Jan Kovar.Foto: Bildbyrån

New York Islanders tappade John Tavares. Nu har man vunnit dragkampen om en annan stjärncenter: Tjecken Jan Kovar.

Igår kom beskedet att Jan Kovar skulle bestämma sig för vilken NHL-klubb han ville gå till. Nu har valet offentliggjorts. Den 28-årige tjecken har skrivit på ett ettårskontrakt med New York Islanders. Därmed har Islanders potentiellt sett hittat en ny poänggörande center att komplettera Matt Barzal med, nu när John Tavares lämnat.

Jan Kovar draftades aldrig och har aldrig spelat i NHL. Han har dock under många år varit en av de stora stjärnorna inom den europeiska ishockeyn. Med 286 poäng på 285 matcher i KHL har han det femte bästa poängsnittet i ligans historia bland de som spelat mer än en säsong i ligan. Han har dessutom vunnit två Gagarin Cup-titlar med Metallurig Magnitogorsk och en tjeckisk mästartitel med HC Plzen.

Den tjeckiske stjärncentern kommer från en ganska tung säsong med bara 35 poäng på 54 matcher, men har på sina övriga säsonger varit en poängspruta. Poängraden 68, 68, 52, 63 under hans fyra första säsonger i Metallurg imponerar.

Han har också gjort mängder med landskamper och spelat flera VM. Så sent som i våras spelade Kovar OS med Tjeckien.

Kontraktet med Islanders är värt två miljoner dollar, enligt Sportsnets Chris Johnston.