• Publicerat 15 juli, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Kristian Vesalainen.Foto: Terrence Lee/Icon Sportswire

Kristian Vesalainen var en av Frölundas mest lovande juniorer – innan det skar sig med lagledningen. Efter en succésäsong hemma i Finland siktar 19-åringen på ett NHL-kontrakt och spel med Winnipeg Jets redan till hösten.
– Det är min plan, säger han i en intervju med nhl.com.

Kaxig och självsäker. Kristian Vesalainen har skaffat sig en hel del erfarenhet att backa upp sitt goda självförtroende med. Efter att ha valts som 24:e spelare av Winnipeg Jets i förra årets draft kom det efterlängtade genombrottet hemma i finska ligan dit han kom efter att det inte funkat för honom i Frölundas organisation.

Efter 39 poäng (19+20) på 44 matcher med HPK lånades 19-åringen ut till Kärpät. Där sköt han ytterligare fyra poäng på fem matcher innan han var med och hjälpte Uleåborg-klubben till sin tredje mästerskapstitel på de fem senaste säsongerna.

Med den erfarenheten i bagaget vill Vesalainen ta nästa steg i karriären. Även om det är stenhård konkurrens i om forwardsplatserna i topplaget Winnipeg Jets har han målbilden att spela i NHL till hösten. Coachen Paul Maurice säger till nhl.com att han uppskattar finländarens ärlighet.

UPPRYMDA ÖVER UTVECKLINGEN

– Det är det man vill ha, eller hur? Man vill att de ska ha en bra känsla kring sitt spel och vad de kan göra. De får spela några träningsmatcher och förhoppningsvis finns det där självförtroendet där och stannar där. Jag föredrar att jobba med spelare som har massor med självförtroende i en match än en kille som man måste bygga upp.

Självförtroende ja… Som spelare tycker inte Vesalainen att han är speciellt långt efter sin landsman Patrik Laine, som redan vuxit ut till en superstjärna i NHL under sina två säsonger i ligan.
– Jag tycker att jag är lite mer av en allround-spelare (än Laine), säger Kristian Vesalainen.
– Han har ett bättre skott än jag. Det är där vi skiljer oss åt.

Det blir antagligen svårt för Kristian Vesalainen att knipa en NHL-tröja redan till hösten, men Winnipeg Jets är väldigt upprymda över var deras talang befinner sig i utvecklingen.
– Han hade ett bra år offensivt sett, blev trejdad och fick chansen att vinna en mästerskapstitel, vilket alltid är viktigt i alla spelares utveckling, säger Jets general manager Kevin Cheveldayoff till nhl.com.
– Och rent personligt sett var det ett viktigt och bra år för honom där han växte ytterligare. Vi är verkligen glada över det.

Annons:
Du kan lira Powerplay från Svenska Spel Sport & Casino varje SHL-omgång. Läs mer här!
Åldersgräns 18 år för spel online. Stödlinjen: 020-81 91 00.