Magnus Carlson är numera mental coach i HV71. Foto: Bildbyrån

I måndags nåddes vi av det fruktansvärda beskedet att Piteås back David Selberg avlidit, endast 23 år ung. Hur hanterar en förening egentligen en förlust av en nära vän och lagkamrat när denne hastigt rycks undan? HV71:s mentala coach Magnus Carlson har varit i situationen tidigare då han fanns med i den krisgrupp som 2011 kallades in när Stefan Liv förolyckades.
— Det är bra om man har en viss förberedelse för det. Att man har en form av krisgrupp eller nätverk med människor, säger Magnus Carlsson till hockeysverige.se.

Den 7 september 2011 slog chocken och fasan till när hockeylaget Lokomotiv Jaroslavls flygplan kraschade bara minuter efter start på väg till bortapremiären mot Dynamo Minsk. Ombord på planet fanns Stefan Liv och i hans gamla klubb HV71 slog sorgen till hårt.

VAR STEFAN LIVS TRÄNARE

Klubben har en krisgrupp och en av de som spelade en viktig roll i sorgearbetet var Magnus Carlson som då var fystränare i klubben, numera mental coach.
— Det fanns en lista på personer man kunde vända sig till och där var jag med. Vi har även haft andra fall med tragiska bortgångar och olyckor som varit kopplade till folk runtomkring, berättar Magnus Carlson för hockeysverige.se om HV71:s krisgrupp och dess bakgrund.
— När det gäller Stefan Liv så, dels hade jag varit hans tränare sedan han var i 14-årsåldern när han kom in till J18. Sedan blev det naturligt också med tanke på att Stefan kontaktade mig när han skulle gifta sig.

Stefan Liv. Foto: Bildbyrån

Magnus Carlson vigde Stefan och Anna Liv på sommaren 2011 och bara några månader senare fick den före detta pastorn även medverka vid begravningen. En annan klubb som just nu befinner sig i samma situation är Hockeyettan-klubben Piteå HC som i måndags drabbades hårt då den 23-årige backen David Selberg hittats avliden.

Anledningen till att hockeysverige.se ringer upp Magnus Carlson är för att fråga hur en hockeyklubb ska hantera såna här saker. Han säger att det är bra om man i en förening kan ha en förberedelse för när det värsta inträffar, en krisgrupp eller människor som kan rycka in och stötta de sörjande.

VIKTGT ATT SAMLAS

Hur ska man egentligen som en förening hantera den första kritiska tiden efter att en nära gått bort? Magnus Carlson berättar att en samling är viktig.
— Jag tycker att det första viktiga man ska göra är att samla alla. Att mötas är alltid bra. Att kontakta människor som kan, ofta är det ju inte de stora orden som är det avgörande i de här falken utan det som är avgörande är att man faktiskt ser och möter varandra. Tar i varandra och kramas.
— Men även att man har information som är korrekt. Att man får ut rätt information vid rätt tillfälle.

Magnus Carlson. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto / BILDBYRÅN /

Det finns inget rätt eller fel när det kommer till att bearbeta sin sorg. Alla hanterar den på olika sätt och Magnus Carlson menar att det bästa är att vara sig själv.
— Man får visa de känslor man tycker känns naturliga och det gör man oftast inåt i sin grupp. Det finns inget rätt eller fel, det bästa är att vara sig själv, är jag ledsen eller arg så låt mig få vara det men du måste veta att, är du väldigt nära anhörig så kommer du få olika reaktioner.
— Det finns inget naturligt i att en nära vän som är 23 år har dött liksom.

När det handlar om stöttning till nära anhöriga så menar många att det bästa är att bara dyka upp för att visa sitt stöd. Frågar man om de behöver hjälp först så blir svaret oftast nej.
— Ofta är det bättre att bara åka dit. Men sen är det så att man som anhörig i det läget kanske inte orkar med hur mycket stöd och hjälp som helst och då kan det bli jobbigt om det blir för mycket om du förstår hur jag menar?
— Så den avvägningen måste varje människa göra. Men överlag så är det bättre att visa närvaro. Många människor känner sig väldigt sårade och illa behandlade om folk undviker dem. Så undvika är aldrig bra.

BRA ATT GE MÄNNISKOR ETT TILLFÄLLE ATT SÖRJA

I HV71:s fall har man från klubbens sida varit väldigt öppna med sorgen över förlusten av Stefan Liv och man har redan från start öppnat upp. Bara några dagar efter den tragiska olyckan bjöd man in till minnesstund i Kinnarps Arena och senare samma säsong så hissades hans tröja nummer 1 till taket och även där fick åskådarna en chans att minnas. Sedan har det fortsatt och även hans moderklubb HC Dalen har varje år en cup till målvaktens minne.
— Jag tycker att man ska göra utifrån vad man tycker är bäst. Men överlag är det bra att ge människor ett tillfälle att samlas och sörja. De här symboliska sakerna och handlingarna är ganska viktiga. Det är därför begravningen är väldigt viktig tycker jag, jag tror det har ett stort värde för sorgebearbetningen, säger Magnus Carlson.