Foto: Bildbyrån

Kim Karlsson är i en ovan situation. Normalt sett har han redan skrivit på för nästa säsong vid det här laget. Nu är 28-åringen kontraktslös – och han ser ingen stress om det inte skulle lösa sig.
– Jag är inte rädd för att det här ska vara slutet. Det kan mycket väl vara så. Om inget passar blir det så, säger han till hockeysverige.se.

Förra säsongen var till en början mycket tung för Kim Karlsson. Publikfavoriten fick inte alls spelet att stämma och efter bara en assistpoäng på elva matcher lämnade han sitt älskade Björklöven.

28-åringen ser tillbaka på misslyckandet med sorg.
– Det var väldigt trist att det inte funkade. Jag är väl medveten om att det inte var bra, att jag inte var bra. Nästan ingenting funkade, säger han till hockeysverige.se.
– Jag började som ”vinge” på försäsongen och jag har alltid haft en önskan om att få göra det, men jag hittade inte riktigt hem i den rollen. Sen fick jag gå tillbaka som center men hittade aldrig grejerna igen. Det blev en ond cirkel. Ingenting flöt på.

VILLE FÖR MYCKET

Karlsson spekulerar också i att pressen från honom själv kan ha blivit ännu större just på grund av att han spelade i det Björklöven han älskat – och som älskat honom tillbaka – under drygt fyra år.
– Så är det nog. Man gör det svårare än man ska, och vill för mycket. Det kan bli så att det blir en nackdel. Det finns många olika parametrar men det var kanske det som hände.
– Jag har inget ont blod mot Björklöven. Det är en klubb som ligger mig väldigt varmt om hjärtat och jag sitter nog snart där på läktaren med säsongskort också, ska du se. Jag är väldigt, väldigt förtjust i den klubben.

Ny klubbadress blev Langenthal där det blev succé. Karlsson gjorde 31 poäng på 29 matcher och har kontakt med klubben om en fortsättning.
– Vi har surrat kontinuerligt, men de har redan två importer och man får bara ha det. Det jag vet är dock att en av dem har lite strul med kroppen så vi håller kontakten.
– Det är Pelle (Hånberg, tränaren) som jag pratat med och han ska ju vara kvar. Jag gissar att det är en pengafråga huruvida de kan ha två eller tre importer. Men jag har inte fått något definitivt besked.

TACKAR FÖR COACHENS STÖD

Pelle Hånberg.

Just Pelle Hånberg är en person som betydde mycket för Kim Karlsson när han, något stukad, hamnade i den schweiziska andraligan under säsongens andrahalva.
– Så här i efterhand har jag förstått att han betydde mycket. Han gav mig ett enormt förtroende. Jag kan tänka mig att det var skönt för honom också, att ha någon att bolla med på svenska.
– Då kände jag inte att det spelade så stor roll att han var svensk, men i efterhand är jag grymt tacksam att han vågade ge mig den chansen efter min tunga tid i Björklöven.

 

”INTE RÄDD OM DET HÄR SKULLE VARA SLUTET”

För åtta månader förändrades Kim Karlssons liv drastiskt, när han och frun fick en son. Karlsson beskriver att det just nu är ”full fart” hemma mellan träningspassen och att tiden för honom att kunna träna på egen hand just nu är optimal. Men barnet har också ritat om Karlssons perspektiv för en framtida klubbadress. För första gången är 28-åringen kontraktslös mellan två säsonger.
– Jag kan tänka mig att jag hade blivit stressad annars, för att det är första gången det är så här för mig. Jag har alltid trivts där jag spelat och alltid sajnat under säsong. Men det blev annorlunda när vi fick grabben i vintras. Det får lösa sig när det löser sig. Skulle det gå över i augusti skulle jag inte heller känna någon stress, tror jag.

Men du är säker på att du kommer spela hockey nästa säsong?
– Motivationen finns absolut. Men jag ser ingen…jag är inte rädd om det här skulle vara slutet. Det kan mycket väl vara så. Om inget passar blir det så och det känns bra på sitt sätt också, även om jag ser fram emot att kunna spela vidare.

Den tidigare Luleåspelaren bekräftar också att han haft seriösa anbud, men tackat nej.
– Det har funnits konkret intresse från utlandet men det har inte passat som handsken, om man säger så. Det är många saker att ta hänsyn till när man ska ta med familjen också. Det går inte att ta första bästa anbud. Det ska stämma med lägenhet, bil…en massa saker.

Är du öppen för att fortsätta i utlandet eller vill du komma tillbaka till Sverige?
– Jag är öppen för det mesta. Nu är ju frugan mammaledig, så då kan det passa bra att utforska Europa. Jag har lite kanaler öppna överallt och har som sagt tackat nej till klubbar som varit ointressanta, säger han.
– Det är många saker som måste passa.

Kim Karlsson har 132 poäng på 269 allsvenska matcher i Almtuna, Tingsryd och Björklöven och tolv poäng på 99 SHL-matcher i Luleås mundering.