Foto: Bildbyrån och All Over Press …
Nyheter

DUVEFELT: Här är Topp-10 i NHL’s poängliga… nästa säsong

ANNONS

Hockeysveriges Hampus Duvefelt kikar djupt in i spåkulan och förutspår vilka tio spelare som kommer befinna sig på plats 1 till 10 när NHL summerar poängligan 2018-19. Här är tio namn att hålla ett extra öga på när pucken släpps i oktober:

10. David Pastrnak, Boston Bruins

Spelade i NHL’s kanske med samspelta kedja med Patrice Bergeron och Brad Marchand under förra säsongen. David Pastrnak imponerade i såväl grundserie och slutspel och har vid 22 års ålder en utvecklingskurva som pekar spikrakt uppåt. Inte omöjligt med 85-90 poäng i år.

David Pastrnak
Foto: Greg M. Cooper-USA TODAY Sports

9. Yevgeni Malkin, Pittsburgh Penguins

Yevgeni Malkin är en pålitlig poängproducent som alltid ser till att landa någonstans runt topp-10, topp-20 sett till poängligan. Kan helt ta över matcher när han är i fullt slag, men dras allt som oftast med småskador och har en tendens att missa lite för många matcher varje år för att på allvar utmana i toppen.

Yevgeni Malkin
Foto: Charles LeClaire-USA TODAY Sports

8. Claude Giroux, Philadelphia Flyers

Smyger ofta under radarn, men dyker likväl upp i kampen om poängtiteln när våren nalkas. Claude Giroux är en sann ledare som älskar att passa pucken och gör det bättre än 99% av spelarna i ligan. Saknar en renodlad målskytt att spela med – hade kunnat utmana i absoluta toppen med en prickskytt vid sin sida.

Claude Giroux
Foto: All Over Press

7. Nathan MacKinnon, Colorado Avalanche

Hade innehaft titeln som ”NHL’s snabbaste spelare” om inte en viss Connor McDavid gjort entré i ligan för ett par år sedan. Nathan MacKinnon har länge ansetts som en enorm talang men fick sitt stora genombrott förra säsongen då Matt Duchene trejdats bort från Avalanche. Kan få svårt att upprepa succén kommande säsong, men lär finnas med i tätstriden.

Nathan MacKinnon
Foto: All Over Press

6. Anze Kopitar, Los Angeles Kings

Som så många andra på denna lista är Kopitar konsekvent i sin poängproduktion och syns ofta högt upp i poängligan. De säsonger den väldige slovenen fallit bort, har varit när skador hämmat honom från att få ut full kapacitet. Med ankomsten av Ilya Kovalchuk – som fortfarande har förmågan att placera pucken i nät – kan Anze Kopitar möjligen inkassera en 5-10 poäng extra. Ingen dålig skjuts för en spelare som nyligen slog personbästa med 92 poäng.

Anže Kopitar
Foto: All Over Press

5. Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins

Mannen som länge gick under smeknamnet Sid the Kid prenumererade länge på epitetet ”Världens bästa ishockeyspelare”. Sedan anlände Connor McDavid till ligan. Sidney Crosby ses dock fortfarande som en av ligans absolut bästa tvåvägsspelare och är en erkänt pålitlig poängproducent. Måhända är han extra inspirerad att slå till med en kanonsäsong efter att under våren ha bevittnat ständiga ärkerivalen Alex Ovechkin lyfta Stanley Cup-bucklan?

Sidney Crosby
Foto: Bildbyrån

4. Nikita Kucherov, Tampa Bay Lightning

Nikita Kucherov var länge på väg att springa iväg med Art Ross Tropy under det gångna året men fick under säsongens sista veckor se sig bli omsprungen av såväl Claude Giroux som Connor McDavid. I slutändan skrapade Kucherov ihop 100 poäng (39 mål, 61 assist) vilket var personbästa med råge. Är erkänt snabb i starten när det gäller att ösa in mål och assist, gäller bara att orka bibehålla formen hela vägen in i mål.

Nikita Kucherov
Foto: All Over Press

3. John Tavares, Toronto Maple Leafs

Sommarens största free agent-värvning kliver in på en tredjeplats i denna ranking. John Tavares har alltid varit en pålitlig poängproducent och har åstadkommit flera säsonger runt en poäng per match. I sällskap med Mitchell Marner, Auston Matthews, William Nylander och Patrick Marleau finns dock alla anledningar att tro att denna kraftfulla 27-åring överträffar sitt personbästa från 2014-15 (86 poäng) och ger Torontopubliken en underhållande säsong.

John Tavares
Foto: Joel Marklund, Bildbyrån

2. Yevgeni Kuznetsov, Washington Capitals

Något av en “dark horse” på denna lista, trots en fantastisk vår. Efter ett dominant slutspelsframträdande där Yevgeni Kuznetsov producerade 32 poäng (tolv mål, 20 assist) på 24 matcher – mest i slutspelet – och dessutom vann Stanley Cup gör han skäl för sin placering. Faktum är att 32 poäng i ett slutspel är den tredje bästa noteringen sedan säsongen 1995-96. Bara Yevgeni Malkin (36 poäng, 2008-09) och Joe Sakic (34 poäng, 1995-96) har presterat bättre under den perioden.

Yevgeni Kuznetsov
Foto: Geoff Burke-USA TODAY Sports

1. Connor McDavid, Edmonton Oilers

Det kan kännas plågsamt uppenbart – för att inte nämna förutsägbart och tråkigt – att sätta de föregående två årens poängkung som vinnare för tredje året i rad. Men sanningen är att fenomenet Connor McDavid saknar motpol i dagens NHL. Alex Ovechkin och Sidney Crosby riffade på varandra när de stod på toppen av sina karriärer (offensivt). Mario Lemieux och Wayne Gretzky gick även dem i clinch med varandra under ett par säsonger, trots en viss åldersskillnad. Connor McDavid har helt enkelt ingen som är på samma nivå som honom just nu. Därav en tredje raka titel för 21-åriga fartdemonen från Ontario.

Connor McDavid
Foto: Sergei Belski-USA TODAY Sports IBL

Dark horse:

Mark Scheifele, Winnipeg Jets.

En skicklig center utan egentliga svagheter. Har alla möjligheter att slå sig in på topp-10, och det högt upp. Kan Patrik Laine öka på den redan imponerande målproduktionen ytterligare kan det utan tvekan innebär 90+ poäng för Mark Scheifele.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch