MÄSTARE & MVP. Andreas Johnsson klev fram och sköt Toronto Marlies till Calder Cup-titeln i natt.
Toronto

Svensken sköt första hockeytiteln till Toronto på 51 år – utsedd till MVP

Toronto Marlies är Calder Cup-mästare 2018. I den sjunde och avgörande finalen mot Texas Stars vann man med hela 6–1 efter att en svensk gått i bräschen. Andreas Johnsson sköt två mål och hade en assist i matchen – och vann pris som hela slutspelets MVP.

Toronto Marlies, farmarlag till stadens NHL-lag Maple Leafs, kom hem till Ricoh Coliseum med 3–2 i matcher inför den sjätte finalmatchen mot Texas Stars tidigare i veckan. I match sex hade man ett stort spelövertag, men lyckades inte utnyttja det till att gå vinnande ur drabbningen. En 5–2-seger för Texas skakade fram en sjunde och helt avgörande match i Toronto i natt.

Ännu en gång kopplade Marlies ett kraftigt grepp om matchen. Skillnaden jämfört med match sex var att man utnyttjade det i natt. Mycket tack vare lagets svenska stjärna Andreas Johnsson.

23-åringen, som lämnade Frölunda för att ta chansen i NHL inför förra säsongen, sköt matchens första mål drygt halvvägs in i första perioden. Han hade sedan assist på Carl Grundströms 3–0 tidigt i tredje perioden innan han stängde matchen med att göra 4–1 senare i perioden. Slutresultatet skrevs till 6–1.

SJU SVENSKA MÄSTARE

Johnsson avslutade slutspelet med tio mål och 24 poäng på 16 matcher. Han vann därmed Calder Cups poängliga och fick motta Jack A. Butterfield Award som slutspelets mest värdefulla spelare. Tidigare svenskar som vunnit utmärkelsen är två målvakter, Johan ”Honken” Holmqvist med Houston Aeros 2003 och Robin Lehner med Binghamton Senators 2011.

Johnsson var långt ifrån den enda svensken att bli mästare i natt. I backbesättningen finns både Timothy Liljegren och Calle Rosén plus Andreas Borgman, som drabbades av en överkroppsskada i andra slutspelsrundan och inte spelat mer sedan dess. Framåt finns utöver Johnsson och Grundström även Dmytro Timashov och Pierre Engvall, som i skuggan av sina landsmän svarat för ett starkt slutspel.

Toronto Marlies Calder Cup-seger innebär att Toronto som stad tog sin första större hockeytitel för herrar på 51 år. Senast Toronto Maple leafs vann Stanley Cup var 1967. Marlies spelade final i Calder Cup 2012. Då blev det förlust mot Norfolk Admirals, Tampa Bay Lightnings dåvarande farmarlag.