Adam Thilander i Skellefteåtröjan.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Som 17-åring lämnade Adam Thilander Sverige och Skellefteå för att jaga NHL-drömmen i den kanadensiska juniorligan. Två utvecklande säsonger senare är Skövdesonen tillbaka i svensk ishockey och är redo att ta nästa steg i utvecklingen under Marcus Ragnarssons ledarskap i Almtuna.
– Det blir så klart att man lyssnar väldigt noggrant när man har en tränare som har spelat på så hög nivå som ”Ragge” har gjort, säger Thilander till hockeysverige.se.

I våras stod det klart att backen Adam Thilander skulle återvända till svensk ishockey då han skrev på ett tvåårskontrakt med Almtuna efter två år i North Bay i OHL.
– Det är naturligtvis skönt att vara tillbaka i Sverige igen även fast jag har haft det grymt bra där borta. Det är alltid en trygghet att vara i Sverige, säger Thilander till hockeysverige.se.

Trots att Thilander hade lite olika alternativ när han bestämde sig för att vända hemåt igen föll valet till sist på Uppsala och Almtuna.
– Jag hade ett par alternativ, både i SHL och Hockeyallsvenskan, men jag kände att Almtuna står för något som jag också står för ­– hårt jobb. Jag blev väldigt imponerad av det jag såg av laget ifjol, och vi har kvar en hel del spelare från fjolårslaget och har kryddat det med lite nya spelare. Jag hoppas vi kan göra en ännu bättre säsong i år, säger Thilander.
­– Sedan så har Almtuna ett bra upplägg med fysträningen som jag gillar och jag känner fystränaren sedan tidigare. De hade ett bra upplägg och Almtuna kändes helt rätt.

”ÅNGRAR ABSOLUT INTE ATT JAG ÅKTE ÖVER”

Som 16-åring debuterade Adam Thilander i SHL med Skellefteå AIK. Drygt ett år senare flyttade den Skövde-födda backen till OHL och North Bay för att jaga NHL-drömmen.
– Det var rätt val för mig och jag tror det var jättebra för mig att komma dit. Personligen gick det bra och jag är nöjd med vad jag presterade där borta. Det tog ett tag innan man anpassade sig till spelstilen, men när jag väl gjorde det gick det bra, menar Thilander.
– Sedan var det så klart en omställning att bo på andra sidan jordklotet och att inte mamma och pappa är vakna vid samma tider och sådana grejer. Det fanns inte riktigt någon att prata med. Jag bodde hos en värdfamilj som var jättebra och som hjälpte mig väldigt mycket, men det är klart att det var en stor omställning.

Totalt blev det 132 matcher fördelat på två säsonger i North Bay där högerskytten producerade 72 poäng (18 mål och 59 assist).
– Vi hade det rätt tungt som lag under mina år där borta, vilket så klart gjorde det lite svårare än om man hade spelat för ett mer vinnande lag. Men jag ångrar absolut inte att jag åkte över, jag ser det istället som en lärpeng och en möjlighet som kanske inte så många andra får. Jag är glad att jag fick chansen, säger 19-åringen.

TRÄNADES AV NHL-VETERAN

Under tiden i North Bay tränades han av Bill Houlder, en tidigare NHL-back med förflutet i bland annat Nashville, Tampa Bay och Washington och som spelat över 800 matcher i världens bästa hockeyliga.
– Han var väldigt viktig för mig. Han hjälpte mig otroligt mycket under och efter ispassen med att nöta detaljer i spelet. Jag körde med honom i stort sett varje dag. Jag fick en ganska tight relation med honom och han var väl den stora anledningen till att jag återvände för en till säsong förra sommaren, säger Thilander som menar att han fick ta stort eget ansvar för att hålla fysiken uppe under säsongen.
– Vi hade ingen fysträning med laget under säsongen, utan allt sådant fick man sköta själv för att inte tappa hela fysbiten. Det är väl egentligen det jag tar med mig mest från min tid där borta, att ta eget ansvar för sin utveckling.

Bill Houlder (till höger) under sin tid i Tampa Bay. Foto: Bill Houlder (till höger) under sin tid i Tampa Bay.

I vintras slogs 19-åringen om en plats i det svenska JVM-landslaget till turneringen i Buffalo, men Thilander lyckades inte knipa en plats i laget utan fick i slutändan följa turneringen hemifrån som reserv.
– Det var så klart tungt när jag fick beskedet. Men samtidigt hade Sverige en riktigt bra backsida, kanske den bästa som de någonsin har haft, så jag väljer att se det positivt att man ändå var med och slogs om en plats i den backuppsättningen, säger Thilander som menar att JVM-petningen fick honom att jobba ännu hårdare.
– Det bevisade ändå att man inte var så långt ifrån de bästa spelarna. Det gör att man vill träna ännu hårdare, bli ännu bättre och fortsätta utvecklas.

”LYSSNAR VÄLDIGT NOGGRANT”

Det är med andra ord en hungrig 19-åring som ansluter till Almtuna. Thilander berättar att han ser framemot att suga in all möjlig kunskap från tränaren Marcus Ragnarsson, som själv spelat över 600 matcher i NHL.
– Det blir så klart att man lyssnar väldigt noggrant när man har en tränare som har spelat på så hög nivå som ”Ragge” har gjort. Sen är det så klart så att bara för att man spelat på en hög nivå behöver inte det betyda att man är en bra coach, men jag är väldigt nöjd med ”Ragge”. Han är väldigt lugn och kontrollerad som person och det passar mig väldigt bra, menar Thilander.

Marcus Ragnarsson. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Skövdesonen har högt ställda förväntningar på sig själv inför kommande säsong.
– Jag vill gå in och bidra med poäng. Sedan kommer det ta ett tag att komma in i spelet, det är en omställning att gå från den nordamerikanska hockeyn till den svenska. Men jag vill komma in och producera, spela mycket powerplay och bidra mycket i det offensiva spelet, säger Thilander som fortfarande har siktet högt när det gäller var karriären ska ta vägen.
– Det är absolut NHL jag siktar på i framtiden. Jag tar så klart ett år i taget men NHL är slutmålet. Det är dock en lång resa dit och jag tar först det här året, sen får vi se var det landar. Just nu gäller det bara för mig att köra på och ha kul, avslutar Thilander.