Tomi Kallio.Foto: Niklas Larsson och Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Det blev över 20 säsonger på elitnivå med flertalet VM-turneringar, tre SM-guld och två finska mästerskap. Så sent som i våras vann han guldhjälmen i Finland. Men nu meddelar Tomi Kallio att det är slutspelat.

Sedan Tomi Kallio säsongen 1995/1996 debuterade i TPS Åbo har det blivit 22 säsonger på högsta nivå för 41-åringen som vid två tillfällen vunnit det finska mästerskapet med TPS Åbo 1999 och 2000.

SPELAT I NHL

År 2000 åkte Kallio över till NHL och där blev det under nästan tre säsonger 140 matcher och 55 poäng för Atlanta, Columbus och Philadelphia. Mot slutet av säsongen 2002/2003 vände han hem till Europa och Frölunda.

Det blev startskottet på en enorm popularitet hos Frölundafansen. Dels sköt han hem guldet 2003 och sedan visade han sig vara en pålitlig poängplockare som spelade en avgörande roll även för guldet 2005.

ETABLERADE VÄXJÖ

Åtta hela säsonger blev det i Frölunda innan han 2011 inte fick förlängt där. Ny destination blev istället SHL-nykomlingen Växjö som han först var med att etablera på SHL-nivå och sedan bärga deras första SM-guld 2015, då som lagkapten.

De tre senaste säsongerna har Kallio spelat för moderklubben TPS Åbo och säsongen som var belönades han med Guldhjälmen i Finland.
— Det känns bra att avsluta på egna villkor och i TPS tröja, säger han i ett uttalande på klubbens hemsida.

Totalt blev det 637 SHL-matcher och 464 poäng för Frölunda och Växjö och med det är han den utländske spelare i SHL.historien som gjort näst flest poäng, bara Per-Åge Skröder är vassare.
— Jag hade inte trott att jag skulle spela så länge och i så gott skick, säger han.

SPELAT NIO VM

Nio VM och ett OS blev det med tre silver och två brons som meriter i VM-sammanhang. I finska Liiga 383 matcher och 282 poäng, samtliga för TPS. TPS Åbo är en storklubb i Finland, men när Kallio 2015 kom tillbaka hade ett antal mörka år bakom sig. Men med hans ankomst började klättringen som i år slutade med en bronsmedalj.
— Kallio tog TPS professionalism till en högre nivå, och det är självklart att han är klubbens viktigaste förvärv under de senaste tre säsongerna, säger klubbens idrottschef Antho Niittymäki.

Det är en tacksam Tomi Kallio som nu lägger klubban på hyllan. Han berättar att beslutet mognat fram på den månad som gått sedan säsongen avslutades.
— Efter säsongen kände jag mig trygg i beslutet. Efter en månad bestämde jag mig slutgiltigt.
— Jag avslutade min karriär med mina egna villkor och i TPS tröja. Jag lyckades också hjälpa laget på mitt eget sätt. Det är allt ett riktigt bra minne, säger Kallio.

SE HYLLNINGSFILMEN TILL KALLIO: