• Publicerat 28 juni, 2018
  • Skrivet av Hockeysverige
  • 0 Kommentarer
REVOLUTION. Fredrik Ebbe tar fram nya skridskor åt Alexander Holtz med hjälp av CCM:s nya scanner.Foto: Ronnie Rönnkvist

Glöm skridskor med dålig passform och onda fötter. CCM har tagit utvecklingen kring skridskor till nästa nivå. Med sin nya fotscanner kan man skräddarsy varje enskild spelares skridsko. Hockeysverige.se hängde med när Djurgårdens talang Alexander Holtz fick sina fötter scannade.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tidigare gick de flesta hockeyspelare till sin sporthandlare för att prova och köpa nya skridskor. Många gånger har det säkert slutat med att den spelaren inte fått en skridsko som är optimal för just sin fot. Men nu är det slut med det.

CCM har nämligen valt att vända på tankesättet och presentera en scanner som först läser av hur spelarens fot är formad. Därefter gjuter man en fotriktig sko anpassad helt efter spelarens fot som sedan används i skridskon.
– Det är helt nytt sätt där du kan gå till din butik för att få redan på vilken skridsko du ska ha, berättar Fredrik Ebbe, Product Manager på CCM samtidigt som jättetalangen Alexander Holtz provar ut sina nya skridskor bredvid oss.
– Förr provade killen eller tjejen den skridsko man ville ha eller tyckte såg häftig ut. I dag scannar vi foten och du får ett resultat, egentligen en tredimensionell bild av din fot. Sedan har vi tre ”familjer” med tre unika passformer.

Processen är väldigt enkel och snabb, men ger mycket bra resultat.
– Scanningen tar ungefär 30 sekunder och sedan får du resultatet. Baserat på hur din fot ser ut rekommenderar vi en av dom tre passformerna. Det som är bra i det hela är att den inte bara visar den bästa passformen utan även den andra och tredje bästa. Även om datorn visar vad som är bäst kanske exempelvis Alexander känner att han vill ha det tajtare eller en annan passform. Den personliga preferensen väger alltid tyngst.
– Att komma in i en affär i dag är något helt annat än bara för ett år sedan. I dag blir du scannad och får data på vilken skridsko som är bäst för dig. Du kan se om du behöver bygga upp hålfoten, vilken support du behöver och så vidare. Det är ner på millimeternivå.

Vad är unikt för just CCM?
– Att vi verkligen scannar hela foten 360 grader. Det härleder till konstruktionen. One-Piece-konstruktionen är en teknologi och ett patent som CCM besitter. Konstruktionen är anatomiskt passformad vilket ger spelaren en unik passform och bidrar till än bättre kraftöverföring. En traditionell skridsko är byggd på ett annat sätt med en yttersula som binder ihop konstruktionen.
– Hela idén föddes när CCM 2016 släppte den första ”One-Piece” skridskon. Sedan dess så har man jobbat med teknologin och framförallt för elitspelaren.


Alexander Holtz fick sina fötter scannade under hockeysverige.ses besök.

”GER FÖRUTSÄTTNINGAR ATT KUNNA PRESTERA SÅ BRA SOM MÖJLIGT”

Det här betyder givetvis en hel del för den enskilda hockeyspelaren då det gäller att ha en bekväm utrustning och med det då förhoppningsvis kan göra en ännu bättre prestation på isen.
– Att ha rätt utrustning och rätt produkt på fötterna för en yngre spelare är nummer ett. Om det inte klämmer och gör ont är det mycket roligare att spela och fortsätta spela hockey.
– I varje ”familj” har vi sju, åtta prislägen så den här tekniken fungerar inte bara så att du måste köpa toppen. Du kan ta en skridsko långt nere i kedjan för passformen passar i respektive ”familj”. Du ser helt enkelt vad som passar spelaren bäst.
– Som jag sa så är den personliga preferensen nummer ett, men det här kan ge en vägledning och förutsättningar för att kunna prestera så bra som möjligt, tycka det är roligt för att det inte gör ont och så vidare.

Har ni börjat med det här i butikerna runt om i Sverige?
– Sedan slutet av april har vi 30 butiker i Sverige och Finland där det här finns. Det är dom riktiga hockeybutikerna som har den här scannern. Butiker som fokuserar på hockey.
– Gensvaret har varit bra. Butikerna lever på sina kunder och vill ta hand om dom på bästa sätt för att dom ska komma tillbaka.
– Först trodde många att hela processen skulle ta lite för lång tid, men i stället för att springa in på laget för att hämta nya skridskor vet försäljaren direkt ”jag kan börja här och ta med mig två, tre modeller som ligger nära”. 
– Vi kommunicerar det här då vi exempelvis fotar Aleksandr Ovetjkin i Washingtons omklädningsrum. Han blir scannad på samma sätt fast han är elitspelare så slutkonsumenten känner igen sig i butiken efter att vi kommunicerat på sociala medier hur vi gör med NHL-spelarna. Det är exakt samma grej förutom att den sista inställningen skiljer sig.

Alexander Holtz som under vår intervju provat ut sina specialkonstruerade skridskor med hjälp av CCM:s 3D Fit Scanner känner sig mer än nöjd med det han kommer ha på sina fötter när säsongen drar igång.
– Jag tror att det är viktig att kunna se vilken skridsko som passar ens fot bäst och vilken storlek man verkligen ska ha. Jag tror att det är många som undrar vad som passar honom eller henne bäst, men just scanningen tar fram vad som är det bästa.

Fredrik Ebbe:
– Vi har testat standardskridsko på Alexander, men det fungerar inte. Nu får han en likadan skridsko men som är gjuten efter hans fot och verkligen anpassad efter honom.