• Publicerat 17 juli, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Vaclav Burda i Luleås tröja 1999.Foto: Bildbyrån/Lennart Månsson

Tjeckisk hockey har sorg. I dag kom beskedet att den populäre NHL-scouten och tidigare Luleåbacken Vaclav Burda avlidit i en bilolycka hemma i Tjeckien, skriver sport.blesk.cz.

Det var strax efter midnatt som Vaclav Burda färdades på vägen mellan Hodonin och Moravska Nova Ves, Enligt polisrapporten ska hans Passat ha hamnat på fel sida av vägen. Där kolliderade han med en lastbil, skriver sport.blesk.cz.
– Lastbilschauffören försökte undvika kollisionen, men olyckligtvis blev det en krasch, säger polisens talesperson Kamila Harastova enligt tidningen.

Olyckan är inte utredd ännu, men tidningen skriver att mycket tyder på att Burda somnat vid ratten.

ARBETADE I OTTAWA OCH EDMONTON

Vaclav Burda avslutade en framgångsrik aktiv karriär som back med att spela för Luleå mellan 1999 och 2002. Han svarade för tolv mål och 27 poäng över 80 matcher med klubben från Norrbotten. Under karriären var han även med om att ta VM-brons och JVM-brons med Tjeckien. Han blev även tjeckisk mästare med Sparta Prag 1993.

Efter karriären blev han kanske ännu mer framgångsrik som NHL-scout. Han rönte stora framgångar med Ottawa Senators under många år och befordrades 2008 till scoutchef i klubben. Inför förra säsongen lämnade han Senators organisation och hamnade i stället i Edmonton Oilers, där han hade samma titel.

Vaclav Burda blev 45 år gammal.