Henrik Lundqvist.
Nyheter

Efter Capitals vinst – nu toppar Lundqvist den ”smickrande” listan

ANNONS

Nu när Alex Ovetjkin till sist vunnit sin efterlängtade Stanley Cup-titel har han klivit in somen av de största i NHL:s historia. Men det ger också plats för Henrik Lundqvist, högst upp på en halvsmickrande lista.

NHL.com har efter Washingtons Stanley Cup-vinst rankat de tio största aktiva spelarna i NHL som fortfarande inte vunnit Stanley Cup. Fram till häromdagen var Alex Ovetjkin given etta på listan, och det är inte omöjligt att även Nicklas Bäckström letat sig in topp-tio.

Men ”Bäckis” frånvaro till trots – två svenskar tar plats på NHL:s ranking. Etta är, kanske inte helt överraskande, Henrik Lundqvist. Den svenske målvaktslegendaren har vunnit OS, VM och SM, samt Vezina Trophy som NHL:s bästa målvakt. Men någon Stanley Cup-titel har han inte. Och det lär han heller aldrig ta, med tanke på att New York Rangers nu bygger om sitt lag. Det närmaste han kommit en Stanley Cup-titel var när Rangers spelade final mot Los Angeles 2014.

Lundqvist är en av de stora målvakterna i ligans historia. Han är ensam om att ha vunnit 30 matcher under var och en av sina elva första säsonger och är åtta på listan över ligans mest vinstrika målvaker i historien. Av de aktiva är bara Roberto Luongo före svensken. Faktum är att ”Lunkan” bara behöver 24 segrar till för att passera Curtis Joseph på femteplats. Det kan alltså ske redan nästa år.

KARLSSON PÅ FJÄRDE PLATS

Tvåa på listan är Joe Thornton, han följs av Steven Stamkos, och på fjärde plats hittar vi Ottawas lagkapten Erik Karlsson. ”EK65” har vunnit två Norris Trophy och slutade häromåret femma i NHL:s poängliga trots att han är back. Så sent som förra året höll han, i princip på egen hand, på att bära ett totalt utdömt Ottawa till Stanley Cup-final. Trots att han spelade halvskadad. Det är det närmaste han kommit en Stanley Cup-titel.

Övriga spelare på listan är Carey Price, Patrick Marleau, John Tavares, Pekka Rinne, P.K. Subban och Claude Giroux. Av dem får Nashvilleduon Rinne och Subban anses vara närmast en efterlängtad titel.

KOVALTJUK NÄRMAST UTANFÖR

Noterbart är att Ilja Kovaltjuk, som just nu är kontraktslös, finns med som bubblare. Han har som bekant aviserat att han tänker återvända till NHL kommande säsong.

För att ta plats på NHL.coms ranking måste du ha spelat minst nio säsonger i NHL. Spelare som Connor McDavid, Nikita Kutjerov och Auston Matthews väljs alltså bort av den anledningen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL