Marc-André Fleury och Matt Murray.Foto: Charles LeClaire-USA TODAY Sports

För nästan exakt ett år sedan ställdes Pittsburghs ledning inför ett delikat dilemma: Vilken målvakt skulle de skydda i expansionsdraften. Deras val föll på Matt Murray och snabbare än någon hunnit säga Marc-André Fleury baklänges hamnade den senare i Nevada-öknen hos nykomlingen Vegas Golden Knights. Nu frågar sig hockeyanalytikern Rob Vollman om Penguins gjorde fel?

Rob Vollman är en känd hockeyanalytiker och författare i Nordamerika. För ESPN skriver han nu apropå Pittsburghs val att skydda Matt Murray istället för Marc-André Fleury i expansionsdraften för ett år sedan.

För Pittsburghs ledning var det nog som att välja mellan pest eller kolera när det handlade om vilken målvakt de skulle skydda. I Marc-André Fleury hade de en stjärnmålvakt vars kontrakt skulle gå ut 2019 och kanske bara förlängas med två år till. I Matt Murray hade de en stjärna i vardande som är betydligt yngre än Fleury, ett ett år längre kontrakt samt fler år kvar på karriären.

DEN ENE GJORDE SIN BÄSTA SÄSONG I KARRIÄREN – DEN ANDRE SIN SÄMSTA

De valde att skydda Murray och Vegas högg självklart som en kobra i öknen på den 33-årige trefaldige Stanley Cup-mästaren Fleury. Fleury som senare gjorde succé och bar Golden Knights hela vägen till final, medan Matt Murray visade upp ett betydligt skakigare spel under säsongen.

Faktum är att Fleury hade en räddningsprocent under 2017/2018 på 92,7 vilket var hans bästa i NHL-karriären. Murray å sin sida slutade på 90,7 vilket var 24-åringens sämsta siffra i ligan under sin karriär.

Vidare plockade Vegas 109 poäng i grundserien medan Pittsburgh tog 100. Säsongen slutade först i Stanley Cup-final där Washington Capitals blev för svåra, samma Capitals som slog ut Pittsburgh redan i den andra omgången av slutspelet.