Grönborg positiv till utvecklingen …
Nyheter

Efter svenska backundret väntar forwardsfokus: ”Ska gnugga något fruktansvärt”

ANNONS

Fem av sex svenskar i första draftens första runda var backar. Det svenska backundret har sedan länge varit ett vedertaget uttryck bland ishockeyexperter. Men vad händer på forwardssidan?
– Vi har väldigt många duktiga forwards, men kanske inte direkta målskytteforwards, säger Svenska Ishockeyförbundets Rikard Grönborg.

DALLAS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det har nu gått en vecka sedan backfenomenet Rasmus Dahlin valdes som nummer ett av Buffalo Sabres i årets NHL-draft. Bara några val efter honom blev Brynäs backtalang Adam Boqvist tingad av Chicago Blackhawks. Ytterligare tre svenska backar valdes innan förstarundan var över och vi har sedan en tid tillbaka kunnat konstatera att svensk ishockey har haft en strålande utveckling på backsidan.

Rikard Grönborg fanns på plats i Dallas och förklarade för hockeysverige.se varför namn som Erik Karlsson, John Klingberg, Oliver Ekman Larsson och Victor Hedman varje år får sällskap av unga backtalanger bland hockeyrubrikerna.
– Det är ett arbete som påbörjades redan i början på 2000-talet, då förbundet gjorde en utredning. Jag har varit med på resan sedan 2005 och vi har haft ett väldigt målmedvetet arbete med men tydlig linje över vad vi vill göra, säger Tre Kronor-tränaren.

Han berättar att mycket av framgången ligger i kommunikation. Alla elva hockeykonsulenter, som är utsända av förbundet att hjälpa till i utvecklingsarbetet i föreningarna runt om i landet, lägger mycket fokus på individuell coaching och att alla ska få möjlighet att prestera utefter sina förutsättningar.
– Vi låter backarna ta beslut på isen, vi tar inte bort deras beslutsförmåga och styr dem för mycket. Vi vill ju verkligen ha mycket instinkt i spelet och det får man genom att spela mycket med tvåmålsliknande smålagsspel, ha en dialog med spelarna, säger Grönborg.
– Även om du och jag spelar i samma lag har vi kanske inte samma ”skill set”. Därför måste ledarna ha en dialog med dig om hur du löser situationen med ditt set of skills.

”FULT ATT GÖRA MÅL”

Det svenska backundret går inte att blunda för. I synnerhet inte efter årets draft. Men hur ser det egentligen ut på forwardsidan? Varför pratar vi inte om det svenska forwardsundret?
– Det blir lite orättvist att prata om att vi inte är lika långt fram på forwardsidan, menar Grönborg.
– Vi har ju väldigt många duktiga forwards, men kanske inte direkta målskytteforwards. Vi är väldigt laglojala i Sverige och vill gärna inte sticka ut med att göra massor med mål. Det är nästan lite fult att göra mål, framför allt när man är yngre. Då ska man passa pucken hela tiden.

Så hur jobbar ni då med unga forwards?
– Vi har tagit ett avstamp i just målskytte med vår målskytteskola, för ungefär ett och ett halvt år sedan. Det är forwardstema som gäller för hockeykonsulenterna nu. Vi ska gnugga det här något fruktansvärt för att få fram fler forwards.

Och ni kommer inte behöva tumma någonting på backsidan?
– Nej, det är samma sak med målvaktssidan som också börjar bära frukt. Vi ska inte tumma på de grejerna men ibland måste man ha olika fokus.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL