UTAN KONTRAKT. Brooks Orpik, Tobias Enström, Dan Hamhuis, Kari Lehtonen.
Nyheter

LISTA: NHL:s tio hetaste free agents

ANNONS

De stora fiskarna, som John Tavares, Paul Stastny och James Neal, är förstås redan sajnade. Men det finns några intressanta spelare utan kontrakt kvar.

Notera att sammanställningen över de tio spelarna nedan är spelare som är så kallade ”unrestricted free agents” (UFA). Det är de spelare som står helt kontraktslösa och kan välja fritt vilken klubb de vill spela för. Spelare som är ”restricted free agents” (RFA) bortses. Det är spelare som är kontraktslösa, men som fortfarande har sina rättigheter hos sin tidigare klubb. Bland dessa spelare kan exempelvis William Nylander och William Karlsson nämnas.

John Tavares klev in i free agent-perioden som den kanske hetaste kontraktslösa spelaren någonsin. Där vann som bekant Toronto Maple Leafs dragkampen mot ett hjärtekrossat New York Islanders.

I ärlighetens namn finns det inte speciellt många heta free agents kvar på marknaden – men några halvheta namn finns det trots allt.

DE TIO HETASTE FREE AGENT-SPELARNA

Brooks Orpik, back
Brooks Orpiks sommar har varit speciell, minst sagt. Först vann 37-åringen sin andra Stanley Cup-titel. Sen trejdades han från Washington till Colorado – för att omedelbart köpas ut av Avalanche. Nu är han fri att gå var han vill, och det mesta tyder på att han återvänder till Washington bara några veckor efter att han lämnade klubben. Orpik är ingen flärdfull back, men gör sitt jobb. Bildade ett bra backpar med Christian Djoos i slutspelet. Tjänade 5,5 miljoner dollar den gångna säsongen.

Patrick Maroon, forward
Av de spelare som står utan kontrakt gjorde han både flest mål (17) och flest poäng (43). Patrick Maroon är en storväxt powerforward som vet var målet är beläget. Sköt 27 mål för Edmonton säsongen 16/17. Han kommer få ett kontrakt någonstans. Säkert ett avtal i stil med det han hade tidigare, värt två miljoner dollar per säsong.

Tobias Enström, back
Skadad, petad och utdömd under och efter förra säsongen. Men Tobias Enström är mer attraktiv nu än då. Anledningen är att han jättekontrakt, värt hela 5,75 miljoner dollar, till sist tagit slut. Tobias Enström håller fortfarande i NHL och borde få ett billigt ettårskontrakt någonstans. Bär den svenska free agent-fanan.

Brandon Davidson, back
De senaste två säsongerna har han spelat för Edmonton, Montréal, Edmonton, Montréal och New York Islanders. Brandon Davidson är en doldis som inte direkt rosat marknaden, men är trots allt bara 26 år. Han är trots allt billig. Och han borde kunna fylla upp en roll som en sjätte, sjundeback i NHL utan problem. Är dessutom en av få unga backar på marknaden, tillsammans med San Josés tidigare back Dylan DeMelo.

Dan Hamhuis, back
35-åring som åldrats med någorlunda värdighet. Så sent som 2014 spelade Dan Hamhuis OS med Kanada. Det säger en del.  Håller helt okej i båda riktningarna och är utan tvekan en NHL-back om han fortfarande vill. Tjänade 3,75 miljoner dollar förra året – och faktum är att han borde kunna få ett relativt välbetalt ettårskontrakt även till hösten. Det kan dock komma att dröja innan han får sitt kontrakt.

Kari Lehtonen, målvakt
Med tanke på hur tunn målvaktsmarknaden varit den här sommaren är det lite förvånande att Kari Lehtonen inte fått ett nytt jobb. Visst, han har varit bespottad under flera år, men det är främst för att han haft en hutlös lön (5,9 miljoner dollar per år). En lön som nu är borta. Likt sin tidigare parhäst Antti Niemi är Lehtonen säkert beredd att ta billiga kontrakt från och med nu. Rent sportsligt håller han alltjämt okej i NHL.

Mark Letestu, center
Vill du ha en pålitlig fjärdecenter är Mark Letestu det enda intressanta namnet på marknaden (Antoine Vermette får ursäkta). Så sent som säsongen 16/17 gjorde han 35 poäng för Edmonton. Det finns med andra ord lite offensiv kvalité hos 33-åringen. Borde få ett NHL-jobb ganska snart.

Luca Sbisa, back
Att Luca Sbisa skulle vara en del av ett lag som spelade Stanley Cup-final kunde nog ingen tro. Men så blev det. Den ganska styltige schweizaren spelade tolv slutspelsmatcher för Vegas i våras. En hockeyarbetare som varit ganska bespottad under flera år men som är en helt okej spelare. Landar ett ettårskontrakt för att sen vända hem till Europa nästa säsong?

Nick Shore, forward
Superhajpad för några år sedan när han hade lekstuga i AHL. Oönskad på alla håll och kanter nu, efter att ha misslyckats med att slå igenom i NHL. Spelade för tre lag (Los Angeles, Ottawa och Calgary) förra säsongen och behöver få tillbaka stabiliteten. Är bara 25 år, är väldigt billig, och har offensiva kvalitéer någonstans. Vilket lag chansar och plockar in Shore?

Ondrej Pavelec, målvakt
Fick ett litet lyft av att till sist lämna Winnipeg. Tjecken gjorde det helt okej som backup till Henrik Lundqvist i Rangers. Är i en svår ålder, 30, och frågan är hur intressant han är på marknaden med tanke på den snabba resa utför han gjort i sin karriär. Får han nöja sig med ett tvåvägskontrakt och slita mot någon ung uppstickare för speltid i AHL? Så kan det bli.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL