Olle Alsing.Foto: Ronnie Rönnkvist

Efter att ha imponerat i allsvenskan ter sig steget till SHL som ganska naturligt. För Olle Alsing fanns ett lag i tankarna: Djurgården.
– Jag ska inte säga att det fanns många andra alternativ. Några fanns det, men jag tänkte inte så mycket på dom andra utan det var Djurgården som var mitt fokus, säger han till hockeysverige.se.

Djurgården har gjort flera spännande värvningar inför den här säsongen. En av dessa är Olle Alsing. Fostrad i Almtuna, men värvades för att spela Hockeyallsvenskan med Leksand för två säsonger sedan. Då blev det inte hockeyallsvenskt spel eftersom Leksand gick upp i SHL samma säsong. Däremot blev det spel med dalaklubben i vår andraserie förra säsongen då Leksand var tillbaka där.
– Tiden i Leksand var mycket lärorik och kul. Första säsongen fick jag spela i ett bottenlag och den andra i ett topplag, berättar 22-åringen för hockeysverige.se från sitt landställe i Stockholms skärgård.
– Det jag utvecklade mest under mina säsonger där är nog mogenheten i spelet. Idag är jag lite allround i spelet.

Känner du även att defensiven hos dig blivit bättre?
– Framförallt under SHL-säsongen med Leksand blev det mycket spel i egen zon. Då fick jag verkligen utveckla den delen och det är absolut en sådan sak jag tycker har gått framåt sedan jag gick från Almtuna.

Förra säsongen svarade 22-åringen för sju mål och totalt 21 poäng på 51 matcher. Med det var han lagets poängbästa back och tionde bästa i hela Hockeyallsvenskan. Alsing fick också ett ganska stort förtroende i framförallt inledningen av säsongen.
– Jag fick en ganska stor roll laget tidigt tillsammans med Patrik Norén. Vi båda fick spela väldigt mycket. Att sedan få vara en powerplayback är alltid kul.
– Min roll förändras lite fram och tillbaka, men det är så där hockeyn ser ut. Ibland går det bättre men ibland går det sämre, men relativt sett tycker jag säsongen var bra.

Leif Carlsson.

Dock hände det i några matcher i slutet av säsongen att Olle Alsing fick fungera som sjundeback.
– Det är så det är med hård konkurrens samtidigt som folk gjorde det bra. Coacherna ansåg att några av backarna gjorde det bättre än vad jag gjorde och då var det så. Man får inte deppa ihop för det utan det är en lagsport och så länge laget vinner var jag glad.
– Sedan vill jag spela så mycket som möjligt så det var absolut tråkigt att sitta vid sidan av, men det är ändå laget som i slutändan betyder mest.

Förändrades din roll då Markus Åkerblom lämnade och Leif Carlsson kom in?
– Till en början hade jag samma roll. Sedan började vi ändra lite i backparen och samtidigt började det gå lite sämre för mig så det förändrades den, absolut.

”DET VAR LEKSAND HELA VÄGEN”

Efter sin andra säsong i klubben väljer alltså den tidigare juniorlandslagsbacken att lämna Leksand för spel i SHL med Djurgården kommande säsong.
– Det var Leksand hela vägen fram till det att vi hade spelat klart. Vi skulle upp och det var det enda jag hade i huvudet. Det är först efter säsongen jag kände ”Nu är det slut på den här säsongen och dags för lite andra grejer”.

Ett rykte som redan i december uppstod var att Olle Alsing redan då skulle vara klar för Djurgården, men det här var inget som han påverkades av ute på isen.
– Det där påverkade inte mig så jäkla mycket. Det kände som att det påverkade andra mer, fans och lite sådant, vilket är lite tråkigt.
– När allt gick bra fick jag inte höra så mycket, men när jag gjorde något misstag eller spelade lite sämre fick jag höra det lite oftare. Det är så här branschen är och hockeyn funkar för alla och inte bara för mig.

Hur uppstår en sådant rykte för trots allt blev det Djurgården tillslut, kan det vara klubben som pratat med agenten?
– Jag har ingen aning. Det kan komma från vart som helst, men det är såklart tråkigt när ett sådant rykte kommer ut.

FLYTTAR TILL FAVORITLAGET

Nu valde alltså Olle Alsing att flytta till Stockholm för spel i sin favoritklubb, Djurgården.
– Jag har alltid, sedan jag var liten, hållit på Djurgården. Nu kommer jag från Uppsala så det har alltid varit nära för mig till Hovet för att kolla på Djurgården. Jag tycker dom spelar en rolig hockey samtidigt som jag alltid drömt om att till slut få spela där.
– När väl chansen kom var det inte mycket att tveka på. Jag kände bara en jäkla stolthet och tycker det är kul att få representera Djurgården.

Det fanns även några ytterligare intressenter, men redan från början var det Djurgården i SHL som var målet för Alsing.
– Jag ska inte säga att det fanns många andra alternativ. Några fanns det, men jag tänkte inte så mycket på dom andra utan det var Djurgården som var mitt fokus.

Fanns Leksand kvar i bilden länge?
– Ja, absolut. Självklart vill jag spela i Djurgården, men samtidigt, om vi gått upp med Leksand, hade det varit en cool grej att varit med om och en trygghet eftersom jag spelat där två säsonger. Men Djurgården lockade lite mer eftersom dom alltid har varit lite extra för mig. 

”HÅRD TRÄNING”

Olle Alsing i duell med Emil Berglund.

Vad är dina intryck av Djurgården så här långt? 
– Att det är hård träning (skratt). Jag har hört rykten hela tiden att dom tränar jäkligt hårt och jag kan intyga att vi verkligen gör så också. Det är kul att få vara med om det och få chansen att utvecklas till max, försöka bli så bra som jag bara kan bli.
– Sedan är allt runtomkring extremt professionellt, uppstyrt och man lämnar ingenting åt slumpen. All träning, alla möten är noga planerat och det är något som jag tycker om.
– Nu har vi inte haft så jättemycket med ”Robban” (Ohlsson) ännu. Bara några möten om hur vi spelar och så där. Jag har fått höra från andra att han är väldigt detaljrik. Det är märks redan fast vi inte haft så mycket hockey ännu. Jag tror att det kommer bli mycket detaljer och finslipande hela säsongen.

Vad hoppas du tillföra Djurgården kommande säsong?
– Min fart på skridskorna, mitt offensiva och passningsspelet. Jag ska även försöka bjuda på en kul hockey. Ibland är det kul att titta på då man får till ett bra pass eller fin dragning.
– Jag hoppas att det blir en jäkligt rolig säsong för mig, laget och publiken, avslutar Olle Alsing.