Det har hänt en del sedan 1989.Foto: Bildbyrån

Det är 29 år sedan Mats Sundin 1989 valdes som nummer ett av Quebec Nordiques i NHL-draften. Sedan dess har det minst sagt runnit en hel del vatten under broarna. Hockeysverige. se tar er med på en resa tillbaka till året det begav sig.

Sedan Mats Sundin valdes som nummer ett den där sommardagen den 17 juni 1989 i Met Center, Minneapolis, har han både hunnit med att påbörja och avsluta en NHL-karriär, fått sin tröja upphängd i taket i Air Canada Center i Toronto samt blivit invald i Hall of Fame.

Däremellan vann Sollentuna-produkten en rad individuella utmärkelser samt tre VM-guld, ett OS-guld och ett SM-guld.

Men hur såg det egentligen ut 1989? Världen har minst sagt förändrats en hel del sedan den senaste svensken valdes som nummer ett. Häng med på en nostalgiresa till 1989.

NHL

Ligan bestod på den tiden endast av 21 lag och sedan dess har alltså tio nya tillkommit och andra har flyttats till nya destinationer.

MJÖLKEN

Här hemma i Sverige kostade en liter mjölk 1989 runt sex kronor. Det var precis i början av den stora prisökningen och idag har det inte gått upp så fasansfullt mycket, utan kostar strax under tio kronor.

BERLINMUREN

Den stod där som en gräns mellan öst och väst, som en gräns mellan kommunism och kapitalism och som en gräns mellan familjer och vänner. Men mot slutet av 1989 hade folket i gamla Östtyskland fått nog och mot slutet av året öppnades järnridå och snart skulle Tyskland återförenas och det gamla östblocket var ett minne blott.

SOVJETUNIONEN

CCCP, stormakten i ishockey hade fortfarande en tid kvar att existera men började vackla i sina grundvalar runt den här tiden.

GLOBEN

Skrytbygget stod färdig för invigning i februari och AIK:s Mats Lundström blev förste målskytt någonsin i arenan sedan han gett sitt lag ledningen i derbyt mot Djurgården. Senare den våren spelades VM där och det kom att bli näst sista gången Sovjet vann VM-guld i ishockey. De plockade även hem spelet i Bern året efter, men 1991 var det Tre Kronors tur att vinna med en viss Mats Sundin i huvudrollen och senare det året föll Sovjetunionen samman.

HITEN

Håkan Södergren visade sig inte bara vara en bra hockeyspelare. Även när det handlade om att ta ton utanför rinken visade han sig vara särdeles lyckad. NJUT!!!

STATSMINISTER

Ingvar Carlsson tog över som partiledare hos Socialdemokraterna efter mordet på Olof Palme den 28 februari 1986. I första vändan var han statsminister till valet 1991, och i en andra vända mellan 1994 och 1996 innan han lämnade över till Göran Persson.

MELODIFESTIVALEN

Detta mått på våra tidsepoker avgjordes detta år i nybyggda Globen. Tommy Nilsson vann med låten ”En dag”, men han flåsades i nacken rejält av Orup och Anders Glenmark som kom tvåa endast fem poäng efter med bidraget ”Upp över mina öron”.

VOLLEYBOLLUNDRET

Mycket kretsade kring den nybyggda Globen detta år och europamästerskapen i volleyboll avgjordes där. Mot alla odds kom Sverige tvåa efter finalförlust mot Italien och nog var alla som var med på den tiden lite volleybollbitna under några veckor på hösten.

HITEN 2

Smaken är som baken heter det. men nog hade väl denna något speciellt? Toner som lever kvar ännu i våra dagar.

NHL-DRAFTEN

Mats Sundin valdes alltså som nummer ett detta år. Men hur gick det sedan. Nedan ser ni de övriga 20 som valdes i den första rundan. Men först en video på det hela.

TEAM PLAYER
ROUND 1
#1 Québec Nordiques  Mats Sundin (F)
#2 New York Islanders  Dave Chyzowski (F)
#3 Toronto Maple Leafs  Scott Thornton (F)
#4 Winnipeg Jets  Stu Barnes (F)
#5 New Jersey Devils  Bill Guerin (F)
#6 Chicago Blackhawks  Adam Bennett (D)
#7 Minnesota North Stars  Doug Zmolek (D)
#8 Vancouver Canucks  Jason Herter (D)
#9 St. Louis Blues  Jason Marshall (D)
#10 Hartford Whalers  Bobby Holík (F)
#11 Detroit Red Wings  Mike Sillinger (F)
#12 Toronto Maple Leafs  Rob Pearson (F)
#13 Montréal Canadiens  Lindsay Vallis (F)
#14 Buffalo Sabres  Kevin Haller (D)
#15 Edmonton Oilers  Jason Soules (D)
#16 Pittsburgh Penguins  Jamie Heward (D)
#17 Boston Bruins  Shayne Stevenson (F)
#18 New Jersey Devils  Jason Miller (F)
#19 Washington Capitals  Olaf Kölzig (G)
#20 New York Rangers  Steven Rice (F)
#21 Toronto Maple Leafs  Steve Bancroft (D)
Annons:
Du kan lira Powerplay från Svenska Spel Sport & Casino varje SHL-omgång. Läs mer här!
Åldersgräns 18 år för spel online. Stödlinjen: 020-81 91 00.