SHL

EKHOLM: Badtemperaturen på SHL-trupperna del 2

ANNONS

Vi är i början av juni och solen fortsätter att värma den svenska sommaren. Men om bara två månader snörar SHL-lagen på sig skridskorna igen och påbörjar isförberedelserna inför säsongen 2018-19. Men hur är egentligen den tidiga sommarstatusen på klubbarna? 

SHL-tempen är högt trots att kanske glass och solstolen lockar mer just nu. Igår tog jag badtempen på Brynäs, Djurgården, Frölunda, Färjestad, HV71, Malmö och Linköping och fortsätter idag syna resten av SHL-truppernas temp just nu – med vetskapen att det är långt till vårens SM-finaler.

För att sätta betyg på trupperna använder jag tre grader av badtemperaturer:

”Var beredd med handduken”– Det blir ett snabbdopp (Kallt)
”Jag hoppar i”– Svalt i början, skönt när man väl kommer i (Ljummet)
”Jag börjar likna ett russin”– Här kan jag ligga hela dagen (Varmt)

Så återigen luta brassestolen ett hack bakåt…

LULEÅ HF

Har plockat in backen Erik Gustafsson, som får anses vara en av de mest spännande nyförvärven i årets SHL efter en rad år ute i världen på högsta nivå. Spelskicklige Jack Connolly har flyttat från södra Rögle i Sverige till norr och Isac Lundström förväntas ta ytterligare steg i sin utveckling. I övrigt är Luleå sig ganska likt från fjolårssäsongen och något svårbedömda för tillfället. Var bara fem poäng ifrån att ta en kvartsfinalplats i våras och med tanke på det, och en mindre spelaromsättning, måste de anses kunna vara med och slåss där även i år.

Badtemperatur: ”Var beredd med handduken” – Stabilt, men saknar strössel på glassen.

MORA IK

Bakos jagar vidare i Sverige.

Fick kvala sig kvar mot Leksand och löste den uppgiften utan några jätteproblem, men ska de klara ännu ett år utan kval måste många spelare kliva fram. Jacob Nilsson har försvunnit till NHL och är möjligtvis oersättlig? Slovakerna Marek Daloga och Martin Bakos blir spännande att följa och sedan är Kevin Gagné tillbaka efter ett år i Rögle. Bakos, 40 poäng i fjol och slovakisk VM-spelare, får ses som den naturliga ersättaren till flyktade Nilsson, men måste klara omställningen till svensk hockey och det ganska fort.

För innan nyförvärven visat vad de går för måste stommen med Mathias Bromé, Robin Johansson, Andrew Rowe och Tomas Skogs fortsätta dra loket. Det räckte ifjol, kan de göra det igen med ett års SHL-rutin i ryggsäcken?

Badtemperatur: ”Var beredd med handduken”

RÖGLE BK

Det blåser optimism i Ängelholm gällande hockeyn. Slutet på förra säsongen ligger bakom det och förväntningarna kommer inte avta ju närmare säsongspremiär vi kommer. Välmeriterade Mattias Sjögren, poängsprutande backen Kodie Curran, och hemvändande målskytten Daniel Zaar…Listan på nyförvärv av hög SHL-karaktär är gedigen även om Curran må var ett oprövat kort i Sverige. Dessutom spännande värvningar i Christopher Bengtsson, Leon Bristedt, Erik Andersson, Daniel Bertov och unge Nils Höglander.

Elvenes-bröderna är kvar och såklart Olle Liss – succéspelaren från ifjol. Dessutom stannar målvaktsparet Justin Pogge och Ville Kolppanen vilket ger en trygghet och lugn bakåt. Chris Abbott har byggt ett lag som borde vara redo för slutspel – nu ska de bara få ihop det också…

Badtemperatur: ”Jag börjar likna ett russin” – när var det så här kul med Rögle senast?

SKELLEFTEÅ AIK

Lindholm försvinner från SAIK.

Hur mycket kommer tappet av Pär Lindholm att betyda för SM-finallaget Skellefteå? Joakim Lindström och Oscar Möller kommer få en ny lekkamrat, men vem? Finns han redan i truppen eller kommer GM Mikael Lindgren värva utifrån? Centerdjupet finns inte där i dagsläget så det senare alternativet är säkerligen det mest troliga.

Forwards-duon Robin Alvarez och Edwin Hedberg har kommit in och att de troligtvis får stora roller i ett etablerat topplag ska bli spännande att följa.

Målvakts- och backsidan ser väldigt kul ut. Burväktaren Mantas Armalis är tillbaka i svensk hockey, precis som backen Petter Granberg. Båda har äventyr utomlands bakom sig och förväntas bli profiler att luta sig mot i Skellefteå. Filip Berglund kan bli ännu bättre och vad har Patrik Norén, en av allsvenskans bästa backar förra säsongen, tänkt göra på SHL-nivå?

Badtemperatur: ”Jag hoppar i” – Här finns något, förstacentern blir avgörande för hur länge jag stannar i vattnet.

TIMRÅ IK

Nykomling och allt vad det innebär. Backsidan lär får jobba hårt som det ser ut just nu, men framåt finns det ett par godbitar med värdefull rutin. Ludvig Rensfeldt har varit bra i Rögle och kan få en nytändning med en ännu större roll i Timrå, likaså Sebastian Collberg och Mattias Guter som kommer från Rögle respektive Karlskrona. Rickard Palmberg har varit stekhet i allsvenskan de senaste två åren och blir en joker. Timrå letar fortfarande efter  en förstamålvakt och med nuvarande trupp kommer de få kriga.

Badtemperatur: ”Var beredd med handduken” – Saknar just nu ett stornamn, speciellt i de bakre leden.

VÄXJÖ LAKERS

Joel Persson ser ut att vara kvar

Svenska mästarna har tappat spelare efter spelare. Eric Martinsson är borta, Robert Rosén likaså men framförallt poängkungen Elias Pettersson som troligtvis kommer lira med Vancouver Canucks i NHL till hösten. Backen Joel Persson får däremot vara kvar som det ser ut trots att han skrivit kontrakt med Edmonton Oilers vilket blir viktig. Frånsett från Martinsson är backsidan i stort sett intakt.

Rosén och Pettersson får sällskap av Andy Miele och Dennis Rasmussen på minuskontot framåt, men några förväntade poängspelare är fortfarande kvar. Dock saknades det någon spelare, truppen innehåller bara elva forwards just nu och nog kan vi väl förvänta oss någon riktig stjärna här?

Badtemperatur: ”Jag hoppar i” – får inte högsta betyg…ännu.

ÖREBRO HK

Stod för vårens kanske största värvningsknall när de plockade Aaron Palushaj framför näsan på Brynäs. Den värvningen(45 poäng förra säsongen) kryddade till Örebros trupp ordentligt som ändå ser starkare ut än förra säsongen. Backen Marcus Björk från Oskarshamn är ett spännande namn och framåt ska tvillingarna Tylor och Tyson Spink fortsätta snurra med motståndarna. Det är upp till Örebros tränartrojka att få ihop det här till en slät deg – ingredienserna har de i alla fall.

Badtemperatur: ”Jag hoppar i” – Palushajs ankomst kittlar.

Allt gott,
@ekholmpeter

HÄR ÄR FÖRSTA DELEN AV BADTEMPERATUREN

EKHOLM: Badtemperaturen på SHL-trupperna del 1

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch