Kariya och NiedermayerFoto: All Over Press

Den ena var klubbens första superstjärna. Den andra ledde klubben till deras hittills enda Stanley Cup. Nu pensioneras Paul Kariyas nummer nio och Scott Niedermayers nummer 27 av Anaheim.
– De har haft en enorm påverkan på vår klubb, säger ägarna Henry och Susan Samueli.

Paul Kariya var Anaheims första storspelare. Han draftades av klubben 1993, och var med det klubbens första draftval någonsin, och blev direkt en av ligans mest underhållande spelare. Supertalangen gjorde redan under sin andra säsong i NHL 50 mål och totalt 108 poäng. Han gjorde till sist 606 matcher i Anaheim, med 669 poäng som resultat.

Under sju säsonger var Paul Kariya dessutom Mighty Ducks of Anaheims, som klubben hette då, lagkapten. Den 21 oktober kommer hans nummer nio pensioneras av Anaheim Ducks.
– Paul var klubbens första superstjärna. Han hjälpte till att sätta Anaheim på NHL-kartan och fick publiken i extas med sin snabbhet och sin spelskicklighet, säger ägarna Henry och Susan Samueli i ett pressmeddelande.

FÅR NUMRET PENSIONERAT FÖR ANDRA GÅNGEN

Paul Kariya vann aldrig Stanley Cup. Det gjorde däremot Scott Niedermayer. Backen, allmänt sedd som en av de främsta på sin position i ligans historia, avslutade sin karriär med fem säsonger i Anaheim. Redan under sin andra vann han Stanley Cup. Hans fjärde, men Anaheims första.

Då vann han även Conn Smythe Trophy som slutspelets mest värdefulla spelare. Bara en back, Duncan Keith, har upprepat bedriften sedan 2007 då Niedermayer lyckades.
– Scott ledde vårt lag till den första Stanley Cup-vinsten i Kaliforniens historia och stod för en Conn Smythe-prestation som kommer bli ihågkommen för all framtid, säger ägarna.

FÖLJER SELÄNNES FOTSPÅR

Niedermayer kommer få sin tröja i taket den 17 februari. Det är faktiskt andra gången han får sin tröja pensionerad av en NHL-klubb. Redan 2011 hyllades han på samma sätt av New Jersey Devils. Det var där han spelade den stora delen av sin NHL-karriär, med tre Stanley Cup-vinster som resultat. Numera jobbar backlegendaren i Anaheims organisation som en sorts utvecklingscoach.

Kariya och Niedermayer blir spelare två och tre att hyllas på det här sättet av Anaheim. Teemu Selänne var den förste.
– Även om Paul och Scott spelade i olika eror av Ducks historia, delade de samma karaktärsdrag. De var lagkaptener i Ducks med klass, värdighet och beslutsamhet, avslutar ägarparet Samueli.