Idag meddelade svenska ishockeyförbundet regelförändringarna inför nästa säsong. En stor sak är att videomåldomaren kan begära avbrott i spelet om hen sett att pucken är över mållinjen. Detta har inte varit möjligt tidigare.

Vi har vid ett flertal tillfällen sett situationer där spelet fått fortgå vid misstänkta mål, för att vid närmsta spelavbrott videobedömmas och vid händelse av mål har klockan backats till och de efterföljande händelserna ”suddats ut”.

Men till nästan säsong ska det bli ändring på detta. Det har förbundets domarutskott kommit fram till. Då kommer nämligen videomåldomaren (VMD) kunna begära avbrott i spelet om hen sett att pucken är över linjen. Detta meddelar svenska ishockeyförbundet i en skrivelse där följande står att läsa:

”VMD kan begära spelstopp om en puck har passerat mållinjen. Syftet med detta är att spelet ändå anses stoppat i och med pucken över mållinjen och klockan ska ändå ställas tillbaka vid
nästkommande spelstopp. Att VMD ges möjlighet att begära spelstopp innebär mindre risk för fel och/eller missöden där utvisningar eller nya mål görs när pucken egentligen är ”död”.”

Sedan tidigare står det klart att målgårdarna kommer förändra sitt utseende då de kommer bli tre centimeter djupare. Dessutom kommer lagen kunna anmäla tre målvakter till match, varav en icke ombytt.

En annan nyhet är att linjemännen byter namn till linjedomare.