Vegas Strong.Foto: Stephen R. Sylvanie-USA TODAY Sports IBL

NHL-säsongen 2017-18 kantades av såväl tragedi som eufori. Fruktansvärda händelser blandades med hjärtevärmande historier i en mycket speciell säsong för följare av världens bästa hockeyliga. På Hockeysverige tar vi tillfället i akt att tacka för en säsong som berört, genom att lista tio saker vi tar med oss från det gångna året.

Händelserna är listade ungefärligt efter den ordning de inträffade i, det vill säga inte efter någon form av chockvärde eller hur spektakulär händelsen i fråga var. Vi slår ett slag för den kronologiska ordningen, helt enkelt.

Nedan följer plats 6-10.

10. VEGAS FÖRSTA HEMMAMATCH

Efter den fasansfulla masskjutningen i Las Vegas den 1 oktober där en gärningsman berövade 59 människor livet och skadade ytterligare 527, var det svårt för många Vegasbor att kunna tänka på annat än sorgen. När det så blev dags för Golden Knights första hemmamatch någonsin, bara dagar efteråt, klev Deryk Engelland – som under en längre tid bott i Vegas – fram och lovade publiken att han och laget skulle göra allt i deras makt för att hjälpa staden och anhöriga till attackens offer att läka.

9. SÄSONGENS STÖRSTA BYTESAFFÄR

Det är sällan en så kallad ”blockbuster trade” – bytesaffär av modell större – genomförs i NHL, i alla fall utanför perioden runt trading deadline. Men i början av november var det precis vad som skedde då Ottawa Senators, Colorado Avalanche och Nashville Predators genomförde ett trevägsbyte. Ottawa fick Matt Duchene, Nashville fick Kyle Turris och Colorado fick tre draftval samt Samuel Girard, Andrew Hammond och Vladislav Kamenev. Det må vara tidigt att säga, men just nu ser Colorado ut att ha gjort ett riktigt klipp i den affären. Se bara på detta citat från Matt Duchene i samband med att han reste till Ottawa, ett citat som inte åldrats särskilt väl:
– Jag är glad för en ny möjlighet här i Ottawa. De har ett lag som kan vinna Stanley Cup.

Ouch.

8. NHL-MATCHER I STOCKHOLM

I november 2017 var det dags för NHL att återvända till Sverige för att spela matcher, i form av NHL Global Series. Matcherna, två till antalet, spelades i Ericsson Globe i Stockholm och lagen som valts ut var Ottawa Senators med Erik Karlsson, Johnny Oduya och Fredrik Claesson, mot Colorado Avalanche med Gabriel Landeskog i spetsen. Efter den nyligen genomförda bytesaffären som involverade Matt Duchene blev mötet speciellt av flera anledningar, men för den svenska hockeypubliken var det ett sant nöje att återse NHL-hockey på svensk mark.

https://www.instagram.com/p/BbU6OYxhHDG/?taken-by=hockeysverige_se

7. BARZALS FEMPOÄNGSMATCHER

Rookien Matthew Barzal tog NHL med storm den gångna säsongen och producerade makalösa 85 poäng (22 mål, 63 assist) – ett facit som gör att han placerade sig på en delad tredjeplats tillsammans med Evgeni Malkin över bästa poängresultat av en NHL-rookie de senaste 25 åren. Enbart Alex Ovechkin och Sidney Crosby har producerat mer. Inte nog med att han producerade mycket poäng, han gjorde det på spektakulärt vis. Totalt tre fempoängsmatcher (!) blev det för 20-åringen under säsongen. I slutändan fanns det ingen konkurrens för Barzal om titeln ”Årets Rookie” i NHL.

6. RANGERS BREV TILL FANSEN

När New York Rangers skickade ut ett öppet brev till sina fans den 8 februari var det en signal att klubben i princip kastade in handduken. Viftade med den vita flaggan, så att säga. Brevet var långt och vädjade till fansens tålamod och klubbkänsla, men budskapet gick i korta drag ut på att klubben skulle riva ner det nuvarande lagbygget för att inleda en renovering från grunden – och att spelare fansen kommit att fästa sig vid eventuellt inte skulle bli kvar. I slutändan blev det Michael Grabner, Rick Nash, Ryan McDonagh och J.T. Miller som fick lämna medan spelare som Henrik Lundqvist och Mats Zuccarello blev kvar.

Plats 1-5 kommer imorgon, torsdagen den 12 juli.