Mats Sundin vet vad det innebär att väljas som nummer ett. Snart vet Rasmus Dahlin det också.Foto: Bildbyrån

Vi är bara timmar bort från att se Rasmus Dahlin väljas som nummer ett i NHL-draften som andre svensk genom tiderna. För 29 år sedan blev Mats Sundin den förste och han delar nu med sig av kloka ord till 18-årigen.
— Alla andra vill visa att de kan tävla mot en och slå en, berättar Sundin för TT.

Som förste europé någonsin valdes Mats Sundin som nummer ett 1989 av Quebec Nordiques. Då fanns fortfarande Sovjetunionen kvar och Berlinmuren var ännu några månader bort från att rivas. Det ger perspektiv till hur länge sedan det faktiskt var som en svensk valdes först.
— Det är på tiden att det kommer en ny svensk, säger Sundin i en intervju med TT med hänvisning till Rasmus Dahlin.

STOR PRESS

Men bara för att man väljs som nummer ett innebär inte det att allt är frid och fröjd. Som förstaval blir man en galjonsfigur för hela klubben, ibland för hela NHL.
— Det är otroligt kul att få en sån bekräftelse men jag förstod inte vilken press och vilket ansvar det innebär. Jag kände nog: ”Fantastiskt, nu är karriären klar. Nu är det bara ut och lira”. Men man får ingenting gratis. Tvärtom blir man en måltavla ute på isen. Alla andra vill visa att de kan tävla mot en och slå en. Det var tufft, säger Sundin som under sin rookiesäsong i NHL gjorde 59 poäng för Nordiques.

Debuten kom i Quebec, men det var efter sina 13 säsonger i Toronto Maple Leafs som han nådde kultstatus i ligan. Och det är till en ny stjärna i sin gamla klubb han hänvisar till när han tar upp att han tycker klimatet har hårdnat på senare tid för förstavalen, Auston Matthews.
— Gå in och kolla hans Instagram. Han borde inte ha ett konto. Han är bara 20 år. Att kräva att han ska bära laget i ett NHL-slutspel där han spelar mot vuxna män som är upp till 35 år och har långa NHL-karriärer bakom sig, erfarna killar… Att kräva att han går ut och dominerar i den miljön, det är höga krav. Det är en enorm press på en så ung människa, berättar 47-åringen.