• Publicerat 28 juni, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Maxim Cajkovic.Foto: Skärmklipp/YouTube

Det var sedan tidigare klart att han skulle lämna Malmö Redhawks och Sverige för att testa lyckan i Nordamerika. I dag valdes slovaken Maxim Cajkovic som första spelare av Saint John Sea Dogs i importdraften till den kanadensiska juniorhockeyn.

Efter NHL-draften följer en annan draft. 17.00, svensk tid, på torsdagen inledde juniorlagen i QMJHL, OHL och WHL – som alla ligger under paraplyorganisationen CHL (Canadian Hockey League) – sin importdraft.

Saint John Sea Dogs från QMJHL var först ut att välja och säkrade en väldigt spännande talang med koppling till Sverige. Den 17-årige forwarden Maxim Cajkovic har nämligen representerat Malmö Redhawks olika juniorlag de senaste säsongerna. Nu flyttar han dock till Kanada för att testa vingarna där inför nästa års NHL-draft i Vancouver.

TVÅA I POÄNGLIGAN PÅ U18-VM

Cajkovic anslöt till Malmö från tjeckiska Kometa Brno 2016. Där har han under de senaste säsongerna vräkt in poäng i de olika juniorlagen. Den gångna säsongen noterades högerforwarden för 14 mål och 17 poäng på tio J18-matcher och gjorde utöver det 21 poäng (10+11) på 28 J20-matcher. Han var dessutom en av de främsta poängplockarna – som underårig – på U18-VM i Ryssland. På fem matcher stod han för elva poäng (4+7) och hade bara den amerikanske supertalangen Jack Hughes, nästa sommars förväntade draftetta, framför sig i poängligan.

Maxim Cajkovic har nämnts som en spelare som troligen kommer att kunna gå i första rundan i NHL-draften nästa år. Nu återstår det att se om klubbytet från Malmö Redhawks till Saint John Sea Dogs hjälper hans utveckling på traven.