Rasmus Dahlin.
Nyheter

”Han kommer att tvingas vara en stjärna direkt och det är tufft”

ANNONS

Rasmus Dahlin har skänkt en hel organisation och dess fans hopp om en ljus framtid. Men med det kommer också en stor press. Det svenska superlöftet har omedelbart hamnar i centrum i sin nya omgivning.
– Det här har förändrat sättet som alla pratar om Sabres på, både här i Buffalo och i hela ligan, säger journalisten Mike Harrington på Buffalo News till hockeysverige.se.

Frälsaren har anlänt. Ja, ungefär så har Buffalo och deras hockeyfans reagerat på Rasmus Dahlins ankomst till Sabres. Bara dagar efter att ha valts som första spelare som den blott andra svensken i hockeyhistorien är han på plats i sin blivande hemstad för att visa upp sig på klubbens utvecklingsläger.

Mike Harrington, mångårig hockeyjournalist på Buffalo News, har följt Dahlin på nära håll ända sedan Sabres vann draftlotteriet i april blev ”vinnare” av det svenska superlöftet. Han vittnar om en karnevalstämning kring stadens NHL-klubb just nu.
– Det är en cirkus. Alla vill se honom träna och spela, rapporterar han.
– Det här har förändrat sättet som alla pratar om Sabres på, både här i Buffalo och i hela ligan. Man har killen som gick etta i draften och därmed blir man ett lag som folk pratar om – på ett positivt sätt. Tidigare har folk mest skrattat åt laget.

För fansen symboliserar Rasmus Dahlin något som de inte känt på länge. Det märks tydligt i samtalstonen på sociala medier. Uppgivenheten och frustrationen har bytts till en spirande optimism.
– Du har en fanbase som är otroligt less på att förlora. De har varit i stort behov av hopp, ett hopp de inte hade förrän klubben vann lotteriet. Jag tror alla förstod direkt vad det betydde när de vann lotteriet. I två månader har de väntat och nu när det har inträffat och han är här betyder det allt, konstaterar Harrington.
– De hade Jack Eichel och Casey Mittelstadt som två starka framtidsnamn på forwardssidan, men ingen i försvaret. Därför blir Rasmus så otroligt viktig för det här laget i framtiden. Han ger dem något de saknat.

”KANSKE TILL OCH MED FÅR FRAM EN LÅNGPASSNING”

Buffalo Sabres försvar ser inget vidare ut på pappret inför Dahlins rookiesäsong. Mike Harrington befarar att svensken får en ledande roll på en gång.
– Han kommer att tvingas vara en stjärna direkt och det är tufft, säger han.
– Jag tror kanske inte att de kan bli ett slutspelslag på en gång. De har inte ens en målvakt än. Det här är ett lag som missade slutspel med 35 poäng förra säsongen, men det Rasmus ger dem är hopp. Kan de ta upp 80-85 poäng nästa säsong är det ett stort steg framåt och kanske kan det ge dem lite mer självförtroende.

Han förväntar sig att Dahlins inträde kommer att kunna förändra hela sättet som Sabres spelar på. Den undermåliga kvalitén på lagets backar har hämmat anfallsspelet de senaste säsongerna.
– I fjol fanns det ingen fart, ingen som kunde ge forwards pucken bakifrån med fart och auktoritet, menar Harrington.
– Forwards har inte kunnat få pucken tidigare. Nu kan de det. De kanske till och med lyckas få fram en långpassning för en gångs skull. Här har vi faktiskt en kille som kan sätta pucken på tejpen, i stället för på deras skridskor. Det skulle betyda otroligt mycket att få in det i uppspelsfasen.

I fjol var Buffalo Sabres det poängmässigt sett sämsta laget i hela ligan och hade bara New York Islanders och Ottawa Senators framför sig sett till antalet insläppta mål. Trots det har Mike Harrington sett en del ljusglimtar i spelet. Det är ljusglimtar som han tror kommer att bli betydligt fler med Rasmus Dahlin i laget.
– Det här laget har haft sina bra ögonblick. De har slagit en del bra lag, men de lyckades aldrig vara konsekventa. Den här killen kan hjälpa dem med det. Han kommer att höja deras standard även om han är så ung.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch