Jakub Vrana – målskytt mot Golden Knights …
Washington

Skulle bli det – nu är han en mästare

ANNONS

När han var 15 år flyttade Jakub Vrána från hemstaden Prag till Sverige och Linköping. Men Sverige var aldrig slutdestinationen. Jakub Vrana skulle till NHL. Jakub Vrana skulle bli en av de bästa.
Och under natten mot fredag blev han just det.

Det var en säsong där Capitals gick från att vara en av de på förhand givna favoriterna till ett något tillbakadraget topplag. Några tunga namn försvann under sommaren 2017 och Capitals satt – och sitter fortfarande – i en tight situation kontraktsmässigt. För att ge avlastning behövde laget få utdelning på de ungtuppar man visat förtroende för. Man behövde en Chandler Stephenson. Man behövde en Christian Djoos.
Och man behövde en Jakub Vrána.

UTVECKLADES I SVERIGE – VÄXTE I NORDAMERIKA

Den 22-årige tjecken flyttade från det som hans själv beskriver som ”sitt andra hem” i Linköping till Washingtons organisation på permanent basis inför säsongen 2015-16. En säsong i AHL väntade och där fann han snabbt fotfästet, vilket gav resultatet 16 mål och 18 assist på 36 grundseriematcher. Efter att ha  provat på NHL-spelet under 2016-17 (3+3 på 21 matcher) vände Vrána tillbaka till Linköping för lite sommarträning.
– Det finns mycket; spelet vid sargen, backchecking, allt kan bli bättre, berättade han då för NHL:com/sv

Bättre blev det onekligen. Under säsongen hade visserligen Vrana några dippar, precis som förra året, men facit skrevs till fina 13 mål och 14 assist på 71 matcher – ett resultat som är på delad tredjeplats bland Capitals rookies på den här sidan millenieskiftet. I slutspelet är han än vassare. Med sina åtta poäng i årets slutspel är han Capitals näst bäste rookie i slutspelssammanhang – endast slagen av Richard Zedniks tio poäng från 1997-98.

SKILDA ÖDEN I FINALEN

Zednik spelade också Stanley Cup-final med Capitals. Men han fick se sig besegrad i finalen av Detroit Red Wings – en matchserie som blev fyra matcher lång (eller kort). Jakub Vranas öde i den begynnande NHL-karriärens första finalserie blev precis tvärtom. Jakub Vrana blev mästare och han hade i allra högsta grad ett finger med i spelet när det betydde som mest. Det var 22-åringen som öppnade målskyttet i den femte finalen, men inför den tredje perioden låg Capitals under.
– Vi låg under med 3-2 inför tredje och vänder ändå. Vi fortsatte att tro på oss själva, vi fortsatte jobba för varandra. Det är….ja, berättade en märkbart tagen Vrana för Hockeysverige efter slutsignalen.

STARKT KOLLEKTIV

Ett ”vingklippt” Capitals behövde onekligen sina Stephensons, Djoos och Vranas för att sy ihop det här till slut. Och Vrána är inte sen med att hylla kollektivet Capitals.
– Alla bidrar och kliver fram. Alla kan vara skillnaden i det här laget, säger han innan han försöker sätta ord på vad som just har hänt.
– Jag kan nog inte fortfarande förstå det. Det behövs nog ett par dagar innan det sjunger in ordentligt. Jag kan inte tro det. Det är….Ja… Det är otroligt.

Eran Nicklas Bäckström och Alexander Ovetjkin har pågått ett tag. Eran Jakub Vrana har bara börjat. Den har onekligen börjat på bästa möjliga sätt. Washington Capitals är Stanley Cup-mästare. Jakub Vrana är på sina drömmars plats.
Hockeytronen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL