela för att få ut max av varje spelare. Det gjorde han på ett otroligt bra sätt, berättar Rögleforwarden som svarade för tio mål och totalt 31 poäng på 49 matcher den här säsongen.
– Jag trivs bättre när jag känner att det blir strukturerat. Jag kan göra allt lite snabbare på isen eftersom jag vet vad som kommer att hända. Jag känner att jag hade en bra avslutande halva av säsongen och tycker det är lite synd att vi inte kunde fortsätta in i play-in för jag känner att jag då spelade den bästa hockeyn jag någonsin spelat. Det ser man också på min statistik från senare halvan av säsongen.

Du har blivit pappa. Abbots har kommit in och gett Rögle luft under vingarna och du har spelat din bästa hockey någonsin, med tanke på det hur ser du fram emot nästa säsong?
– Just nu är jag inne i den här bubblan (skratt) så jag har inte mycket andra tankar än att jag vill hålla min kropp i bra fysisk form så jag kan prestera så bra som möjligt. Sedan får vi helt enkelt se hur säsongen går.
– Inför varje säsong kan man ha olika förväntningar på olika saker och så vidare, men det gäller någonstans att slappna av under sommaren och ta till vara på den tiden. Sedan är man inne i den här hockeybubblan istället och jag har inte mycket till socialt liv annars. Jag försöker leva här i nuet och låta Chris (Abbott) få ihop ett bra gäng. Sedan ska vi i gänget göra det så bra som möjligt.

En längre intervju med Ted Brithén finns att läsa i Tidningen HOCKEY.

Annons:
Du kan lira Powerplay från Svenska Spel Sport & Casino varje SHL-omgång. Läs mer här!
Åldersgräns 18 år för spel online. Stödlinjen: 020-81 91 00.